BLOG: Informační blog

Řecko nabízí turistům kvalitní ubytování za slušné peníze. Jídlo se prodraží.

Bílé pláže a čisté moře jsou na ostrovech i pevnině naprostým standardem. Láká vás procházka v olivovém háji, koupání v průzračně modrém moři, dovádění s dětmi v aquaparku, příjemné masáže a výlet do hor? Řecko uspokojí všechna vaše přání. Vyjma dobrého jídla, přátelských lidí a krásného moře se na dovolené dobře pobavíte.

Zakynthos

Dostatek hotovosti od roku 2016 již nepotřebujete

Dovolená v Řecku je stále žádaná a i přes vyšší ceny potravin si ji můžete perfektně užít. Pro Řeky platila ještě v roce 2015 omezení na výběry z bankomatu ve výši 420 eur za jeden týden, a majitelé hotelů zásadně preferovali platbu v hotovosti, nikoli na účet. Nyní toto omezení již neplatí.

Zájezd s cestovní kanceláří objednáte pohodlně online a také online zaplatíte. Nejkomfortnější a zároveň nejvýhodnější jsou all inclusive zájezdy, které zahrnují dle předplaceného programu jídlo a pití po celý den. Takto nebudete muset v místě pobytu denně kupovat pokrmy, ale dostanete je v hotelu. Jídlo v ceně zájezdu si pochvalují zejména rodiny s dětmi, starší páry anebo lidé preferující komfortní dovolenou.

Za romantikou na Krétu nebo Rhodos

Na Krétě se můžete ubytovat v klasickém hotelovém pokoji, v apartmánu nebo studiu. Z nabídky volte minimálně tříhvězdičkové hotely. Na ostrov nemusíte jezdit v červenci a v srpnu, ale teplo si zde užijete i v září a říjnu po sezóně, kdy výrazně klesají ceny ubytování. Levnou dovolenou pořídíte na poslední chvíli s last minute zájezdy. Ostrov vyhledávají zejména ti, kteří mají rádi bílé pláže, přírodu a krásné horské masivy. Cenové nabídky zájezdů last minute s all inclusive stravováním seženete již od 7 400 Kč na týden. Krásný ostrov Rhodos s řadou historických památek přináší rozmanitou dovolenou. Na ostrově navštívíte Údolí motýlů, hrad Monolythos, lázně Kallithea a písečné pláže. Ubytování all inclusive seženete v nabídce last minute zájezdů do Řecka již za 8 400 Kč na osm dní. V ceně ubytování je letenka, služby delegáta, doprava z letiště do hotelu a zpět.

Jídlo a pití na řeckých ostrovech

recko foto  (2)

Výtečnou dovolenou zažijete také na ostrovech Korfu, Kos a Zakhyntos. Hotely na řeckých ostrovech často poskytují all inclusive stravování a konkurence mezi nabídkami je skutečně veliká. Každý ostrov je něčím specifický, ale zakořeněné zvyky jsou v zásadě stejné. Restaurace se otevírají zpravidla v poledne a fungují do velice pozdní noci. Řekové obědvají až ve dvě hodiny. Pokud se rozhodnete zajít do průměrné místní taverny, připravte se na nevšední zážitek, který mnohý cestovatel absolvuje pouze jednou. Taverny bývají špinavé a na stole jsou otíratelné ubrusy. Jídla naleznete v jídelním lístku vyfocena.

Jedí se hodně saláty, gyros, tzatziky, souvlaki, musaka, salát ze zelených listů nebo mořských řas chorta, kořeněné mleté maso osmažené v oleji keftedes a zákusky slazené medem.

Ceny pokrmů jsou různé v závislosti na ostrovu nebo městě, ve kterém budete pobývat. Zpravidla se cena hlavního chodu pohybuje kolem 8 až 10 eur v taverně, za nápoj zaplatíte kolem 1,5 eura. Pokud budete kupovat jídlo v obchodě, bude záležet na velikosti obchodu a řetězci, který navštívíte. Základní potraviny jsou výrazně dražší než u nás. Za chléb zaplatíte přibližně 1,5 až 2 eura, za máslo 2 eura, kilogram rajčat vás přijde na 1,5 eura, litr mléka na 1,5 eura.

recko foto (6)

Zábava, výlety a aquaparky

Cestujete-li s dětmi, asi nejvhodnější je zvolit hotel přímo s aquaparkem nebo skluzavkami. Hotely jsou označeny symbolem pro rodiny s dětmi. Perfektní aquaparky se nachází na ostrově Kréta nedaleko města Heraklion. Navštivte Water City se vstupným pro dospělého ve výši 27 eur a pro dítě 18,5 eur na sezónu 2016 nebo vodní svět Acqua Plus ve stejné cenové kategorii. Park Limnoupolis nabízí ceny pro dospělého na sezónu 2016 za 25 eur, pro dítě za 18 eur. Na ostrově Zakynthos se nachází krásný vodní park Water Village a na ostrově Korfu vezměte děti do Aqualandu. Největší aquapark v Evropě se ukrývá na ostrově Rhodos – Water Park Faliraki.

Řekové si potrpí na noční zábavu, jako všechny jižní národy. Proto do Řecka jezdí velké množství mladých lidí, kteří mají rádi kluby, bary, vinařství a dobré restaurace. Pro relaxaci navštivte lázně nebo zvolte některý z fakultativních výletů.

recko foto  (1)

Praktické informace, které jste (možná) nevěděli

  • Dejte si pozor na příplatky. V Řecku je naprosto běžné, že i když máte klimatizaci na pokoji, její puštění je za příplatek, a vzhledem k vysokým teplotám budete potřebovat klimatizaci v provozu.
  • Pokud si objednáte dva chody jídla v taverně, například hlavní jídlo a desert, číšník vám oba pokrmy přinese současně. Řekové nejsou zvyklí servírovat jídlo na stůl postupně, a proto si nejprve objednejte jeden chod a až jej dojíte, zvolte si druhý.
  • Toaletní papír se po použití vhazuje do koše, nikoli do záchodové mísy. V létě je všude neskutečné horko a úzkými trubkami protéká málo vody. Toaletní papír by je mohl ucpat.
  • Pro případ ztráty pasů si doklad ofoťte nebo si s sebou vezměte občanský průkaz i pas.
  • Pokud se rozhodnete cestovat se sportovním vybavením nebo s enormně velkým zavazadlem atypických rozměrů, nahlaste tuto skutečnost již při koupi zájezdu.

 

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Cestování | 15. 8. 2016 v 03.32 | Marek Maťovka

Přidat komentář

Just another CESTOVATELE.com weblog

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama