BLOG: Cestou ke zmene

Iran (Yazd, Kharanagh)

28.10.      Yazd

Takze sme v Yazdu, rikaji, ze jedno z nejhezcich mist v Iranu, ok, jdem to zkouknout. Nejdrive ovsem snidane, suhee se chtela vytahnout a koupila jam z ruzi??? co to je, no jist se to moc neda, je to cela krasna chemie a sladke jak svina, takze hlavne mistni chleba+nejaky ten syr, ale suhee to vylozene slape-))))).

Tak vyrazime do old city, neuveritelne, nikde sem nic podobneho nevidel. Je to vlastne stara zastavba z hliny a slamy, ale jak to vypada! Je to jeste huste obydlene, ale az se to tu zacne hemzit turisty, tak se bojim, ze to bude jen atrakce a ztrati to sve kouzlo, jako mnoho ostatnich skvelych mist. A jeste vice mam strach z promeny lidi v baksis chtive tvory, to se ale nesmi stat, ale jak toho dosahnout? Uvidime, ale zatim to tady neni o baksisi, ale o pratelstvi, pohostinstvi, lidstvi.

Stare mesto, v lonely je takova prohlidkova trasa, na ktere se maji nachazet nejkrasnejsi ci nejdulezitejsi mistni pamatky, to je sice hezke, ale jen co se dame do prvni male ulicky stareho mesta a mineme prvnich par odbocek, pak nekde podle planku odbocime a vite kde sme…., uplne ztraceni, takze nejlepsi je se nechat vest ulickami, zadne barevne odliseni, vse je hnede z hliny, obcas nejake dvere, vetsinou zelene, orpyskane, podle toho se taky neda orientovat, obcas nekoho potkate a ten velmi rad ukaze cestu, protoze chape, ze to proste nejde, fakt to nejde.  A pak pomalu prichazime od mosque k historickemu domu, k muzeu minci (tech minci tam moc neni, ale za to jinych orientalnich veci hafo), pak water reservoir, ….. V lete je tu strasne vedro, proto maji ci meli vyvinuty paradni system chllazeni, neco na zpusob air-conditioningu, ale bez potreby elektriny. Vsude ve starem meste jsou takzvane badgirs- coz jsou v podstate komyni (ctyrhrane), vevnitr rozdelene na minimalne dve casti, vetsinou 4. Horkemu vzduchu je zabraneno vstupovat temito badgirs do domu, jak?, netusim-))), jen mirny zavan vetriku je zachycen a jednou casti priveden dolu, kde je vodni rezervoar, ten ten vzduch ochladi a ten je poslan do domu a z domu je odvaden teply vzduch zase pryc. No moc vedecky to nezni co?-))), ale tak nejak to funguje, vice veci sem nezjistil…… Tech badgirs je tu fakt mnoho.

Najednou je poledne a chceme neco na zub, jenze kudy ven? Takze zase bloudime a nachazime dva studenty anglictiny, prevelice ochotne, kteri nas vezou autem na hlavni strase. Davame chicken kebab, paradni a suhee jde odpocivat do hotelu s tim, ze dame sraz k veceru na zapad slunce na strese jednoho baracku (spis pristresku), vecer, sraz o pul pate. Tak se snazim proniknout do bazaru a trochhu prochodit stare mesto, jo, jo jde to, ale snazit se nekam dojit je nad me sily a kolem 4 se uz snazim nejak orientovat, ale jak? Nijak…. Jit, jit, jit (zadny uceni-))) a nekam se dojde. Jak se blizi soumrak nachazim ci potkavam nejak moc turistu, ale vetsinou uspechance s lonely a fotakem. Ale v klidu. Pak potkavam parek frtantiku stredniho veku, prileteli, maj pruvodce, chtej vsechno videt a vite co vidi. A nejak se davame do reci, frantik je uplne na vetvi a nejak porad nechape, jak muze nekam jet bez planu, no plan- are you mad?- jeho slova, nejradsi bych mu rek ze on je crazy, ale nechavam ho u toho. Pak to nejak prechazi, ale nejak si na me zased, sem mu totiz asi podezrely, proc ?, tusim….-))) a zacne se me vyptavat odkud sem a pak mi obsirne vysvetluje jaky meli plan v praze a cesky krumlov a jak vsechno videli a vse stihli, ale jak ziji cesi, co si mysli atd…, to vubec netusil. Tim sem ho asi nakrk a zacal me zkoumat jeste vic a pak vytahl trumf. Prosim vas, vite nekdo o nejakem ceskem meste ci slovenskem jmenem Pec’s??? Furt mi tvrdil, ze se tam vyrabi ceske brousene sklo a kdyz sem mu rek, ze takove mesto u nas asi neni, tak mi tvrdil, ze mam jit zpatky do skoly na zemepis………-)))), tak fakt nevim-)))) sem divnej? No asi jo-)))). Pak mavl rukou, ze mu jako asi nestojim za rec a odkracel. Jeste ted se musim usmivat pod fusy…….

Nasel sem suhee, zase v oblezeni irancu, jak jinak a vytahl ji na zapad slunce. Ufff, to byla krasa, sedeli sme tam asi 2 hodky, dokud nas nevyhnala zima, ptaci poletovali, zkousel sem pozorovat ktery z ptaku udava smer pohybu, ci jakou hru to hraji pred spanim, ale vubec nevim, oni proste litaj kam se jim zachce a jeste k tomu bez planu!!!! To je preci hruza ne…, musime jit urcit nejaky smer a nejaky cil, jen tak si litat, kdo jim to povolil? O pul seste zacina modleni, ale se mi zda, ze to nejak moc vazne neberou, lide na strechach, deti hraji fotbal, ptaci litaji. A slunce zapada, taky bez planu…. Vytvari to krasne obrazce na budovach a pak najednou tma, hvezdicky. Probrali sme vsechno mozne a jdem na net a trochu se najist. Suhee ma velke problemy s netem, potrebuje totiz vzdy nahrat do poce nejaky jeji system, aby mohla komunikovat, ale porad mi nedokazala vysvetlit co to je, no sem proste jen skromny, maly uzivatel, bez znalosti a bez planu.

Vecer jeste v hotelu probirame zazitky se vsemi cizinci a pak jeste probiram par veci s pepem (italiano dredado), radi mi pred cestou do pakistanu. Je pekna kosa, vypada to na prichod zimy….

 29.10.    Kharanagh

Rano se probouzime brzy, nastesti. Jdem umyt chrup a potkam pepeho. Ten mi rika, ze za chvili mizi do jedne vesnicky 80 km od yazdu v pousti a ze pry je moc krasna a ze tam bude particka lidi od nejake cestovky a ze tam budou spat. A ze uz je plno, tak na nej koukam jako ze co a pak mi rika ze bych mohl jet na cely den s nima a vecer zpatky do yazdu, za 10 us (i s jidlem a mistni hudbou). Ale bez suhee ani ranu, ona souhlasi, tak rychle balime vse potrebne a mizime. V noci prijela japonka, take jede s nami. Zadne tiche, skromne devce, uragan hadra, nastesti je hodne unavena a brzo usina. Jeste kupujeme ryzi, menime olej (no nevim jak casto ho meni, ale v podstate nebylo nic na vymeneni, spis sme jen doplnili-))), hura do pouste. Cesta paradni, polopoust ci poust (neznam presny rozdil) a v pozadi hory. Shumacher jede, troubi, predjizdi, zajimavy. Jedem trochu pozdeji, tak aby pry stihl uvarit, jo, jo, obed ma byt ve 12, je skoro pul druhe a zaciname citit nejaky dobroty. Objevuje se Kharanagh, male mestecko, vesnice v pousti u hor, paradni. Centrum samozrejme z hliny, ale vybydlene, takze pekne zpustle a strechy pomalu padaj. Pred par lety se tam propadl jeden turista, takze ostrazitost na miste. Jdeme na prochazku, kolem mesta jsou policka, kaskadovite rozprostrena, tak jak se vidi v cestopisech z ciny, fakt. Neuveritelny, kolem vsude poust, sem tam maly trs cehosi-travou se to neda nazvat a najednou policka a docela dost, ale hodne je jich zpustlych jako centrum, myslim, ze by to mohlo mit souvislost. Maj tam sofistikovany system zavlazovani. Ale den predtim pry hrozne lilo, takze vsude bahno a mokro. Obed, se zpozdenim, ale 4 ruzne chody ve forme bufetu, ta particka co mela prijet, prijela, 11 lidi post-stredniho veku, vetsinou, prekvapive svycari, ale dokonce jedna ceska-Jana, ale nejak sme toho moc neprobrali. Jidlo paradni, Suhee si nalozila jak drevorubec, takze mam zajisten prisun bez odbihani na pridavek. Jedno indicke jidlo+ zbytek iarnsky, paradni. Pak se tam objevuji 2 parecky a jeden z nich je z polska, tak konverzujem cesko-polsky a nikdo netusi-))).

Odpolko jdem na prochazku do nedalekych hor, poust a hory, kameny a nic jineho, je to fakt super. Prochazime se asi 2 a pul hodky a za kazdym kopcem objevujem dalsi, uplne jiny a jinak barevny. Pak splhame nahoru, objevujeme nejake bobky a pak vidime pachatele. Kojot, kdyby mi mistni nerekli, ze tam sou, tak bych to tipoval na psa, ale kojot, i kdyz kdo vi. Ale vidime ho tak na 70-100 metru a je krasnej, chvili na nas kouka a pak mizi. Dostavame se na pomyslny vrchol a vrchol to je. Kouknem na jednu stranu a tam krasne male mestecko plne zelene, obratime se o 180 stupnu a krajina jak na mesici, tak si predstavujem, ze sme na mesici (nejak neberem v uvahu gravitaci a kyslik), ale co na tom.

Stravili sme tam pres 3 hodiny objevovani pouste, kaminku, vetru, slunce, bobku, stop, oblohy, proste paradni relax. A suhee po dvou hodinach odhazuje salu z hlavy, ale jen opatrne co kdyz bude na blizku nabozenska policie!!!! Jen me mrzi, ze neni videt zadny had, pavouci, a co treba skorpion. Stmiva se a vyrazime zpatky. POtkavame pepeho a ten nas bere na minaret. Vnitrkem, nevim jak sem se tam nasoukal lezeme az nahoru. Vevnitr tma a nahore krasny vyhled na zapadajici slunicko a poust a zmeny barev, atd….. Minaret je velmi znam, protoze je to shaking minaret, staci ho trosku rozhybat a koliba se jak na mori, teda moc prijemny pocit to neni. Pepe odchazi varit ci co a my vychutnavame stav veci. POte nejakym zpusobem dolu a prochazime pri soumraku porozpadle centrum a najit cestu ven se nam nedari….

Prichazime do guesthousu, kde uz hraje mistni stylova hudba, chlapik na nastroj podobny kytare a do toho zpev, moc pekny, ale nasi souputnici starsiho data u toho vetsinou pospavaji. Davame cajika a najednou z niceho nic je pro nas zavelen ustup smer yazd, tak se velice neochotne loucime s timto krasnym, tichym mistem, plnym hvezd, touto neuveritelnou oazou.

Se shumacherem mizime smer yazd. Vyborny kebab a net.

P.s. Zitra mizim smer Bam a pote pakistan, kde se nechci moc zdrzovat a mizim smerem sever kouknout do himalaje, na nejake ty 8000 metru vysoke mohykany nez bude uplna zima a milion tun snehu. Vubec netusim jak to bude s neten v pakistanu, ale snad se neco najde. Pokud ne a v himalaji taky asi moc net cafi nebude, tak se ozvu az z indie, kde bych mel byt nejpozdeji 13.11. Tak do te doby…….

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Iran I 2008 | 29. 10. 2008 v 18.23 | hans

5 komentářů

Honzo, naprosto neplanovane musim priznat ze tvoje zapisky z cest jsou vyborny, ze skoro ani nepotrebuji fotky ( i kdyz se na ne tesim) abych si te tam nekde predstavil jak si to uzivas a hledas svoje “wal”. Hodne stesti. Vita

Hansi, tebe cist je celkem husty … wee free men … 😀
Ale jinak mas pravdu, planu netreba, akorat to zdrzuje od poradnyho cestovani.
Tak woe davej bacha, at na tebe nekde nepadne lavina a zas neco napis.

…ty plane:-)z jine planety,ja jen koukam jak to mas vsechno pekne naplanovane a jak vse plnis podle planu:-)))))jen tak dal…dobrej prechod pres pakistan…..:-)at se dari….

4 RECEPCE | 1. 11. 2008 v 20.35
Honzo zdravime z recepce pgcmo.Vrat se.PS:Maly cerveny zas jede

no uz by si mal byt po nepali v indii a stale nic

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama