BLOG: Listy z Ugandy

Uganda: List 8., ze dne 19.3.2007:

uganda

Ze zivota Ugandanu

Minulou sobotu jsem mel dobrou prilezitost poznat nektere z dalsich zvyku a tradic Ugandanu, zejmena jak se bavi a jak slavi spolecenske udalosti. Nejprve jsem se totiz ucastnil oslavy promoce cerstveho absoloventa a vecer pak jsme se byli podivat na vesnicke tanecni zabave…V Malongwe, kde bydlim, kdyz ucim ve skole, mame hned naproti kostel. Seznamil jsem se tam s mistnim fararem, otcem Josephem, ktery je tak hodny, ze mi vzdy v nedeli pri msi preklada cast kazani do anglictiny, coz je celkem mile (az na to, ze pritom a me hledi cely kostel) – jinak je cela mse v lugandstine, hrozne dlouha (vzdy nejmene dve hodiny) a ja nerozumim ani slovo. Zminili jsme se s Evou, ze bychom se nekdy radi podivali na novou katedralu v Lugazi a on ze tam ma zrovna v sobotu cestu, tak ze nas vezme sebou. Rano jsme tedy vyazili a az po ceste z nej vylezlo, ze je pozvany na oslavu promoce jednoho sebo byvaleho zaka. Veskere tyto oslavy maji podobny program – zacina se msi, po niz nasleduji nekonecne proslovy zucastnenych a oslavence (proslovy jsou nejoblibenejsi aktivou Ugandanu – mozna vsech Africanu, zato pro Evropany je to casto dost deprimujici), ktere obcas byvaji preruseny nejakou “kulturou” (pisnemi, ukazkami tancu a pod.) a obvykle tak po 6 hodinach dojde i na obcerstveni (tradicni ugandsky obed). My meli stesti, ze jsme se mohli naobedvat s knezimi hned po msi, jinak bychom to asi snaseli o dost hur…Zato dobrovodny program byl fakt pekny – James, absolvent kampalske Makerere University (asi nejpopularnejsi v Ugande) se hned po skole stal reditelem skoly, takze mu jeho studenti a studentky pripravili ukazky tradicnich pisni a tancu (calypso a pod. – viz. fotky).

zeny-u-taxiku.JPG tanecnice2.JPG tanecnice1.JPG ministranti.JPG kapela.JPG evafadri.JPG deti1.JPG

Po oslave jsme s otcem Josefem a otcem Piem (z Namagongy) vyrazili jeste na nedaleke vodopady (takove mensi, ale na peknem miste – mladez tam jezdiva na pikniky) a pak jeste k nemu na faru na pivo :). S “fadrama” byla fakt sranda, oba jsou hrozne prirozeni a vtipni (pritom jsem zatim moc chvaly na cirkev v Ugande neslysel – spise, ze se knezi staraji jen kdo jake ma auto a pod. – no ale je pravda, ze si tu neziji nijak spatne) a dobre jme si i popovidali. Slibili jsme jim, ze napriste je pozveme na tradicni ceskou veceri..

Po vylete jsme sli s Evou na “Dance hall party” v Buikwe. Transparent na ni lakal asi mesic, ale samotna akce byla fakt desna. Nejprve jsme si mysleli, ze jsme prisli pozde, nebot o ctvrt na 10 tam tancilo par lidi a jinak se nic nedelo, ovsem za chvili vsechny vyhodili (ze dovnitr muze jen ten, kdo zaplati vstupne) a zacali chystat aparaturu, cedecka a pod. Tak jsme tam zustali jen 3 (jeste jeden cernoch:) – mozna tech 2000 silinku za vstup bylo pro mistni i tak moc. No ale pak jsme zazili hruzu – v pravidelnych intervalech se asi 4hodiny vkuse na podiu stridali “umelci” – zpevaci (a jednou i zpevacka, taky teda dost hrozna), kteri na playback zpivali mistni ugandske songy (ke vsemu vetsinou pomalejsi a plne syntetickych nastroju) a nekdy se do toho pokouseli i rapovat. Postupne se sal zaplnil – nejprve slevnili vstup na polovinu a nakonec asi kolem pul druhe pustili dovnitr i dalsi a nechali DJ zahrat par songu k tanci…Asi jedinou pozivni skutecnosti vecera bylo, ze jsme nemuseli pesky do Malongwe (tak pozde by uz nic nejelo) a mohli prespat v Buikwe.

PS: Na zaver par aktualnich cisel: podle nejnovejsi zpravy OSN ze dne 13. brezna ma
Uganda nejmladsi populaci na svete. Prumerny vek obyvatel (celkem 28 milionu) je 15,3 roku a Uganda je zemi s nejvetsim podilem deti pod 14 let. Pritom podle statistik je prumerny vek veskere svetove populace 28 let. Soucasne s prumernym poctem 6-ti deti na matku a jednou ze tri nejrychleji rostoucich populaci na svete se ocekava zvyseni poctu obyvatel do konce roku na 30 milionu. V teto souvislosti tam o Cesku zadna zminka nebyla – necekane :).        

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Nezařazené | 22. 3. 2007 v 22.44 | uganda

8 komentářů

hello mzungu! ja ted nemam moc casu, ale slibuji, ze ty fotky upravim az prijedu z vysociny…ceka me ucici vikend, ale bude pohoda sama na chaticce 🙂 aspon si zkusim jak jsi tam ty chudacku porad saaam mej se pekne

2 Anežka(Tomáš) | 26. 3. 2007 v 14.18
Ahoooj Matouši, náš předsedo!
Teda ty máš skvělých zážitků….jistě to je náročný ale i tak bych jela hned taky…pěkně do tepla…i když tady už se taky jaro probouzí..dneska je fakt nádherně….
Jejda..mě se tak nechce učit…matura se kvapem blíží…
Měj se moc hezky…

Ahojky mzungu:-)))..vidím že se máte opravdu dobře..U nás ve Veselí nic nového.Okolo ve vesnicích jsou nějaké ty zábavy, ale jinak celkem nuda..Škola taky.Tak se mějte stále dobře a papa Káťa

ahoj matouši,

mám pro tebe vzkaz od petra, je třeba, aby jsi svoji žádost o potvrzení o tom, že nejsi zaregistrován odfaxoval(formulář přímo z Ugandy) přímo p. Hadrbolcové z ČMFS Praha na číslo 233029222. Doufám že vzkazu porozumíš a budeš vědět co dělat.
Všichni Tě zdravíme!!!!!Maja

Ahoj Mravi, zdravim Te z domova a jsem faaakt zvedava, jak se Ti povede z Ugandy neco odfaxovat:) Ale treba to pujde. Tady uz zacina byt pekne, proste jaro. Brzy Ti napisu mail ohledne Prossy. Jo a mam s Tebou uprimny soucit, co se tyce zazitku tanecniho vecera – ugandske show. Taky jsme jednu zazily a malem jsme padly, nez “odzpívali” vsichni místní rapoví “umelci”, unavou. Mej hezke dny. Blaza

6 Zuzka (od Honzy :-)) | 2. 4. 2007 v 21.23
Ahoj Matouši,
včera jsem jela s Verčou vlakem z Prahy a řekla mi o tomto tvém webu. Je super!! Pročetla jsem postupně všechny listy a jsem ráda, že se ti tam líbí, jsi zdravý a máš tolik zážitků. Já pronikám do tajů chodu soudu, je to fakt mazec, a škoda, že jsem nestihla tvou kariéru v AK, páč bych se určitě přišla podívat na nějaké tvé “vystoupení” u nás 😉 Sigma od začátku jarní sezóny nevyhrála, resp. nemá ani bod, takže doufám, že se dostaneš do formy 😉 pusu a dávej na sebe pozor. Z.

7 Matous | 3. 4. 2007 v 18.30
Moc vsechny zdravim a dekuji za vzkazy!!
Anezko:diky, tobe a i Ive a “dvojce” preji hodne sily a energie do uceni,at to vse dobre zvladate a stihate i uzit jara[kdyz ja ho tu nemam]
Kato:cau,bud rada za zabavy na vysocine, tu sou fakt hrozny
Majo:diky za pomoc s fotbal.svazem.Dnes sem to cislo a pokyny predal manazerovi, tak sem zvedavej, zda se neco pohne…pozdravuj vsechny “u zelv”[v kancelari:]
Zuzko:prekvapko!mej se taky moc fajn a preji at si tam rychle zvyknes a libi se ti tam!Sigma je tragicka, ctu to na netu,..

8 cokocenda | 4. 4. 2007 v 18.38
ahoj matousi tak jeste jednou omluv me,ze jsem te tak zanedbala…ja vim jsem a ty vis taky,co(nebo kdo)jsem:)a protoze mam neuveritelnej skluz ve cteni listu a tudiz mezery ve vzdelani, tak te pro tuto chvili jen zdravim z pucici Olomouce a jdu na to cteni!a taky jsem se rozhodla,ze ti napisu mail:)at se ti tam porad libi cokos K.
jo a tesim se na zari-budu tady takze uklouznem na slupce

Přidat komentář

Půlroční pobyt jako dobrovolník v Ugandě

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama