BLOG: Medvídek na cestách

Sri Lanka: Kandy a modlitby v Chramu Buddhova zubu

Nedam si pokoj a opet narusim chronologii vypraveni. Vcera jsem doputoval do mesta Kandy v kopcovite krajine uprostred Sri Lanky. Mista, kde je mimojine uchovan udajny Buddhuv zub.

Kandy (mapa) je nenapadne mestecko, u ktereho by malokdo tipl, ze je druhym nejvetsim mestem Sri Lanky. Kazdy cestovatel si tu dokaze jiste najit to sve, kdo hleda pohodli a vysoke standardy, jiste nepohrdne dvemi petihvezdickovymi hotely v okolnich kopcich, kdo hleda levne ubytovani s vyhlidkou na mistni jezero, dostane ho take. Kdo hleda pamatky, muze navstivit nektery mistnich chramu vcetne nejposvatnejsiho mista Sri Lanky – Chram Buddhova zubu, kdo hleda zapadni zazemi, najde tu KFC (65Kc za Zinger Menu :) i Pizza Hut.

Na mych cestach me vzdy fascinovala mista naplnena nabozenskou atmosferou jakekoli formy. At uz slo o hodiny, ktere jsem prosedel v tureckych mesitach v nocnich hodinach, sledovani prostych obyvatel Kathmandu v Nepale uctivajici svatyni bohyne smrti – Kali ci rannich ritualnich koupeli na ghatech reky Gangy v indickem Varanasi. Dnesni navsteva Chramu Buddhova zubu mi to v mnohem pripomnela.

Kdyz podle povesti v roce 543 pred nasim letopoctem zemrel Buddha, jeho telo bylo spaleno na severu Indie a z popela byly prihlizejicimi vericimi zachraneny nektere casti jeho tela vcetne Buddhovych zubu. Zub po cela staleti pendloval mezi Indii a Sri Lankou az v roce 1592 doputoval do Kandy a byl ulozen do nove zbudovaneho chramu vedle kralovskeho palace. Co na tom, ze puvodni zub podle vseho znicili portugalci na pocatku 16. stoleti, kdy jej odvezli do indickeho statu Goa, kde ho rozdrtili na prach, spalili a popel vhodili do more. Jedni veri tomu, ze to nebyl pravy buddhuv zub, jini tvrdi, ze se zub magickou silou znovu spojil a prenesl na Sri Lanku. Tak jako tak je tato relikvie dodnes uchovana tady v Kandy a tesi se velkemu zajmu mistnich vericich.

Nejlepsi pro navstevu Chramu Buddhova zubu jsou ranni hodiny (vecer prijizdi rada turistu s organizovanymi zajezdy. Vstupne 500Rs + 150Rs za fotak). Trikrat za den probiha tzv. pudza, pri ktere se zdola chramu ozyva hlasite bubnovani a nasledne se otevrou brany chramu a navstevnici mohou v kratkosti pohlednout na zlate pouzdro, ve kterem je zub ulozen. Mnohem zajimavejsi, nez pohled do nitra chramu je sledovani mistnich vericich, kteri obradne prichazeji po cely den pred dvere chramu a pokladaji na pripraveny stul obetni kvetiny (nadherne lotosove kvety nebo jasminova kvitka v malych miskach). Posedavaji v okoli a mistnosti se nese jemne huceni od drmoleni modliteb, kdyz tu se najednou ozve zpev modlitby od mladeho mnicha odeneho do klasickeho oranzoveho habitu a stovka lidi v jeho okoli ho sborove doplnuje. Vydrzel jsem tu asi hodinu jen sledovanim a telem mi proudily spousty emoci, ktere se nedaji popsat…

SOUVISEJICI FOTOGRAFIE
Obetni kvetiny pred branou v Chramu Buddhova zubu... Stropni malba na Chramu Buddhova zubu Stropni malbu na Chramu Buddhova zubu Svatyne v budove za Chramem Buddhova zubu Pohled do vnitrku Chramu Buddhova zubu Ranni pudza - bubnovani u dolniho vstupu do Chramu Buddhova zubu

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Indie a Sri Lanka 2008 | 24. 1. 2008 v 17.15 | medvidek

Přidat komentář

Zážitky z cest po Indii, Nepálu a jiných místech světa.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama