BLOG: Stopem kolem světa a zase zpátky

Den devátý – setkání s čechy/ czech meetup

  

Opět se nám zadařilo pořádně se prospat. Vstal jsem okolo půl jedenácté a šel umýt nádobí od večeře. Dnes byla na plánu dne BBQ párty s čechy z Toronta. Vyhledal jsem na Googlu adresu Masaryktownu, který spravuje Masarykův institut. Později jsem se setkal také s jeho ředitelkou, milou starší dámou, která uměla česky. Povídala nám o původním záměru a také o současné situaci. Zdá se, že češi žijící v Torontu, nejsou tak družní. Masaryktown je ve finanční nouzi a tak pronajímá spoustu bytovek, původně určených pro čechy, starým lidem z Toronta a okolí.

Cesta do Scarborough byla dlouhá a museli jsme třikrát přestupovat mezi autobusy. Po chvíli chůze jsme dorazili do ukázkově upraveného parku Masarykova institutu. Přestože byly už dvě hodiny po smluveném srazu, u bazénu postávali pouze tři lidé. Dozvěděli jsme se, že Tom s jídlem má “trochu” zpoždění. Na vrcholu kopečku se objevily tři postavy tahnouci mohutnou bednu. Představily se jako Tom, Kristýnka a Radek. BBQ party mohla začít.

Tom rozuměl češtině, ale celou dobu mlčel. Kristýnku do Kanady přivezli rodiče v jejích šesti měsících, ale mělo autentický akcent a mluvila dobře. Radek je z Prahy a pracuje pro Vodafone. Přijel do Toronta pracovně, protože situace na místním trhu v oblasti telekomunikací je mizerná. Jedniný Rogers poskytuje GSM a ceny jsou otřesné. Pouhých 60 procent kanaďanů má mobilní telefon. To je stejné číslo jako ve Rwandě. Název nového operátora nám nechtěl sdělit, ale Vodafone to prý určitě nebude. Jídla bylo požehnaně a všíchni jsme odcházeli přejezení, ale spokojení.

Ve městě se konal nějaký mexický festival. Potkal jsem se s Laurou a šli jsme to omrknout. Na místě vyčkávali její další kamarádi mexického původu. Vlastně celé okolí bylo plné mexičanů. Všichni natěšení na kapelu kafeta kuva(psáno foneticky). Mexičani jsou ještě vřelejší než španělé, a to je co říct. Jejich chování vystupování mi přijde naprosto nevypočitatelné a taky je v nich něco “cikánského”(nic proti cikánům). Zkusil jsem další z místních piv nazvané Canadian, které je asi vůbec nejpopulárnější. Při prvním doušku si opravdu řeknete: “To chutná jako pivo!”, bohužel pak už je to jen horší a vy si vychutnáváte hořkou skutečnost, že pijete břečku.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: USA, Kanada 2009 | 21. 7. 2009 v 03.23 | d4rth

Přidat komentář

Pro přídání komentáře musíte být příhlášeni.

Pokud máte nějaké dotazy či připomínky nebo třeba chcete jen zajít na pivko tak klidně napište;)

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama