BLOG: Listy z Ugandy

Uganda: List 15., ze dne 22.9.2007 – poslední

uganda

Lov antilop, loučení ve škole, návrat domů…

(aneb co se tu jeste neobjevilo…:)

Prvni, a mozna i jedinou takovou zajimavejsi akci posledniho mesice byl “skolni vylet” na Buvuma Island – relativne velky ostrov Viktoriina jezera. Bydli tam totiz Waswa, moc hodny ucitel ze Sacred Hearth (stredni skoly v Najje), ktery byl nas ucitelsky kolega. A on spolu s Evou naplanoval na jeden cervencovy vikend spolecny vylet se studenty z  S6 (maturitnim rocnikem). Nakonec jelo 13 studentu, 3 ucitele (Waswa, Eva a ja) a 2 doktorky z nemocnice v Buikwe (Eva s Bozenou). Vetsina z kluku a holek vubce poprve v zivote jela nekam na vylet, jela lodi, prespavala mimo domov (coz se projevovalo i v jejich (ne)zkusenosti s balenim, kdy treba 3 kluci meli dohromady jednu igelitku ci jeden jel na vikend s malym kufrikem)…proste zivotni zazitek. Vsichni jsme tam vydatne a dobre jedli, pili, mezitim hrali fotbal, bubnovali, zpivali u taboraku, kochali se na ugandské poměry zachovalou prirodou a decka si dokonce i stihli vyprat uniformyJ.

 

benetton.jpgbubnovani.jpglovec.jpgna-msi.jpgs-studenty.jpgse-susan.jpgtance-s-vyhledem.jpgtata.jpgve-skole.jpg

Pro me byl zazitkem lov antilopy. Waswa vlastni pusku a chodiva obcas lovit (je to jeho konicek). A v sobotu po obede prohlasil, ze nemame nic na veceri, tak ze si “odskoci” neco ulovit..ja byl z jeho napadu nadseny a hned jsem se k nemu pridal a vydali jsme se na lov. Na ostrove je mnohem vice zvirat nez jinde v Ugande, a tak netrvalo dlouho nez jsme ve strani nad jeho domem narazili na mladou samici. To uz jsme ale i s dalsimi dvema studenty zustali v zakrytu za stromy, abychom zver nevyplasili. Zaznely dve rany a k veceri jsme jedli antilopu, “na kterou” jsme pred par mesici platili drahe vstupne do narodniho parku – celkem paradox (ostatne jako je v Africe paradoxni skoro vse :).

Po vylete to vse uz uteklo hrozne rychle. Byl jsem pozvan na primicni msi (prvni mse novokneze) naseho znameho z Malongwe (velka slavnost, plno lidi, jidla, piti, zpevu a tancu). Napsal jsem se svymi zaky zaverecne testy (prijemne me prekvapili dobrymi vysledky – bylo tedy videt, ze u nich doslo k nejakemu pokroku), dohral jsem posledni zapasy sezony (sezona nedopadla nijak slavne, ale nastesti jsme meli zachranu jistou jiz par kol pred koncem) a uz pomalu odpocitaval dny do odletu. Tomu prechazelo dojemne louceni ve skolach – vzdy pro nas (sli jsme vzdy spolu s Evou) nachystali dobry obed, meli pripravene proslovy (moc pekne o nas mluvili), dostali jsme darky na pamatku (od vyrezavane zebry az po kuzi antilopy, kterou jsme spolu s Waswou ulovili – zabalil mi ji do rohoze z bananovych listu, a tak jsem ji objevil az doma v Olomouci – to bylo prekvapeni!! Jesteze me nechytili s kuzi na hranicich) a nakonce byl i cas na spolecne foto. Dal jsem jim mou adresu a slibili jsme si, ze zustaneme nadale v kontaktu. Take jsme meli rozlucku v nemocnici, naposledy zasli posedet ke Susan (a nasim kamaradkam Tracy a Chameleonovi) naproti nemocnice a tez i naposledy do Capitlu (kampalske diskoteky).  

Vecer 15.8.2007 jsem se nasoukal do letadla (nastesti se mi vse do batohu vlezlo a buben se po 3 dnech po priletu nasel 🙂 a naposledy zamaval Ugande: vsem mym spolupracovnikum z UCDT, doktorum ze Slovenska, kamaradum z fotbalu, kamaradkam z Kampaly, vsem mym studentum a studentkam, detem, co k nam chodivali na navstevu a denne na nas mavali, cervenym cestam, zelene a zivotem kypici prirode, hrejivemu slunci, zpevu a tanci Ugandanu, vsem krasnym vzpominkam a zazitkum, dnum veselym i smutnym, proste vsemu, co jsem nechaval za sebou, kdyz se letadlo zvedalo do vysky a mizelo nad mraky…. 

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Nezařazené | 30. 10. 2007 v 11.38 | uganda

3 komentářů

1 Matouš | 9. 11. 2007 v 15.00
Ahoj, všechny vás zvu na promítání fotek z Ugandy s krátkým povídáním, a to ve středu 28.11. od 18:30 v zasedací místnosti KDU-ČSL(zastávka U Dómu).

Přijdeme rádi:)

Ahoj, tentokráte platí pozvání zejména pro známé, kamarády a zájemce o vyprávění o Ugandě z Prahy a okolí. Neboť další projekte fotek a beseda proběhne 20.1.2007 od 20:30 v holešovickém klubu CROSS (nedaleko stanice metra Nádraží Holešovice – Plynární). Budu se těšit. Více na http://crossclub.cz/program-detail/306/

Přidat komentář

Půlroční pobyt jako dobrovolník v Ugandě

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama