BLOG: Cestou ke zmene

Iran (Kashan, Yazd)

26.10. Kashan

Prekvapko….komari. A rikal sem si na co maji na oknech ty site, ale vzdyt je podzim, no jo, jenze tu je pekne vedro. Tak me okousali, teda ne ze by mi to nejak zvlast vadilo, ale lariam (antimalarikum) sem nechal doma, teda vubec nekupoval, jednak je to drahy a ma to jen 60% ucinnost a par lidem po tomj bylo spatne. Uz sem ho bral, me teda spatne nebylo. No uvidime.

Kashan, ranni bloumani bazarem, velice klidny oproti tabrizu, zadne masy lidim a velka pohoda, nikam se nespecha (teda ono se proti evrope tady nespecha nikam, ale prece jen), vse je s usmevem. Zase sem se ztratil, ono to totiz ani jinak nejde. Pak me to vyplivlo nekde, tak se prochazima a nachazim velice krasny starobyly guesthouse www.eshan.com, vrele doporucuji, vede to krasna persanka, umi anglicky a je singl-))). Ovsem trosku drazsi 50 us noc, ale stoji to za to. Hned sem dostal caj, tak sem tam stravil asi 2 hodky. Ukazali se tam pak 2 frantici, jeste pekne zrychleni z evropy, prileteli jen na 10 dni a chtej vsechno videt, pak sem je jeste potkal v mestecku, behali jak blazni, fotaky kolem ramen, lonely planet kolem pasu a videli mozna vse, ale nevideli nic. Ten dum je jako vidame v arabskych historickych filmech, obrovsky, uprostred vodni nadrz, fontany, okolo nejake to kvetenstvo a za kvetenstvem sofas s koberci a polstarky na uvelebeni se a popijeni caje, proste pohoda. Ma to i podzemni mistnost obrovskou na leto, kdyz je nesnesitelne vedro.

Pak sem zavital do mesity, tam se taky pekne relaxuje, cas tam utika jinak a krasne se tam premysli, ale pote bylo poledne a mistni se tam shromazdili a zacli sborove modlit, tak sem radsi odesel, abych nerusil. Prece jenom je to posvatne misto a ma to jistou energii a to nabiti me neuveritelne uklidnuje, ale bohuzel to netrva moc dlouho, takze je potreba se naucit s tim nejak pracovat.

Pak sem zkusil fin gardens, coz sou zahrady, tak si predstavuji persane raj. Moc krasne, vsude tecou potucky, teda vyvera to z jednoho zdroje (nedokazal sem zjistit jestli to vyvera ci jak se to dostava na povrch) a pak je to privedeno do dumyslnych kanalu, ktere sou rozvedeny po cele plose zahrad. Vsude velke stromy- neco na zpusob tuji, ale velke a pak kvetiny. Chladek a sumeni vody, fakt je tam prijemne. K tomu se poji lazne (v podstate odpovidaji tureckym laznim). V tech laznich byl zavrazden mistni hrdina Amir Kabir, byl to reformista, ktery byl az moc revolucni, prosadil par dobrych veci, ale pak ho klika starych ortodoxnich vladcu odsoudila k smrti. Mel moznost si vybrat jakou smrti zemre, vybral si podrezani zil…..

Zpatky busem, zase po me nikdo nechce ani floka, ikdyz jim to rvu az do kapsy-))). Vecere v Iranu, coz je samo o sobe zajimava kapitola. Zkusime kebab na ulici, neni, vsude same pizzy a sandwiche, ale ksakru preci sem neprijel do iranu jist pizzu!!! Tak zkousim restauraci a davam si skvely keshort (ryze+omacka ze vseho (zelenina, maso,…)) 2 us, paradni. Pote nocni prochazka a spanek ne velmi tvrde posteli.  Ale vezeni to neni……je to raj……Jo v noci brutalni boure a blesky, to tu teda maji taky, hmmmm.

Jeste k tehranu, potkali sme tam frantika, jezdi tak po asii a ma ssebou kolo. Ale jezdi jen po meste a v okoli, na delsi trasy ho slozi do plastoveho, tvrdeho obalu a jede busem, dobry. Slyseli sme dokonce o nejakych nemcich co si koupili osly a jeli projet iran… no to uz je trochu divny ne????

Kashan je oproti tehranu jak oaza miru a klidu, tehran nebrat.

27.10.            Yazd

Jak sem si rekl, nocni prejezdum je utrum, tak vyrazim po vydatnem spanku na bus terminal. Jenze ono to nejezdi primo z Kashanu do Yazdu, ale pres Eshafan. Takze me cekalo nejakych brachu 9 hodin, uffff. Ale nastesti lonely planet hodne keca, jak v cenach, tak v casech, takze i sprestupem to bylo necelych 7 hodin, no sice taky nic moc, ale nejezdim mezi prahou a brnem. Bus v klidu, sice zas ty jejich “zajimave ” filmy a pop co rve, ze bubinky praskaji, ale slo to. Dokonce nam pousteli nejaky americky!!!!, americky trhak, vsude plno krve, samy karate a hrdina steroidovy nabusenec, toto mame krasne hrdiny….. Raz krajiny se moc nemeni, vsude polopoust, obcas prejizdime nejake ty hory, ale uz zacinaji palmy. Jak ve filmu, jedes pousti, vidis v dalce oazu a u ni palmy. Prijezd do yazdu kolem 6.

Yazd a silk road hotel, teda nevim jestli v nem spal zrovna marco polo, ale je to fakt paradni. Stary dum prestaveny na guest hyouse. Takze uprostred otevreny prostor, kde je kvetenstvo, kolem sofas a popijejici smes cizincu a mistnich. Misto v dormitory je za 4 us, krasna to cena. Management skvely a dokonce evropsky zachod!!!-)))), parada. Mam zde mit sraz se suhee a v dormitory poznavam jeji batoh, takze je mozne se potkavat i bez mobilu, jde to, jen si vzpomenout na stare casy.

Vetsinou sem na cestach potkaval same nemce, tady zmena samy svycar, ok. Hned se davame do reci, je tu typek na motorce co jel pres prahu, slovensko, ukrajinu, ….., mongolsko….iran a dal jede do pakistanu, indie a chce skoncit na novym zelande na silvestra pristi rok….. ok, good luck brother. Dava mi dobry info o pakistanu, pry mam spat na policejni stanici, tak to pry chodi. Normalne prijet do mesta, zajit za prvnim policajtem at me odveze na policejni stanici, ok, proc ne. Probirame vse mozne, jo, na silvestra tohoto roku je pry velka party cestovatelu v goa v indii, kdyby mel nekdo zajem. Pak je tam parecek dvou svycaru, zenati pro iran, ve svycarsku mozna nekdy. Jedou na kole ze svycar az do indie, pres pakistan leti. Sou oba uplne v klidu, kdyz sem se jich ptal jaci sou bikeri, tak mi vysvetlili k memu udivu, ze  bikeri nejsou, ale ze se rozhodli jet na kole. Pak 2 mesice trenovali, koupili kola a jeli????!!!!???? Mimochodem ona pani doktorka, on pan architekt. Rikali mni, ze prvni tyden utrpeni, ale pak si telo zvykne a ted sou moc spokojeni. Biky vypadaji dobre, cely oveseny batozinou a ti dva uplne zari pohodou a zazitky na ceste. Od ledna maji oba dva nove joby  a vubec si nedovedou predstavit jak budou zit pracovnim zivotem……

Pak je tam dalsi svycar, jeli na kolech 3, ale nejak se zranil a musel zustat, tedka se maj nekde potkat. Porad vola domu do svycar, ale kdyz ho tak pozoruju, tak spise posloucha co se deje na druhym konci dratu…….

No a pak je tu jeden typos, ital jmenem pepe. Pracuje v hotelu, dredar, v nose nejaky ten kov ci co to je. Cestoval 10 mesicu pres indii, nepal, pakistan a ted je v iranu. Jenze nejak netusil, ze tady nefunguji bankovni karty, takze nema penize a vydelava si na pobyt. Nabizeji tu praci v silk road hotelu a dlasich 2, pomahani v obsluze hostu- 8 hodin za jidlo a ubytovani, 15 hodin za jidlo, ubytovani+us 6. Minimalne berou na 1 tyden, maximalne na 5 let. Jak tak pozoruju ten ruch, spise neruch, tak bych taky uvazoval to na tyden, 2 zkusit, ale mam naspech do indie. Trochu poznat blize ritual mistnich lidi a jejich zivot. Protoze ma dlouhe dredy, jeho zivot tady neni vubec lehky. Obcas po nem chce mistni policie pas, pozoruji ho, berou ho jako pakistance, co pasuje drogy. Ma zajimavy storky, ktere se sem moc nehodi psat-))). Ale dava dobre info o pakistanu.

A vecer se vraci suhee z mesta, tak vse probirame a planujeme pristi den. Krasna, cista, mekka postel. Zadni komari, co vic si prat……..

 P.S. Dik moc za komentare, jen prosim pochopte, ze nemuzu nechat publikovat nektere s ostrejsimi vyrazy, co byste si o me pomysleli, ze.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Iran I 2008 | 28. 10. 2008 v 18.17 | hans

3 komentářů

1 Hanousek | 29. 10. 2008 v 08.57
Hey bro !!!

Jak jako psat neco slusnyho ?? Dyt jsem nepouzil ni jedineho sprosteho slova !!!:-)) Kazdopadne zazitky super..mne se to pomaly cestovani taky hrozne zalibilo, dokonce i telo uplne odvyklo stresu, coz ale, jak si tak myslim, si stresem ty asi ani nikdy netrpel..;-))) teda muzu se mejlit, ze jo..a docela by me zajimaly ty zazitky toho dredare..kdyz uz je nechces publikovat, myslim, ze mejl to snese…;-)))

Tak se drz a zatim,

Ja

te zuaaaaaa strasne, Machuldo !!! … 🙂
uz sem ti psal koko-mentar o clanek predtim, ale jaxi ho to smazlo, ci co …

no nevadi, svet se tim nezbori … 🙂

toz na sebe davaj bachacha a pis, dobre se to cte … 🙂

zdar, Uda

to som nepochopil, publikovat mozes snad co chces

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama