BLOG: Cestou ke zmene

Indie (Mumbai, Goa)

4.12.  Mumbai

Odjezd z varanasi smer mumbai. 27 hodek, ale slo to prezit. Kdyz se da spat, mista sice moc neni, ale vedro taky ne, takze to jde. Ale ty vlaky sou tu hrozne pomale, furt nekde stoji a ceka se, na co? Tezko rict. Obcas se zastavi na pul hodku a vetsina vlaku vyleze se nekde najist, tak to cinim taky. Pak nekdy proste vlak zahouka a jede. Lidi naskakuji za jizdy, vlak zrychluje pekne pomalu, aby se mohlo naskakovat.

5.12.

V mumbaji kolem 5 odpolko. A zacina prvni peripetie. Chci si koupit zpatecni listek z goa do mumbaie. Prijdu na okynko, misto je, ale co se deje? Nemuzu platit rupiema, chce po me dolary ci eura, jenze ty nemam, mam jen 4 dolary a listek stoji 6. Kartou platit lze, ale nedostanu mistenku, busu na waiting listu- nechapu. Takze musim do banky, vymenit rupie za dolary (2 dolary, koukaji na me jak na blazna-)))) a jdu si koupit listek. Cela procedura mi zabrala necele 2 hodky, holt indie.

Jo, byl sem v mumbai 10 dni po teroristickem utoku, tak prirozene cekam nejake bezpecnostni kontroly, indie, zadne nejsou. Ale vubec zadne. Maj tam sice ty detekrory kovu, lidi tim prochazeji, pipa to o 106, ale policajty to vylozene nevzrusuje, pekne se bavi, ctou noviny, pohoda (10 dni po utocich……). Druhy den se jeste dozvidam, ze na vlakaci nasli nevybuchlou bombu, proste jako na kazdem vlakaci maji mistnost, kde se skladuji nalezle veci. Tak to par dni po utocich prohledavali, coze tam jako maji, vlakac plny lidi a hle bomba je tu…..indie…..

Vecer sem byl u kamose a ten mi vypravel co bylo v tv. Nejakej oficir si pri utocich chtel vzit beprustrelnou vestu- nevedel jak se oblika, pry docela zajimavy tiatr jak se to snazi na sebe dostat. Jo, ty vesty z roku raz dva, kulky tim pry v pohode prosly.

Kdyz zacly utoky, tak vsichni policajti co byli na vlakaci proste utekli, otocili se a utekli, tak na co je mame? Jeden se nasel, ale nemel pistoli (nedostatkove zbozi v indii), tak jednu sebral utikajicimu poldovi a sel branit. Pusky co tady maj sou poloautomaty, teroristi meli AK 47, tak jak to meli ubranit, kdyz vsichni utekli a vyzbroj predpotopni. A nejvetsi bomba je to, ze tady policie funguje podle zakonu z roku 1864!!!!!!! Ta 8 na zacatku neni chyba!!!! Tak uz pomalu uvazuji o zmene, fakt dobry. Docela se divim, ze tu nejsou utoky na dennim poradku. Uz i v novinach pisou, ze ma zeme spatnou obranu a je snadne tu provest utoky. Coz je docekla pruser, maj nuklearni zbrane. A nekteri magori uz tu volaji po valce s pakistanem, ale nastesti jich neni moc. Tak asi tak.

Kamos bydli na sveru mumbaie, utoky byly na jihu, ale stejne dostal par dni dovolenou. V mumbai je silena vlhkost a vedro. Nechapu jak to tam vypada v lete. Mistni vlak v mumbai, to je dilo. Na nastupisti jsou vsichni velmi vazni, seriozni, ale jen jak prijede nastava sileny boj, rvacka, kdo driv uloupi sedadlo. Vlak narvany k prasknuti, vedro, vsichni e poti, nastesti tam sou vetraky, takze se to da prezit.

Peca s radou me vzali do restauracky, prvni pivo po skoro 2 mesicich, maj tu kingfishera, mistni vyroba a da se to prekvapive pit. A ta restauracka, po 2 mesicich v necem trosku luxusnim, cistem, s klimatizaci, cistyma cisnikama a dokonce tv, trosku sem nechapal co se deje a vylozene to pecu s radou bavilo-)))).

Trosku sme protahli vecerku a mam 2 hodky na spani.

6.12. Goa

Odjezd smer goa (maly statecek), 12 hodek ve vlaku, nastesti mam horni postel, takze jen se vlak rozjel usinam klidnym spankem. Pak me probouzi vedro a hlad a blizime se ke goe. Zacinaji typicke tropy, palmy, vlhkost, cervena-zelezita hlina. A pak sme tu. Berem s jednou dnakou a nemcem riksace do vesnicky Arambol.

Arambol

Prijezd pekne vecer za tmy. V lonely pisou ze to ma byt hippie village. Ok, proc ne. Ale jak prijizdime, kluci z lonely museli trochu moc hulit, protoze to vubec nevypada jako hippie vesnicka. Na ceste milion kramku, prodavaj vse mozne, na plazi miliony restauraci a vypada to jako typicke komercni stredisko, kde to ksakru sem?!? Tak nejak nejsem moc nadsenej, abych pravdu rek vubec. Nachazime nejakej guest-house na plazi a uvidime rano.

7.12.-9.12. Goa (Arambol)

Davam  vychiod slunicka a vypada to uplne jinak. Dovezli nas primo do centra, coz je fakt docela pruser, ale chapu, sou tu i lidi co vyznavaj trosku jiny typ cestovani, ale dal po plazi je klid a konci v podstate civilizace. Obcas nejakej bar ci restauracka, takze klidek, docela me to uklidnilo. Nachazim guest house nad skalama, om ganesh, fakt klidek, chodim do tibetsky restauracky, proste pohoda. Pekny vedro, prochazky perfektni. Nastesti jeste neni sezona, takze tu moc lidi neni. A ted jeste po utocich, buhvi zda vubec prijedou. Ted uz tu dokonce hlidkuje kazdy den vrtulnik, no nevim zda uz meli v prvni svetove vrtulniky, ale ten mi tak pripada……

Prekvapive je tu docela dost rusu a ti zas tak moc klidni nejsou, takze je je pekne slyset. Ale v podstate sem na mistech kde nikdo moc neni. Sou tu pekny skaliska, kde zijou krabi, ryby a je tam klid. A pres den tam moc nefouka a je hrozny vedro ( je mi trochu trapny to psat, kdyz tam u vas je o 25-30 stupnu min….), ale tak to proste je. Je tu trochu draz nez obvykle, ale porad tio neni nic strasnyho, vlastne je tu hrozne levne jako v cele indii-))).

No a uz sem objevil a i mistni hippies. Stari hippei svabi se slezaji v baru “coco loco” a sou to fakt unikaty-)))). Nejdrive tam davaj reagee (zajimava smes ruskyho reagee a francouzskyho, fakt dobry, no moc to klukum neslo, ale snazili se), pak tam mastili nejakej punk a pak stary songy 60 let, docela se to rozjelo. Ale prekvapko, maj tu nejaky divny predpis, ze v 10.30 vsechna repro hudba venkovni konci…..  Jo, takovyhle restrikce tu maj, ale obrana statu stoji za prd……

Jo, tak sem se vcera brouzdal molekulama vody s rozpustenyma solema kovu, premyslel ci ma mysl putovala o tom jak je tu na tom svete krasne, s prilivem a odlivem diky kusu nasi zeme vyrvane a poslane na obeznou drahu (ted ten kus nazyvame mesicem), co budou delat dalsi generace az se ten kus vzdali tak daleko, ze jeho gravitace nebude mit vliv na nasi planetu, no brouzdat se budou, ale ve stojaty vode? Nic moc zajimavyho. Pak ta gravitace, jedna ze 4 zakladnich sil na nasi planete, ale je radove az nekolik radu slabsi nez ostatnui sily, jedna teorie pravi, ze 3 ostatni sily maji pusobnost jen v nasem 3+1 rozmernym svete, ale gravitace zasahuje do vice rozmeru a proto je tak oslabena, diky prirodo za to, co bychom si pocali s jinou gravitaci? Pak kouknu na ten zhavy kotouc a silna gravitace by nedovolila vzniku naseho slunce a jeho zivotodarnych paprsku. Vzdyt sme tak krehci, zmena teploty o nekolik stupnu, je pekna zima ci vedro a zmena jeste vetsi a konec zivota. Tak se brouzdam a potkavam jiste smesi uhliku, vodiku, kysliku a dusiku a ma mysl je odvracena jinam. Tyto smesi sou nehorazne, nekdy az moc nehorazne odkryte, proste jakkoli se snazite, pozornost kterou tyto smesi vyvolavaji ci si ji zadaji je nehorazna. Asi se ze me stava puritan a sem pro zahalovani techto smesi (nazyvanych slecnami). Vzdyt clovek ani nemuze poradne popremyslet o dulezitych vecech….. A pak dal nechapu jak ze tyto smesi (at uz zenske ci muzske pohlavi) neustale vedou valky, hadaji se, vrazdi, sou na sebe neprijemni. Vzdyt sme vsichni bratry a sestry, vzdyt urcite prvky, ze kterych se skladame vznikly ci mohly vzniknout ve vybuchu stejne supernovy ci supernov, tak proc to zabijeni a nevrazivost, vzdyt i nase slunce je ze stejnych kvarku jako my. Tak se proste brouzdam, pisek se prevaluje, slunce zhavi, rybycky plavou a je tu krasne. Uz aby to pochopili vsechny smesi, ze sme bratri a sestry…….

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Indie 2008 | 9. 12. 2008 v 15.54 | hans

5 komentářů

No, Bratře/sestro Hanzi, nechci ty najek narušovat myšlenky, ale měsic se od země nevzdaljue ale spiše příbližuje, ono matka Gea je silna, čímž ten příliv muže byt i vetší,a navíc dle určitých teorií toto nění ani první mesic, už jích par zde bylo a všíchny skončily na zemí nebo zhořely, (ale to je už jína)…každopadně keep walking…

Cus Hansino,

opet jsem se pobavil nad Tvym vypravenim a to teplo Ti malinko zavidim, my tu zatim stale netrpelive cekame na poradny pridel snehu. Nevim kdy se vracis, ale doufam ze jeste stihneme nejakou vanocni besidku :-)) Jinak naprosto souhlasim s Hanouskem ze “jiste smesi uhliku, vodiku, kysliku a dusiku” neni rozhodne treba zahalovat

Tak uzivej uzivej dokud je mesic nad nami

Mrk

veřejne se OMLOUVAM za klam..Hanz ma nebo mel pravdu..mesic se fakt vzdaluje..je to v pr…. “Následkem toho je část zemského rotačního momentu pozvolna přeměňována do oběhového momentu Měsíce, takže se Měsíc pomalu vzdaluje od Země rychlostí asi 38 mm za rok.”

takže pří každem pohledu na nej (myslym na měsic) mužem ho zdravit… ahh jo, dam si pivko, na rozloučenou s měsicem.. on nas fakt opoušti…

alespon že matka Gea nas drži…ještě

Hele ty uhliku s dusikem a dalsimi dvema prvkovymi kamarady:-)) v jedne zazracne smesi.. at uz se mi jakkoli tvuj plazovy zazitek pruzracni a trpyti.. odpovez mi na otazku! Zabijis mouchy?
S pozdravem vsem zde z mrzske stredozeme

zdar, jsem dojaty…Jenom si rikam, jestli Ti to trosku nevlezlo na mozek…

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama