BLOG: Medvídek na cestách

Nejjiznejsi misto Indie: Kanniyakumari

indie

Bylo 7.1.2008, kdyz jsem vecer za tmy doputoval na nejjiznejsi misto Indie – poutni misto pro tisice vericich – Kanniyakumari.

Jak uz jsem psal nedavno, v Indii je je snad kazde misto poznamenane Sivou, Hannumanem, Parvati nebo jinym mistnim bozstvem a je tudiz posvatne a sjizdi se k nemu zastupy indickych poutniku. Nejinak je tomu i v Kanniyakumari. Malem mestecku na nejjiznejsim cipu Indie, kde se stretava Arabske more, Indicky ocean a Bengalsky zaliv.

V pripade Kanniyakumari je pojmenovani “poutni misto” opravdu na miste. Ikdyz ne od slova “putovat” ale spis “matejska pout”. Stovky malych kramecku nabizejici blyskave a plastove tretky “Vse za 5Rs” a lustry z musli a lastur na kazdem kroku lakaji indicke poutniky a ty si opravdu domu z “postvatne cesty” privazeji plne tasky nakoupenych darku a pamatek.

Kanniyakumari toho nema pro bezneho turistu zas tak moc co nabidnout.

Chram Kummari Amman je zasvecen panenske bohyni Kanjadevi. Jedna verze pribehu o Kanjadevi vypravi o tom, jak cinila pokani, aby ziskala Sivovu ruku. Siva nadsene souhlasil a vypravil se za ni, aby se s ni ozenil. Svatba se mela konat o pulnoci, ale nebesti devove chteli, aby Kanjadevi zustala pannou, aby mohla dosahnout bozske sily, a nachystali lecku. Mudrc Narada na sebe vzal podobu kohouta a zakokrhal. Kdyz to Siva uslysel, myslel si, ze je rano a ze propasl priznivou dobu pro svatbu, a odjel domu.
Tyhle indicke legendy a pribehy mam strasne rad a nedivim se, ze na mistni verzi detske tv stanice Cartoon Network vysilaji roztomile kreslene pribehy o malem Krisnovi. Bohuzel legenda o Kanjadevi je hezci nez samotny chram, jehoz vnitrni svatyne neni pristupna nehinduistum [tak jako ve vetsine chramu tady na jihu Indie].

Asi nejvyraznejsi stavby jsou Vivekanduv pamatnik na dvou malych ostruvcich [skalach] kousek od brehu. Jezdi k nemu prevoz kazdych 15 minut za 20Rs. Tyhle skaly pry udajne v roce 1892 pritahly pozornost hinduistickeho reformatora Vivekanandy, ktery ke skalam doplaval a meditoval na nich. Nejen vivekanandovi priznivci se sem sjizdeji podivat se na otisk jeho nohy ve skale [jaktoze neni otisk nohy do hloubky ale je plasticky smerem nahoru? :] Zajimava je obrovska socha Vivekanandy na prave skale, ktera je jako mala socha svobody a da se do ni projit jako na vyhlidkovou vez.

Jinak Kanniyakumari je nudne a prasne mesto plne obchudku, ktere nema prakticky nic co nabidnout. Muj nocni prijezd, ranni prohlidka a odpoledni odjezd z mesta byly tak akorat. To ze na me dolehly horecky a unava dojmum z mesta moc nepridalo a tak hura zpatky na sever do mesta Madurai…

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Indie a Sri Lanka 2008 | 11. 1. 2008 v 10.07 | medvidek

Přidat komentář

Zážitky z cest po Indii, Nepálu a jiných místech světa.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama