BLOG: Cestou ke zmene

Iran (Tabriz, Tehran, Kashan)

Zdravim z iranu. Sem se nedostal 4 dny na web, takze pisu vse zpetne, tak poporadku.

Prechod hranice Turecko-Iran

Bus istanbul-dogubayazit na vychode turecka byl v poradku az na to, ze bylo uplne plno, hrala bud hlasita arabska hudba ci nejaky, sorry, ale ujety turecky film, vesmes pousteli komedie, autobus tema filmam zil, no parada. Misto 22 hodin to byl cely den a to nebylo vsemu konec. Totiz autobus zastavil pred dogubayazitem na benzince a ze dal nejede. Vysvetlovali mi ze ve meste je nejaky problem, jo jenze jaky. Takze autem a problemy sem tak brzo necekal. Obrnene vozidla, nejky ten tank, vojaci a zbrane. Guns- no fun at all! Tvarili se docela prijemne a kdyz po dotazech kdo jako sem a co tam chci sem jim ukazal pas cr tak bylo vse v poradku a s usmevem. No moc sem se nesmal. Na ulicich vsude kameni, robite sklo, vztrhane lavicky. Proste kurdove pry jednou za cas projevi nesouhlas s nadvladou turku a preji si svuj kurdistan, coz u etnika citajiciho 30 milionu lidi! bez vlastniho statu je docela pochopitelne. Tech 30 milionu neni jen v turecku, ale i v iraku a iranu. V podstate tak si predstavuju stanne pravo. Vse zavreno, v noci zakaz vychazeni a da se koupit jen voda a chleb. No dik za ne. Trosku sem si predstavoval rok 1968 u nas, asi to srovnanvani pokulhava, ale videt vojsko v ulicich neni vubec prijemne. Pak sem se dozvedel, ze ten byli zabiti v ulicich mesta 3 kurdove……

 Rano sem nasel restauraci s polevkou a hura na minibus na hranice. Mimochodem, turecko neni uz vubec levna zem, pred 3 roky, kdyz sem tam byl ano, ale ted na to zapomente.  Jo 1 kg ryze stoji 3 ytl (asi 2 us), co ti lide ji, pri jejich platech? to fakt nevim. Minibus na hranice gurbulak (5 ytl), prechod pesmo uplne bez problemu. Tak stojim na hranici s iranem a najednou vidim postavu, zenskou, evropske obleceni. Nebyla to evropanka, ale korejka (nemusim dodavat ze ktere koreje). No proste 24 leta holcina cestuje sama pres syrii, turecko a do iranu. Tak sme se spojili. A jsme v iranu, zeme osy zla……….

21.10.2008

Bazargan, hranicni prechod na iranske strane. Odchytava nas typek, pry z tourist office, ale mluvi az moc dobre anglicky a porad se vyptava, co, jak, proc,….. tipujeme to na tajnou policii, ale je v podstate v klidu, dava nam i rady a pousti do iranu. Z hranic do prvniho mestecka Maku nas bere taxi za 10 000 irr (asi 1 us), taxikar nas okamzite zve k sobe domu, mluvi obstojne anglicky a pry nekolikrat provazel po iranu autory lonely planet. Podle toho, ze ma na aute napsano lonely planet je to i mozne, snad. Krajina, typicka polopoust, s malymi vybezky hor, podobna syrii, zadne stromy, trava, jen puda, prach a mezitim silnice. Jezdi jak pirati, ale to je zname. Maku Tabriz za 13 000 irr (1,3 us), bus, 3 hodky. Silnice lepsi nez u nas!!!! Uz v autobuse poznavame, ze iransti lide jsou velmi prijemni. Porad si s nami povidaji, usmivaji. Ale my nevime, tak sme jeste ostraziti, ale tato ostrazitost velmi rychle pada. Persane sou neuveritelni lide. Ta pohoda co z nich vyzaruje a klid, vyrovnanost.

Tabriz

Vetsi mesto, pro predstavu 1,6 milionu. Dostavame se nekam na bus terminal a okamzite sou kolem nas mistni a how are you, where are you from-))). Kdyz vytahujeme mapu, uz nas odvadeji na bus do centra. Jo bus mestsky je oddeleny v pulce, predni pulka pro muze, zadni pro zeny…., ale kdyz Suhee stala v muzske casti se mnou, tak nas jen jemne upozornili, jako ze tak ne. Kdyz chci platit bus (0,2 us), tak na me ridic mava jako ze vse v klidu a jedem gratis. V tabrizu je mnoho ubytoven, bydleli sme v darya guesthouse za 80 000 (8 us), majitel vypada fakt jak louis de funee (nevim jak se to pise), byl nekolikrat v evrope, rad si o tom pohovori, dava dobre rady. Vyrazime na smenu penez do bazaru, a zas na ulici si s nama vsichni povidaji, pozivaji na caj….. Na cernem trhu je lepsi kurz nez v bance, ale vymena se neobejde bez pekneho hovoru o vsem moznem, pak nam jeste vylepsi kurz.

Odebirame se zavolat domu, 1 minuta 1,7 us, tak volam domu. Pote jdeme koupit nejake knihy a tam potakvame aliho, rozhovor, caj a pritom nas pozoruje jedna iranka. Vlozi se do hovoru (muslimka a vlozit se do hovoru?- to je pro me novinka, normalne totiz cekaji na osloveni, jinak nezacinaji jako prvni) a poziva nas k ni domu na veceri, s rozpaky prijimame, zbytecne rozpaky. Dostavame mistni polevku, co dum dal, vyborny chleba, nejake hrozno, okurky,….. nemluvi moc anglicky, ale jeji synove trochu lip, tak konverzace zdarne probiha. Pobudeme asi 2 hodky a jdeme domu. Nemuzem tomu uverit, cizi lidi a pozve je k sobe domu, ouhhh kdyby takovi byli vsichni, jak by bylo krasne. Pote se setkavame s jednim typosem, chce porad konverzovat, ale mz uz tak akorat do postele, domlouvame se na pristi den- pristi den nema cas, persane sou trochu ukecani a moc slibuji, ale vse s usmevem a pokud to nevyjde, tak se nic nedeje, takze vse brat trochu s nadhledem-))).

Krasny spanek a jdeme do svetozname tourist office v cele arabii a middle east na qods street, velmi blizko bazaru. Je tam velmi znamy chlapik Nasser Khan, zaridi vse, viz lonely planet. Bohuzel byl zrovna na tripu nekde na severu s italama, ale byl tam jeho bratr a ten je taky skvely. Je tam kniha navstev, docela hodne cechu jezdi do iranu…. Suhee potkala v syrii rodinu z tabrizu, ale ta neumi anglicky, takze jim bracha nassera vola. Za pul hodky sou tam a od te doby dva dny bydlime u nich, vse nam ukazuji, provazeji. Proste parada a sen. Uz mam dokonce i brachu a segru muslimy-)))), fotky pozdeji. Masoud a Salva, neuveritelni lide. Pozdeji zjistujeme, ze rodina u ktere sme vlastni jednu cast bazaru a v nem obchody se zaltem, atd., trochu koukame, pote poznavame jejich stryce, ktery ovlada obchod s koberci v teheranu, no to uz nevime co na to rict a dalsi stryc prodava auta (mercedes, bmw,….), proste high class. Vari nam mistni jidla, vyborna, ukazuji nocni zivot- ti mladsi. Nocnoi zivot se sklada s korza kolem hlavniho namesti a navstevu butiku, kebabaren,…. Uplne pry nejvetsi zabava je jezdit novou karkou kolem namesti a balit!!!! a balit holky, v muslimske zemi???!!!! co se to deje? Balit znamena ovsem jezdit autem, pokrikovat na holky a davat jim mobilni cisla. Bohuzel mobilni manie zasahla i tuto cast sveta. Ovsem mistni slecny, to je kapitola sama pro sebe. Uz to nejsou zahalene osoby, kde sou videt jen oci a nejlepsi se na ne vubec nedivat. Ony docela nepokryte koukaji, oslovuji a vybavuji se s chlapama- what the hell?. Takze ruznobarevne obleceni, zadna cerna, jsou i namalovane, nektere zmalovane, parfemy, mobily, vystrihy ovsem ne. Dokonce i cepky, ale podtim samozrejme sala pres vlasy, bez te to nejde. Vidame obcas nekoho i muzsky s obandazovanym nosem, co to je. Dozvidame se, ze je v iranu velmi popularni chodit na plastiku nosu!!!!!!, i mezi muzskymi a je to proste in…… Neuveritelne, ovsem to neni vse. Nekteri, aby byli in, tak nosi obandazovany nos jen tak, jako ze byli na operaci nosu…..— kde to sme????? Jedna slecna z rodiny tuto operaci ma a je na ni patricne hrda. Mimochodem, persanky sou krasne zeny…….. Jdeme na veceri, rodina se rozrusta a je nas asi 15. Berou nas do mistni in restaurace Mr. Nick. Typicky fastfood a nabizeji nam hamburgery a hranolky. Se Suhee ovsem trvame na iranskem jidle, tak dostavame ryzi s jehnetem, paradni. Pote se tam objevuje dalsi stryc, zije v Britanii a podnika i v Australii, krasna prava anglictina, tak probirame vse mozne. Bohuzel nemuze domu do iranu ani privezt sve dve dcery, politika a nevidi to nijak ruzove, spis pesimisticky a to nam rikaji uplne vsichni. Vetsina mladych chce emigrovat, jenze maximalne kam mohou cestovat je syrie, turecko, spojene arabske emiraty, jinak nic. Nesnaseji ahmadenizada (ci jak se to pise) a nabozenskeho leadra khamaniho taky nemuseji. Proste chteji pryc.

23.10.2008

 Masoud musi do prace, no prace, vlastni s otcem obchod s drogistickymi potrebami. No, zacina se tu pracovat kolem 10, do te doby je vse zavrene. Blahove sem vysel do ulic kolem 8 a tam skoro nikdo, fakt klidek, nikam nespechaji. Vyrazil sem proto, abych si tu koupil levny fotak, ne obra co mam, ale neco do kapsy. No nasel sem, ale vyrazna sleva nebyla, ikdyz sem smlouval co to slo, ale jak smouvat s typosem, ktery se porad usmiva, tak se smeju taky a 300 us za cannon sx 110 is s kartou a bateriemi je docela ok nakup. Oproti cr sleva asi 15 %, nic moc, ale v turecku chteli to same jako u nas. Vydavame se smer Khandovan, busem a pak taxi do hor u mount sahandkuh (3707). Je to vesnice a bydli se tam v prirodnich utvarech z kamene, asi piskovec jehlanoviteho tvaru. Proste je trochu zvetraly, zvetsi se dira, privede elektrina, plyn a muze se tam zit. Ty jehlany sou asi 10-15 metru vysoke, ale vetsi cast vesnice zije v normlanich domech. Je to velice podobne Papadokii v Turecku, s tim rozdilem, ze tam je to turisticka atrakce, ale tady jeste ne, zatim. Za par let to bude stejne. Travime tam 1 hodku, hrozna kosa a fouka. Dostavame caj a pak nas typek bere se svou manzelkou, pozdeji se dozvidame se svoji milou zpatky do tabrizu. pokud spravne chapeme, tak to byla neco jako utajena schuzka, proto byli pryc z tabrizu. Na ceste zptaky nas pozyva na veceri. Mistni akbus (tak se to cte), paradni jidlo, smes brambor, zeleniny a masa, uvarena v kotliku. Nejdrive se sleje ta stava do misky z chlebem- uz to samo o sobe paradni. Pote se vzklopi zbytek, rozmasiruje a sni, paradni. Uplne plni jedeme k nemu domu, ukazuje nam svuj byznys- kompletuje towel sety a vysiva na ne neco. Proste ma svuj byznys a je volny. U nej doma je to ovsem hodne ortodoxni, mama sediv koute a vubec nemluvi, jen se usmiva. Zije tu 99% siitu a 1 % sunitu. Pote k masoudovi. Rozlucka, ktera nebere konce, fotky, libani- s chlapama. Pote nas provazeji po tabrizu, pipojime caj u stryce co prodava auta a pote bus smer tehran. Krasny a mily tabriz, a lide v nem, dal si nam hodne, diky……

Bus do tehranu v noci za 70 000 (7 usd), 9 hodin, ufffff

24.10.2008         Tehran

 V tehranu kolem 7 rano. Spat se moc nedalo, malo mista a porad ten jejich pop a mistni filmy. S nocnima prejezdama je konec, rozhodnuti bylo ucineno. Pak sem cely den mimo. Tehran, velkomesto, spinave, rusne, smog, prach….. Ubytovavame se v hotelu mahad (50 000), v pokoji je nas 5, 2 japonci, cinan, korejka a ja. Vyrazime za mesto do hor, je hrozne vedro. V horach prijemne, jdeme podel ricky nahoru, pote ski liftem!!!!! na horni stanice, odkud pokracuje kabinova lanovka smer 4 nejvyse polozene ski stredisko na svete!!! Prochazime se kolem, vsude obchudky, cajovny, proste pohoda. Je patek a to maji muslimove nedeli, takze je tam plno. Prochazka, pokec, prochazka, caj. Pote setupujeme dolu, kde to zije trochu vice a sou tam miliony lidi, mladi zpivaji, hraji na kytary, delaji ohne. Vsude vsichni piknikari- nejhustsi pikni co jsem zatim videl byl mezi silnici a chodnikem, sirka max. 1 metr, okolo auta, okolo chodci a oni si proste popijeji caj, klabosi a pojidaji pochutiny…..-)))), fakt dobry…… Slezame dolu, podel ricky, krasny den, slunicko, davame caj. Pote pokracujeme severnim tehranem (drazsi, novejsi, vice evropsky, same fastfoodz, pizzy) do dlasiho parku, kde se hraje ping-pong, badminton, jezdi se na bruslich a na bikach (bmx), v iranu, uz se nicemu nedivim. Je vecer hledame neco k jidlu v jiznim tehranu, ktery je vice orientalni a jdeme spat. Internet zavreny.

 25.10.2008           Kashan

Vstavame brzy rano(kolem 9-))), ovsem vse je zavrene. Pak se dozvidame, ze je nabozensky svatek a je volno, vse zavrene, opravdu vse. Chceme dat bazar, golestan palace, ale nic. Tak prochazime tehran, nachazime iran airlines- otevrene a suhee si bukuje let do soulu (700 us). Vyptavam se na spojeni tehran-delhi, jo lita to, za 240 us!!!! Pote paradni kebab a hura na bus smer Kashan. Loucim se suhee, mozna se jeste potkame v Yazdu za par dni, ale to se uvidi a mizim smer Kashan (3 us). Krasne, male mestecko, poklidne, prijizdim az na vecer, vsude to zije, oproti tehranu, ale nabozensky svatek je i tu. Prochazka bazarem, okamzite se ztracim v ulickach, ale je malinky, nekde me to vyplivlo, uzivam tepla, hvezd,klidu. Pak se nachazim na mape a jdu psat na blog. Mezitim jeste potkavam 3 studenty, pomahaji mi se vsim a klabosime. Jo, nejlevnejsi ubytovny se tu jmenuji mosaferchune, dneska v jedne spim, za 6 usd (zas tak levny to neni). Kdzsi mozna, v lonely planet dokonce popisuji, ze se tu letalo, za us 5 vnitrostatne……

Tem vnitrni klid, ktery se dostavuje na cestach a to smireni s neznamem uz je tu.

P.s. Dik moc za komentare, vsechny zsdravim, mejte se. H.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Iran I 2008 | 25. 10. 2008 v 16.33 | hans

7 komentářů

Zdar Hansi,
ten Iran zni celkem pohodove. Ja znam sice jen jednu persanku, ale mas asi pravdu, krasna holka a mila…tak snad ti to vydrzi i po zbztek cesty. Davej na sebe pozor a enjoy it!!!

2 Hanousek | 27. 10. 2008 v 10.02
Zdar ty Machuldo !!!

No tak to ziram, jak si to tam pekne davas !! Jo jo, jel bych hned, to mi ver..takovy to splynuti a kamoseni se s mistnima, to je snad vubec to nejlepsi, co clovek zazije..jenom tak se poznava zeme..tak pekne cestuj, poznavej a pis, at se tu mam u ceho bavit !!! Dokonce jsem si te dal i mezi oblibene stranky, vubec nevim proc, takovyho Machuldu…;-))) Tak se drz a carpe diem, amigo !!!

Ja

Hansi! Ty vado, super, preju mir na cestach a slunce v dusi, koukej se tam v tom svete najit at nam to pak muzes vsem rict. S kym jsme to vlastne kamaradili!!! Drzim pesti a fandim ti, cus!!! Ada

Nazdar Hanysku,
je to super cteni …. asi pred mesicem byla grupa kamosu na podobne ceste (Turecko, Iran,vylezli asi do 5500) a moc si to pochvalovali, jak v pohode jsou tam lidi ….. tak koukam, ze to sedi …..
Poradne si to uzij, tesim se az se potkame a nekde u pivka ten tvuj trip proberem!
Drz se
JIM

Cus Hansi,
Hanousek nam bohuzel poslal odkaz az nyni, proto Te mohu pozdravit az po nekolika dnech putovani.
Zrovna vcera jsme s Dusanem probirali, jak si vede Kashan v Azadeganske lize a jestli jim nebudou chybet Adiaba Bondoa a Leony Kwekeu, kteri odesli do Dunajske Stredy. A jak slavi v Iranu 90 let CSR. Doufam, ze nam budes moci dat blizsi informace.
Kazdy vecer ted nad salkem caje s Dusanem debatujeme, jak si vede iranska mena, HDP a infalce za tech par dni, co jsi prekrocil jejich hranice. Dusan – vystudovany ekonom se zamerenim na zahranicni obchod – mel nekolik zajimavych postrehu. Az se najdes a budes premyslet i o necem jinem nez o sve dusi, mysli a buh vi o cem jeste, tak Ti urcite rad poradi, jak to v Iranu zurocit.
Mej se a pozdravuj. Jiri (Chemie)

ahoj honzi,musim se tise smat pod vousem (ktery nemam):-)…..pani ty mas ale nadherne dobrodruzstvi….jen tak dal,pises to zajimave…clovek si to hned dovede predsatvit,emotivne a zazivne……tak jo at se dari a tesim se na dalsi komentare z cest ke zmene…:-)…market

dik za fajn cestopis, ked chces spon z Tehranu do Indie tak si kup letenku na webe Air Arabia, maju velmi lacne letenky

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama