BLOG: Cestou ke zmene

Indie (Agra)

30.11. Agra

Tak festival to nebyl, jen svatba. No jen svatba, chodej po ulicich, alegoricke vozy, na nich aparatura a za nriksar s diesel generatorem a hudba vyharava. lidi tanci. Moc pekny. Noc byla krasn, ale zacinaji otravovat komari, novinka, tak musim koupit repelent.

Taj Mahal, uuffff, to je fakt obrovsky….. A krasny, majestatni. Vse z bileho mramoru, ikdyz uz jim trochu zloutne z kyselych destu, tak zakazali dopravu v okruhu 500 metru od Taj mahalu, no nevim, ale moc to asi nepomuz, kdyz vemem v uvahu proudeni vzduchu-))). A je to tu, ruzne ceny pro domorodce a cizince. Domaci za 50 rupii, my nemluvici hindy za 750 rupii, docela slusnej rozdil, ale stoji to za to. Potkal sem par cizincu co mi rikali, ze to nestoji za to, tak nevim jestli byli na stejnym miste, protoze to je fakt supa. A je to v podstate hrobka,pamatnik z lasky. Uz nevim jmeno, ale vladci zemrela jeho zena pri porodu 14 potomka. On byl z toho uplne mimo, ze pry pres noc zesedivel a nechal postavit tento ohromny pamatnik. Staveli ho pres 14 let a pracovalo na nem az 20000 delniku. Pak jej svrhl jeho vlastni syn, uveznil ho v agra fort, kde se mohl akorat pres okno koukat na svuj skvost a pote ho pohrbili vedle jeho byvale zeny. Jedna z verzi proc jej svrhl jeho vlastni syn je ta, ze chtel postavit na druhem brehu reky kopii pamatniku jako hrob pro sebe, ale cele v cernem. No a aby uplne nevyprazdnil pokladnu tak jej svrhl jeho vlastni syn, no trochu pritazene za vlasy…….

Stravil sem tam v okolnich parcich neco kolem 5 hodin, pak prochazka na druhy breh reky s vyhledem na zadni stranu Taj mahalu, ale nedosel sem. Ono stejne pres reku neni moc videt kvuli smogu. A pres noc smer jedno z nejsvatejsich mist indie do varanasi.

Vlak, to je taky pekny masakr, uz nema cenu kupovat nejake air-conditioned drahe listky, neni zas takove vedro, ale vlak uplne plny, kupecka nejsou, takze postele vsude mozne,le nastesti sem nasel sve misto a batoh mi nikdo neukrad, tady uz musi byt ostrazitost na miste, nejsem u muslimu, hindove i kradou a pry dokonce i davaji do jidla co roznaseji po vlaku nejake drogy (pisou v lonely planet). Ale rano sem se probudil v klidu.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Indie 2008 | 3. 12. 2008 v 16.15 | hans

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama