BLOG: Cestou ke zmene

Iran (Shiraz)

15.12.  Shiraz

Tak je neco po pulnoci a sem na letisti. Milion lidi, docela zmatek, snazej se vse kontrolovat, ale moc jim to nejde. Leti mi to o pul 5, takze co budu delat? Davam za posledni penize nejakou dobrudku a vodu, jenze nejak sem pozapomel, ze me s vodou v plastu nepusti pres check in, no nic. Letenka koupena pres net taky v pohode, tak cekam kdy se vyskytne nejaky problem. A pak si vzpomenu, ze vlastne nemam vizum do iranu a ze ho doufam dostanu na letisti. Ono je to s tema irancema tezke. Oficialne takto vizum ziskat lze, krome amiku, britu, kanadanu. Ale znam i dlasi pripady, ze bylo vizum odmitnuto i jinym narodnostem. A museli na miste kupovat letenku jinam a odletet, jo, to bude parada, nemam totiz dolace a v iranu neni mozne je vybrat, tak to bude zajimavy. Iranska ambasada v cr me ujistila, ze vizum dostanu, ze mam jen jednosmernou letenku do iranu pry nehraje roli, ikdyz na oficialnim webu iranskeho turizmu ci jak to nazvat pisi, ze musim mit zpatecni letenku (web z roku 2003), tak fakt netusim. No a nejak sem zapomel v indii jeste vybrat, ale co kdyz vyberu rupie a v iranu me s nima vyhodi, no milion otazek, nechame to psovi a jedem.

Mezipristani v sarjahu (spojene arabske emiraty), nemam vizum, takze se nemuzu podivat z letiste ven, takze 6 hodek na letisti, ale klidek, vsude polehava milion lidi, takze se pridavam a snad na chvili i usinam. Probouzi me hlad, karty by mely fungovat. Tak nakupuju indicke jidlo a chci platit. Sorry, ale nefinguje ctecka, ok, jdu na cinu, ctecku nemame a tak to pokracuje dal. Jdu vybrat, bankomat sezere kartu a cekam, 5, 10 minut, zacina mi byt jasne, ze je nejaky problem, pak to kartu i tu druhou vyplivne, ze sorry, ale penize nee. No, takze karty nefunguji ani ve spojenych arabskych emiratech. Ok. Nastesti se tu daji smenit iranske rialy, nejaky zbytek sem mel za brutalni kurz, nu coz, hlad je hlad.

A je tu letadlo do iranu, 35 minut-fakt dobry, A 320, leti nas tak 10, z toho tipuju, ze by z nich mohlo byt tak 5 teroristu. A docela to tak vypada, furt se ohlizej, sou neposedni, porad nekam lezou, letusky z nich maj docela vitr a furt je uklidnuji.

A je tu iran. Z trochu stazenou prd… jdu pro vizum. No a usmev a salam alejkum delaji sve. Typek me vita jak velkou delegaci, kdyz zjistuje ze sem z cr, tak zadny problem. Caluju 50 eur a za 5 minut mam vizum na 15 dni. A vubec nic ho nezajimalo, jako jestli mam zpatecni letenku, kam chci, co chci, zda nejdu rozvracet jejich islamskou republiku, nic, ok. 5 podezrelych “teroristu” ma problem, nemuzou nejak pres celnici, ale to uz padim rychle pryc z letiste, aby si to nerozmysleli.

A prichazim na 2 velmi odlisne veci v porovnani s indii. 1) Brutalni klid, co je? Nikdo me neotravuje, bohuzel v indii je to az otravne, nikdo na me neporvava, tak se ohlizim co se jako deje a ono se nic nedeje-))). Pohoda. Zadne velke troubeni aut, proste raj pro usi. 2) Koosaaa. Tak to sem fakt necekal-((((. Normalni kosa, je tu kolem 13 stupnu a to sme fest na jihu, cekal sem tak pres 20, ale 13 je fakt masakr, kdyz jeste pred 40 minutama bylo pres 30. No, tak okamzite vytahuju ponozky (co to je, jak se to pouziva???), svetr (ta sama otazka). No a po zapadu slunce vytahuju zimni boty, cepku a rukavice-))), vim, vim, sem nejaky slabucky, ale co nadelam je mi fakt zima.

Ubytko v poho, davam mistni kebab (zkousim co se mnou udela maso po nejakem mesici). A sladky spanek.

16.12.  Shiraz

Tak prochazim mistni pametihodnosti, pevnost, docela to de, ale nic moc tam neni k videni, opravujou to. Jedna vez je nahnuta docela fest jak v pizze, dokonce uz tu byli i odbornici z italie, jako co s tim. Tak to nejak resej, ale neprijde mi, ze by to melo spadnout. No a pak chci do mist, hrobka svetce-krale. Ale pry jen pro muslimy. Jdu to zkusit. Prvni typek, ze jako nejsem muslim, tak ze ne. V lonely pisou, ze mam byt hodny, prijemneho vzezreni a pak me muzou pustit. Prijemneho vzezreni- to jako ze nejsem ci co?-)) Tak du do dalsiho mosque, krasny, vsude se to jen trpyti, fakt nadhera a hlavne je tam teplo, maj tam topeni, parada. Ale zadnej klid-(((. Vedle sou nejaky maly holciny a maj hodinu koranu ci co. Tak to jdu zkoukbout pres stenu. A pripada mi to jako kdyz sem byl malej a verbovali me do pionyra a jiskricek ci jak se to jmenovalo. Holcicky od 5 do 10 let, typos jim tam predcita neco z koranu, je to ocividne nebavi, ale sou tam soudruzky a ty je uklidnuji. Pak se zpiva a jakoby tanci- jenze v iranu se nesmi tancit, to uz je bavi trochu vic. No a takhle to nejak pokracuje, tipuju tak az jim bude neco kolem 18 a budou totalne obracene na viru. Predem chci rici, ze nemam nic proti jakekoli vire, je to kazdeho vec, plne to respektuju a sam sebe povazuju za vericiho, az silne vericiho, ale nejsem organizovan v zadnem spolku, nabozenstvi ci sekte. Jen proste nemuzu a beru to jako hanebnost ci silene opovrzeni, proste hruzu kdyz takto lamou male deti, jejich mysl neni dostatecne vyvinuta a nemuzou se branit, neuvazuji tak o svete a my jim takto cpeme ano cpeme nejakou viru. Je to jako bysme male deti ucili, ze musi chodit jen doleva ci doprava ci dozadu. Jaky soudny clovek tohle vymyslel, teda spise nesoudny. Co takhle pravo vyberu az je clovek dostatecne vyvinut a schopen vse posoudit?

No, to sem se zas nejak rozohnil….. A zkousim druhy pokus do hrobky a tentokrat sice priznavam, ze nejsem muslim, ale pekne se usmivam, skoro sem se i ucesal, na holeni nezbylo casu a typos me pousti, to sou veci. Tak preci jenom asi uznal, ze sem taky homo sapiens sapiens a dycham stejny vzduch a jim stejnou potravu a vylucuju stejne ….., takze jdu dal. A stoji to za to, fakt obrovsky obdelnik, vsude modre kachlicky, trpyt a slava. Je to poutni misto siitu, takze se v mistnich mosque moc nezdrzuju, ale fakt paradni. Preci jenom pohledy nejakych muslimu nejsou tak moc prijemne. A pak mi jeden muslim vycita co za tam jako delam, ze nejsem muslim….ale prednasku o stejnem vylucovani sem radsi vynechal-)))).

Davam jeste bazar, zitra 8 div sveta-perseopolis.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Iran II 2008 | 16. 12. 2008 v 15.57 | hans

6 komentářů

Čau Hansi, sorry, že píši až teď, ale třídil jsem nebezpečný odpad do kontejneru u křižovatky několik měsíců… no a dneska jsem Tě uviděl jak jedeš kolem v narvaným buse nazpět a zase pryč…. probudil jsem se, jsi fakt dobrej, posílám duševní poklonu! Ciao!!

dik za fajn cestopis, btw. kam sa tak ponahlas, si mohol v arambole oddychovat dlhsie v teplucku teraz v zime alebo spat do prace?

minuly rok som bol v arambole ( iych miestach) aj ja, co by som dal teraz pri tom nasom pocasi byt tam spat, aj ked sa to teda ani zdaleka nechyta na TH/MY

ten iran znie strasne lakavo, niekedyt am musim zbehnut, viza som si aj vybavil (asi najkrajsie co som videl) ale bohuzial sa mi vtedy zmenili plany tak som sa tam nedostal, snad niekedy len z prace tam odskocim ked je to tuna za rohom a je to aj docela lacne, tak by to chcelo turecko a iran omrknut poriadne

zdar Hansi, tak jsem se zas po jiste odmlce dostal na Tvoje stranky a snazim se to v rychlosti precist:-)Takze si uzivej, teroristum se vyhybej:-))a mej se.cus ninja

no Hansi, paradni pocteni, hlavne jak jeden zapomene, na co sou fusekle … 😀

doufam, ze nekdy popovidas, jaky to tam bylo … 🙂

good luck, 14C

5 Petr+L+T+A | 24. 12. 2008 v 09.55
Čau, světa Jáne. Dnes Štědrý den dopo,myslíme na Tebe.Když jsem četl zprávy po meditaci, hlásím se jako 1., už se na Tebe UČITELI těším. Užívej si všeho, co Tě obohatí a potom Ty nás svým vyprávěním.Tož zdravíme moc, pěkný Štědrý den a pozdrav z Moravy : ZDAR jak Sviňa.

Ahojky,
mela bych par dotazu k letu a formalitam:
Pri bookingu na Air Arabia:
moje route je ALEXANDRIA (Egypt) via Sharjah do Teheranu.
Domnivam se,ze neptrebuju zadne transit vizum,kdyz nevylezu v Sharjah z letiste,ale nepozaduje to nahodou letec.spolecnost, aby Te pustila na palubu?

Druhy dotaz se tyka eventuality, kdybych si chtela v Sharjah udelat maly vylet – nevis nahodou neco o 96 hours vizu znamem a kdysi poskytovat primo na letisti jako transit visa?

Treti dotaz – s vizem on arrival v Iranu problemy nebyly pro tebe – jak jsem se docetla, ale slysel jsi treba o jinych Cesich,co problem meli?

Jedu sama,25 mi je a mam dosti dlouhy a blondaty vlas;),plus blue eyes..habity a satky mam pokoupeny, cestuju hodne sama..jen tak me zajima,zda by to nemohlo na immigracnim pritizit?

Moc dekuji za info
email jeste jednou: everglade@seznam.cz
eva

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama