BLOG: Medvídek na cestách

Mamallapuram – mesto socharu a kameniku

indie

Jen co by kamenem dohodil a jeste o kousek dal, nejakych 50 kilometru od Chennai, je male mestecko (vesnice) Mamallapuram, vyhlasena po cele Indii jako mesto socharu. Zvuk dlata a kladiva se tu ozyva na kazdem kroku. Navic tu najdete velke sochy a chramy vytesane primo do skal v okoli…

Mamallapuram [mapa] je opravdu male pobrezni mestecko, do ktereho se sjizdi spousty mistnich, ale samozrejme i zahranicnich, turistu. Presto je tu pomerne klid a uvolnena atmosfera je jednim z duvodu, proc jsem tu uz ctvrt den.

O vyznamnosti Mamallapuram hovori i fakt, ze v roce 1995 bylo zapsano na seznam kulturniho dedictvi UNESCO.

Mezi nejcennejsi pamatky patri chram Shore. Malinkaty chram je povazovan za nejstarsi kamenny chram v jizni Indii. Pochazi z 8. stoleti a jak poucuje pruvodce – jeho dve jemne tesane veze ovlivnily svym stylem celou jizni Indii a nakonec se dostaly i dal do jihovychodni Asie. Bohuzel zub casu uz ohlodal veskere detaily a tak muzete je odhadovat, jak detailni praci tu tehdejsi stavitele odvedli. Vstupne je zakernych 250Rs [nebo 5 USD] a mistni plati 10Rs.

O par stovek metru dal najdete cely areal skal a obrich kamennu, ktery je volne pristupny a najdete zde vytesavane scenerie a reliefy, ale take chramy a jeskyne. Vse vytesavane do mistnich skal. Muzete tu vse prolezat a prochazet jak dlouho chcete, pod nohy se vam pletou zvedave opice a nudit se tu jiste nebudete.

Podobnych mist je v okoli jeste nekolik a tak tu par hodin prochazenim jiste stravite. Stejne tak zajimave je chodit okolo domku mistnich socharu, ktere najdete na kazdem kroku. V zaprasenych mistnostech opracovavaji kusy kamenu a vsude kolem sebe maji vystavene velke i male sosky, ktere si samozrejme muzete koupit. Kdyz to vse srovnate s rusnym a spinavym Chennai, neni divu, ze jsem rad utekl a ty ctyri dny si tady vychutnavam.

FOTOGRAFIE Z MAMALLAPURAM
Chram Shore 3 Chram Shore 2 Reliefy ve skale Detail na stenu v chramu Shore Dilna sochare Socharsky obchudek a dilna Sochar a jeho syn Opice v Mamallapuram Chram Shore

Koutek praktickych informaci
Autobusem z Chennai se sem dostanete za 20Rs [9Kc]
Ubytovani je hned kousek od autobusoveho nadrazi cela rada. Ceny jsou dostupne uz od 150Rs (ja bydlim v hotylku Sunrise za 350Rs.)
Pujceni skutru na jeden den – 200Rs [90Kc] + benzin cca 100Rs/den
Internet 25Rs/hod

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Indie a Sri Lanka 2008 | 16. 1. 2008 v 07.32 | medvidek

Přidat komentář

Zážitky z cest po Indii, Nepálu a jiných místech světa.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama