BLOG: Informační blog

Pohodová dovolená na Balkáně pro jednotlivce i celou rodinu

Láká vás dovolená v Chorvatsku a rádi byste ji spojili s pobytem v dalším balkánském státě? Zkuste Albánii nebo Černou Horu. Vhodným obdobím na cestování po Chorvatsku, Černé hoře a Albánii jsou měsíce září a říjen. Ubytování v uvedených destinacích je levnější, pláže jsou prázdnější a zejména v Albánii na vás čeká velice příjemné počasí. Letní měsíce využívají k cestování zejména pro rodiny s dětmi.

104658858upravene

Dovolenou v Chorvatsku pořídíte za pár korun

Do Chorvatska se dostanete poměrně rychle autem. Z Prahy do Dubrovníku při dobré situaci na silnici dojedete za 12 hodin, letecky za necelé dvě hodiny. Hlavní turistická sezóna nastupuje v červenci a v srpnu, kdy je nejteplejší moře a teplota vzduchu se pohybuje nad 25 °C.
V Chorvatsku na vás čekají aquaparky, pěkné hotely s tobogány a spousta zábavy v podobě tanečních klubů, sportovních aktivit nebo výletů do přírody. Pro rodinné cestování se vyplatí sledovat nabídky cestovních kanceláří v podobě zájezdů last minute do Chorvatska. Za 900 Kč zakoupíte týdenní ubytování pro jednu osobu. Pokud se chystáte do zvolené destinace na pár dní a plánujete popojíždět po Chorvatsku autem, rozhodně stojí za vidění poloostrov Istrie, kde jsou dva akvaparky, dobře se zde najíte a užijete si čistého moře. Na ostrově Krk se setkáte hlaholskými památkami. Z Prahy sem dorazíte za devět hodin jízdy. Nevynechte ani Střední Dalmácii s letovisky Baška Voda a Makarská, která je centrem Makarské riviéry. Jižní Dalmácii vévodí Dubrovník.

Beautiful bay on Monte Negro coast near Budva

 

Přírodu si užijete v pohoří Biokovo a národním parku Paklenica. Vodopády Krky, krápníková jeskyně Vranjača nebo Modré a Červené jezero u města Imotski obohatí vaši dovolenou o nevšední zážitky. Právě pro dokonalé moře, krásnou přírodu a dobré jídlo patří pobyty na Jadranu mezi nejprodávanější.

Z pokrmů ochutnejte jehněčí maso, mořské plody a ryby. Objednejte si v místní restauraci pstruha na másle, rybí polévku, kalamáry na grilu, krevety na víně, ústřice, čevapčiči nebo džuveč. Zaručeně si pochutnáte.

91709345_

Černou Horu si zamilujete zejména díky krásné přírodě

Let z Vídně nebo z Prahy do hlavního města Podgorica s přestupem v Bělehradu trvá od 3 do 23 hodin. Za letenku při včasném nákupu zaplatíte 4 500 Kč. Délka letu závisí na tom, jak dlouho budete čekat v Bělehradu na přípoj. Bez mezipřistání trvá let z Prahy devadesát minut a této linky můžete využít dvakrát týdně. Není výjimkou do Černé hory cestování autem přes Chorvatsko. Za necelých 15 hodin po výjezdu z Prahy jste u moře.

V létě teploty neklesají pod 28 °C ve stínu a nebe je bez mráčku. Turisté do země jezdí za přírodou a krásným mořem. Kouzelnou turistickou destinaci představuje Boka Kotorská, která se označuje za nejjižnější evropský fjord. Ubytování naleznete v letoviscích Kotor, Perast nebo Herceg Novi. Nedaleko zálivu se nachází Budvanská riviéra s ústředním městem Budva. Toto město v sobě ukrývá bohatou historii. Krásné staré domy, čisté moře, bílé pláže a horské masivy rozprostírající se za městem z tohoto místa dělají nejvyhledávanější turistickou destinaci v celém státě.

Městečka Bar, Čajn nebo Sutomore patří mezi pěkná letoviska Barské riviéry, kde dostanete levné a kvalitní ubytování. Zajeďte se podívat na Perlové pobřeží a Královninu pláž. Sutomorská pláž obdržela v roce 2010 ocenění Modré vlajky. Zpestřete si program návštěvou národního parku Durmitor, námořního města Ulcinj a Prokletých hor.

Z jídla si objednejte džigericu – játra s cibulí, pljeskavicu – osmažená placka mletého masa, pršut – sušená šunka, burek – plněné filo těsto smotané do velkého placatého šneka. Dále můžete ochutnat vynikající sýry, ajvar – zeleninovou směs lilků a paprik oranžové barvy, kukuřičnou kaši kačamak nebo jehněčí kolena vařená v mléce.

001

Načerpejte zážitky v Albánii

Do Albánie se nejpohodlněji dostanete letadlem na mezinárodní letiště Rinas Mother Teresa situované nedaleko hlavního města Tirana. U hranic s Makedonií se nachází hora Velký Korab, kam se vypraví pouze odvážní turisté. V létě je pobyt v horách příjemný, i když vedro vás může překvapit takřka kdekoli. Pokud vyrážíte s batohem na zádech na Velký Korab, předem si zjistěte, kde budete čerpat pitnou vodu. Po zdolání hory zajeďte lenošit na krásné pláže do turistických destinací Albánské riviéry. V této oblasti pořídíte levné ubytování dobré kvality. Vždy volte vyšší počet hvězdiček a při výběru hotelu buďte obezřetní. Raději vybírejte ověřené hotely od cestovní kanceláře nebo z cestovatelských portálů než ubytování bez hodnocení. Poohlédněte se po last minute zájezdech do Albánie a zakupte zájezd téměř s 70% slevou.

Saranda je hlavním turistickým letoviskem v Albánii. Nachází se 35 kilometrů od hranic s Řeckem a uvidíte z něj na ostrov Korfu, kam můžete zajet trajektem na výlet. Kousek od Sarandy leží krásná pláž Ksamil a historické město Butrint. Národní park Butrint v sobě ukrývá památky z dob antiky, například zbytky divadla. Město se zapsalo na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO. Další vyhledávanou destinací je letovisko Drač.

Krásný Národní park Skadarské jezero leží na hranicích s Černou Horou a dobrodružní cestovatelé mohou projet autem oba státy naráz.

Místní specialitou jsou precizně upravené mořské plody, souvlaki, kapsa se sýrem a masem zvaná byrek. Ochutnejte také podušenou zeleninu turli nebo albánské národní jídlo tavë kosi. Pod tímto názvem dostanete opečené skopové nebo jehněčí maso, rýži a omáčku z jogurtu. Turisté si libují na pokrmu paidhaqe, pod kterým se ukrývají grilovaná skopová žebra na dřevěném uhlí.

 

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Cestování | 18. 7. 2016 v 06.31 | Marek Maťovka

Přidat komentář

Just another CESTOVATELE.com weblog

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama