BLOG: Cestou ke zmene

Iran (Persepolis, Esfahan)

17.12. Persepolis

Tak sem se vydal na div sveta a je to fakt krasne, stoji za to. Sice je to uz zboreniste, ale je to obrovsky, nekde sem tam cet ze kolem 400 m2. Zacali to stavet v roce 518 pred Kristem, kral Darius a pak jeho syn Xerxes. No, da se top popsat jako sutry, sutry, sutry…., no zas tak moc ne, sou tam videt brany, portaly, zbytky sloupu, zbytky palacu. Ono si to moc nejde predstavovat, ale pak sem tam zavital do muzea, kde promitali neustale jakysi dokument o Persepolisu a frantici tak rekonstruovali cely objekt na poci a to mi teprve vnuklo jakous-takous predstavu o krase a velikosti, fakt to muselo byt paradni, ale pak tam pri svych vybojich vletel Alexandr Veliky a vse spalil- melo to dreveny strechy a ten zar ze strech rpztopil veskere kovove ci olovene spoje ve zdech a vse to spadlo, ale pak se to nastesti ztratilo pod piskem v pousti a bylo nalezeno az pred nejakymi 80 lety a nektere reliefy sou fakt krasne zachovane. Pry se ten skvost moc v zivote nepouzival, kral tam prijimal jen navstevy a honoroce, nekde sem tam cet, ze to pouzivali jen pri slavnosti vybirani dani- no teda nevim co to je za slavnost???

Jo, muzeum, tak sou taky moc pekny veci co nemohli nechat venku bo by to nekdo slohnul, mimochodem muzeum je nejzachovalejsi cast komplexu- nove vybudovana, byl to kdysi harem, co jineho mohli znovu vybudovat ze?-)) A ten harem byl hned u palace Dariuse (asi nerad chodil).

Alexandr Veliky, to mam taky jednu storku. Potkal sem na cestach jednu Makedonku a Rekyni. Fajn holciny, bydlely dokonce spolu. Ale kdyz sem se ptal na historii, mel sem zakaz. Jednak proc se Makedonie nemuze jmenovat oficialne Makedonie, rekove povazuji Makedonii za cast sveho uzemi a nechteji povolit prejmenovani na tento nazev, coz zase makedonci chteji a neuznavaji, ze makedonie byla casti Recka. A to ma spojeni s Alexandrem. Rekove ho prohlasuji za sveho, pro Makedonce je makedonec. No a kdyz sem se s nima bavil spolecne obe nadavaly a byly nastvane jedna na druhou, ale pak velke kamosky-))).

Persepolis je 45 km od Shirazu, ale da se tam dostat mestskou a neplatit poklad zralokum taxikarum, z autobusaku smer Merdavest a pak shared taxi. Stoji za to.

 Vecer odjezd smer Esfahan nocnim busem, uz nekolikrat sem si rek, ze pres noc cestovat nebudu….

18.12. Esfahan

Prijeli sme o pul 6 rano a kosa jak blazen, pada snih….. K…. kde to sem? Fakt si me telo jeste nezvyklo a po probdele noci v buse s minimem spamku mi nefunguje jak ma termoregulace, tak je mi fakt zima jak blazen, ikdyz mam teple obleceni. Ubytovavam se v hostelu, v dormitory. A jdu to projit, ale moc se chodit neda, je fakt zima a porad se nekde zahrivam. Pojal sem rozhodnuti, to se mi nelibi a cestou vlakem a busem pres iran az do istanbulu nekde zmrznu, jdu koupit do Istabulu letenku. Jenze v iranu nefungujou karty a nemam cash. Zkousim to v jedne cestovce, rikaji ze to nejde, ale asi to nejak de, protoze me posilaji do druhe, ale i tam me odbyvaji. Jedina moznost koupit pres net, doufam, ze nebude zakazana ta net stranka. Neni, takze air arabia (260 us). To je zajimavy, ty ceny mi porad pripadaji skoro stejne, pak se kouknu na Mumbai-Istanbul (280 us), parada, priste uz vim jak se dostat do indie. Click for sky do istanbulu a pak air-arabia do mumbaie.

Jdu prochazet pametihodnosti co to da.

19.12-20.12. Esfahan

Je to jedno z nejstarsich osidleni v iranu a je to moc pekny, ale na me moc velky mesto. Maj tam krasny mosque, jeden z nejvetsich na svete. A krasne namesti a starodavny a velmi stary bazar. Ten se tahne nekolik kilometru a pekne se v nem ztracim. Hlavne je tam trosku tepleji. Jedna z atrakci je mistni reka a nekolik mostu pres ni, tam se srocuji davy a protoze je patek- muslimsky svatek, maj volno, tak se tam deje nejake zpivani a tanceni, ale nestih sem to-)). No a tady vidim v plne parade mistni nocni zivot, butiky, restauracky, davy lidi, do toho taxiky, policie no proste mesto jak ma byt. A pekelna kosa…-)))

V dormitory  se mnou spi jeden svycar a australanka a par japoncu, jenze ti sou jen sami pro sebe. Tak pokecavame ve trojce. Svycar je na biku a pak se chysta smer Tadzikistan, Turkmenistan a jak rika dalsi istany. Se ho ptam jaky to je v takove zime jezdit a on mi v klidu rekne ze v tech istanech bude jezdit pri -20C. Tak to uz vubec nechapu. Bike obklopnej vecma, tezkej, zabalenej v teplem obleceni, -20C a jed nejakych 6 hodin denne, pak prijet do nejblizsi vesnice, ubytovat se a travit cely vecer na hotelu, protoze se neda nikam moc co jit? Nejak to nechapu…. Mam rad bika a v lete si davam nejake vylety, ale v zime…. Sou tam i dalsi bikeri, nejake starsi pani a ir. Nevim, ale tenhle masochismus asi vynecham. Beru, ze pri sportovni aktivite se zahrejou, ok, ale co pak. Travi cele hodiny na hotelu, klabosej (vetsinou o hovadinach) a vyjdou tak akorat na obed ci veceri. A to neni pod nulou…. A poznvam i podle me zkusenosti z Esfahanu, ze cestovani je pro me jen pri dobrem pocasi. Nemuzu se vyvalit ven, sednou na travnik, pozorovat ruch mesta, prochazet se a premyslet…..

Esfahan je krasny, ale priste jen v lete ci na podzim.

Odjezd smer Shiraz, odkud mi leti letadlo.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Iran II 2008 | 29. 12. 2008 v 07.22 | hans

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama