BLOG: USA Crusade 2008

20. den: Money, money, money

usa

Dnešní den jsme strávili ve společnosti dvou předních expertů na burzovní spekulace v USA a v prostorách největších burz v New Yorku.

Do dvacátého dne naší cesty po USA jsme se probudili s mírným zpožděním oproti plánovanému času. Inu, Budweiser člověka otupí… Avšak nelenili jsme a vydali se v rychlosti směrem k bývalé lokaci World Trade Center, odkud je to už jen kousek k burzám NYBOT a NYMEX, které patří mezi největší finanční burzy na světě. Na dvanáctou hodinu jsme zde měli domluvené setkání s jedním mým kamarádem, který na těchto burzách pracuje jako analytik a floor trader.

Setkali jsme se přesně ve stanovenou dobu na určeném místě a vydali se směrem do útrob burzovního světa. Přístup je velice přísně střežen a museli jsme proto projít několika bezpečnostními prohlídka, ověřením identity (náš kamarád ještě s předstihem musel nahlásit naši přítomnost) a nic nebránilo vydat se přímo na pit, neboli burzovní parket.

Tady jsme se podívali, jak to vlastně vypadá na trzích, kde se obchoduje cukr, káva nebo kakao a následně se přesunuli do oblasti “energií”, kde bylo velice živo zejména u ropy a zemního plynu.

Svět burz nás uchvátil, ale shodli jsme se na tom, že pracovat v tak neskutečně stresujícím a chaotickém prostředí bychom určitě nechtěli. Zážitek to byl ale zcela mimořádný. Jako jediní návštěvníci jsme také dostali zcela výjimečně krátkodobé povolení k pořízení několika snímků, na burze je totiž jinak velice přísný zákaz focení, který mj. důsledně kontroluje všudypřítomná ochranka.

Z prostor burzy jsme se pak společně vydali do místní čínské čtvrti, kde nám náš kamarád ukázal několik zajímavých míst a doporučil skvělou místní restauraci “Noodletown”. Po vynikajícím obědě, který se protáhl až do páté hodiny odpolední, jsme se museli rozloučit a vydali se směrem k Empire State Building.

 

Původně jsme na tento den plánovali, že se podíváme nahoru, ovšem nedostatek času nám v tom zabránil. Na sedmou hodinu večerní jsme totiž měli domluvenou večeři s legendárním americkým burzovním obchodníkem a autorem několika světových bestsellerů o obchodování na burze, Alexandrem Elderem.

Prohlédli jsme si tedy v rychlosti okolí Empire State Building, abychom věděli, na co se máme na další den připravit, a pokračovali směrem k našemu hostiteli.

Alex má svůj dům přímo na Manhattanu s výhledem na Empire State Building a legendární mrakodrap Chrysler. Po ochutnávce několika dobrých vín na střeše s překrásným výhledem jsme se vydali do nedaleké indické čtvrti, kde je několik dobrých restaurací. Tady jsme se skvěle najedli výborně upraveným kuřetem a nejrůznějšími předkrmy, které nám číšníci neustále nosili.

Z restaurace jsme se ještě na chvilku vrátili k Alexovi a jeho ženě Patricii domů a ochutnali jeden z vynikajících likérů, jehož jméno jsem bohužel úspěšně zapomněl, avšak bylo mi řečeno, že se dá za $25 USD koupit v duty free zóně na letišti, takže se pokusím ve čtvrtek zapátrat.

Tento den byl tedy značně konzumní a materialistický. Viděli jsme ryzí kapitalismus v akci přímo na newyorských burzách, prohlédli si čínskou čtvrť a okolí Empire State Buidling, v němž jsme narazili mj. na Medison Square Garden a nakonec zašli na dobrou večeři s jedním z nejznámějších světových burzovních obchodníků. Odpočinek musí být…

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: USA 2008 | 5. 6. 2008 v 01.30 | martin

Přidat komentář

O cestování po světě – a možná i mimo něj…

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama