BLOG: Medvídek na cestách

Marocký deníček 2007: Marakéš aneb první den v Maroku

maroko

(Den druhý, 10.1.2007, středa) Noc na londýnském letisti byla nakonec docela v pohode, spalo se dobre az na obcasne probouzeni od  letistniho rozhlasu který neustále opakoval, že kouřit se smí jen na vyhrazených místech a svá zavazadla musíme mít stále na očích. Tohle hlášení mě snad ještě několik týdnů bude pronásledovat jako noční můra.

Budicek byl nastaven na pul patou rano protoze  v pet rano zacal check-in na let Londýn > Marakes. Kolem pul seste jsme se dostavili k odbaveni a nastoupili do letadla. Odlet byl presny, v 6:55. Prilet do maroka byl o tri a pul hodiny pozdeji v předstihu před očekávaným příletem. Byl to nás druhý let se společností ThomsonFly a nutno konstatovat, že ani tentokrát nezklamala. Jsme zvědaví jak se “vytáhnou” další nízkonákladovky.

SOUVISEJÍCÍ FOTOGRAFIE
ThomsonFly Marakéš z letadla Mešita Koutoubia Marakéš Marocké obchody Polévka Připravujeme šneky
Tip: Klikněte pro detailní obrázek  

Po pristani stacilo odstat si frontu na odbaveni, rozmenit si penize a uz jsme stali pred letistem a hledali zpusob jak se dostat do centra mesta a najit ubytovani.

Maroko nás okamžitě privítalo hřejivým sluncem, hned jsme sundali svetry a užívali si slunečného lednového dne, kdy teploměr mohl ukazovat nějakých 25 stupňů na sluníčku. Tomu říkám leden ;)

Letiste v Marakesi je hodne male a pred letistni minihalou neni vlastne nic. 200 metru od haly je parkoviste, kde stoji taxi a minibusy. Taxi jsme jet nechteli a tak jsme bloudili a hledali zpusob, kde najit nejaky autobus ktery nas vezme do centra. Nakonec prijel klasicky autobus ktery nas za 20 dh (cca 50Kč) vzal do centra. Chvilka jizdy a uz jsme vystupovali a sli hledat hotel. Vzali jsme hned ten prvni, nehledali jsme dal ani nesmlouvali. Cena 130 dh za pokoj pro dva se zachodem na chodbe nam prislo rozumny. Slozili jsme batohy a hned vyrazili do ulic. Ubytovali jsme se hned v centru, takže cesta za veškerým tím hemžením byla otázka dvou stovek metrů.

SOUVISEJÍCÍ FOTOGRAFIE
ŠnečÍ polévka Kuk Jemaa el-Fna Jemaa el-Fna A stále hodujeme  Hody
Tip: Klikněte pro detailní obrázek 

Okamzite jsme zamirili na namesti, kde jsme se propletali stovkami obchudku tahnoucimi se celou medinou. Kdyz jsme se poradne nabloudili a prosli par okolnich ulic a neco malo pamatek co tu stoji, chtela Terka vyrazit nekam do modernejsi casti. Nakonec jsme vyuzili nabidky vyhlidkoveho autobusu, kde normalne stoji listek 160dh (cca 400Kč) ale jedna pani nam listky prodala po 80 za jeden. Plati totiz 24 hodin (systém naskoč-vyskoč kdykoli potřebuješ) a ona absolovovala jen jednu projizdku a vic nechtela. Po hodinove projizdce jsme se vratili do centra mediny, prochazeli opet kramky na ulici a vsimli si, ze s prichodem vecera zacinaji na namesti rozkladat desitky stanku s varenim. Kdyz jsme prisli z prochazky po obchudcich, tak jsme se vratili zrovna ve chvili, kdy uz rada z vyvaroven fungovala. Zasli jsme k jednomu na polevku z rajcat, testovin a cizrny za uzasnych 2,50 dh, nasledne na malou porci varenych sneku za 5dh s heslem ochutnat se musi vse a pak sli na hotelovy pokoj trochu si odpocinout.

Po sprse jsme se vratili do centra kde uz vsechny vyvarovny jely naplno. Zasli jsme do jedne kde nam nosili spoustu jidla od zeleninoveho salatu, pres dve palive omacky, smazeny lilek a placky z mlete cizrny po kuskus, vekovy chleba a spizy z ruznych druhu masa a zeleniny. Na to, ze slo o jidlo na ulici, byla cena 180dh (450Kč) za dva pomerne vysoka. Nacpaní jak míša kulička jsme cestou okolo dalsich stanku shledli poulicni boxerský zápas o penize, vystoupeni nekolika hudebniku, vypravecu budoucnosti, odehnali nekolik marocanek co nabizely malovani henou a behem toho vseho jsme mlsali kokosky, ktere tu prodavali na ulici za sympaticky 1dh kus. Tyhle kokosky jsme si zamilovali.

Po veskerem slapani uz jsme se akorat tak doplazili na pokoj a sli spat.
(PS: Omlouvám se za střídavé psaní s diakritikou a bez. Jsou to autentické zápisky, které jsem psal přímo během cesty s drobnými doplněními, psanými již zpětně v klidu domova)

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Maroko přes půl Evropy | 24. 1. 2007 v 21.23 | medvidek

Přidat komentář

Zážitky z cest po Indii, Nepálu a jiných místech světa.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama