BLOG: Medvídek na cestách

Happy Pongal

indie

Vcera (15.1.2008) zacal na jihu Indie petidenni svatek Pongal. Svatek oslav sklizne, proste indicke dozinky. Pred vchodem do domu vytvari mistni lide na zemi krasne kresby, vari se tradicni Pongal a vsichni maji volno. I ja pongal ochutnal na navsteve jeden male vesnicky v okoli.

Okoli Mamallapuram je plne malinkatych vesnicek rybaru. Ty se tahnout mezi hlavni silnici a nekonecnou plazi. Bohuzel, dodnes tu na kazdem kroku vidite stopy po tsunami, ktera se tu prehnala pred tremi lety. Trosky domku uprostred niceho, desitky malych betonovych ctvercu v zemi, kde kdysi stavaly domy a dnes zbyla jen podlaha… Na druhou stranu nove vesnicky pro rybare postupne vyrostly jen nekolik stovek metru od trosek tech puvodnich a to vse za pomoci mnoha humanitarnich akci, na ktere odkazuji i velke cedule pred kazdou vesnici. A lide tu ziji dal svym zivotem.

Pokud v Mamallapuram zustavate nekolik dnu, urcite se vyplati vypujcit si skutr [200Rs/den] nebo alespon kolo, a projet okoli, nebat se zajet do prilehlych vesnicek. Odmenou vam bude vrele prijeti nejen od deti, ale i od mistnich rybaru a jejich zen.

Vcera jsem zajel do jedne z vesnicek, abych se podival na more a trochu si zaplaval. Je neskutecne videt nekonecnou pisecnou plaz ktera se tahne od nevidim do nevidim a na ni zadny turista, jen sem tam par pracujicich rybaru. V mori dovadely mistni deti, ktere se na me okamzite sesypaly a hned me tahly do more a ja se rozhodne nebranil. Cas krasne plynul, slunce svitilo jako kazdy den a bylo mi fajn. Daleko od ruchu velkomest i od turistu obhlizejicich pamatky v Mamallapuram. Po chvili pripluli rybari a spolecnyma silama jsme vytahli jejich lodku na breh aby tu zustala az do vecerniho lovu.

Spolecne s detma a rybari jsme sli do vesnice, kde me deti protahly kazdou ulickou, pozvaly k sobe do domku a predhanely se kdo vic upouta mou pozornost. Za kazdou ruku me drzeli aspon tri indatka a vedly mel od jednoho mista k druhemu.

SOUVISEJICI FOTOGRAFIE
Pongal 2 Pongal - dalsi kresba pred domem Deti kousek od Mamallapuram
Pongal - kresby pred domem Pongal

Abych se vratil k svatku pongal. Ten zacal vcera 15.1.2008 a potrva az do soboty. Pristi rok vychazi na stejne obdobi. Slavi se jen tady na jihu Indie. Pred kazdym dome tu uz alespon tyden kresli mistni lide barevnym praskem obrazce zvane rangoli a vcera zacali take varit pongal, sladkou kasi z cerstve sklizene ryze. Spolecne s detmi jsme sli kolem jednoho z domku, kde na zaprazi pani domu prave varila plny hrnec pongalu a deti se na ni sesypali a kazdy vcetne me dostal hezkou porci nalitou na bananovy list a vsichni se olizovali az za usima. Pekne jsem podekoval a sli znovu dovadet do more.

Ve vesnici jsem stravil prakticky pul dne a budu na to strasne rad vzpominat. Snad vam tech par fotografii pod clankem a jedno video alespon trosku priblizi jak to tu vcera vlastne vypadalo.

Abch nezapomnel. Kousek od Mamallapuram je i krokodyli farma. Vlastne takova zoo plna mnoha druhu krokodylu. Farma je otevrena pro verejnost od utery do nedele za 20Rs vstupne + 10Rs za fotak. Tuhle malou zoo tu zalozil v roce 1976 jeden americky zoolog a farma byla tak uspesna, ze z 15 krokodylu odchovali za prvnich pet let 5000 kousku. Jde o zajimave zpestreni pobytu v Mamallapuram a videt v jednom vybehu naskladanych 506 krokodylu stoji za to. Vybehu je tu cela rada a uvidite tu jak sladkovodni tak i morske krokodyli z celeho sveta.

KROKODYLI FARMA
Krokodyl Krokodyl 2 Krokodyli

Dnes (16.1.2008] je pro me posledni den tady v Mamallapuram a vlastne i v cele jizni Indii. Odpoledne se vracim do Chennai odkud rano v 7:00 odletam na Sri Lanku. Dalsi zapisky uz tedy budou z jine zeme s novymi zazitky.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Indie a Sri Lanka 2008 | 16. 1. 2008 v 08.07 | medvidek

1 komentář

1 Dan z Webtrhu | 16. 1. 2008 v 11.26
Moc, moc pěkné. Chodím sem každý den a fakt se těším na každé další pokračování:)

Přidat komentář

Zážitky z cest po Indii, Nepálu a jiných místech světa.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama