BLOG: Medvídek na cestách

Výhody, nevýhody a nabídka nízkonákladových aerolinek

Lowcost airlines – nízkonákladové letecké společnosti. Co se za nimi skrývá? Co jsou jejich výhody a nevýhody? Jaktože můžou nabízet letenky i za -10Kč? Zkusme si je trochu představit a navíc i přiložme seznam všech těchto společností, které létají z Prahy a Brna.

Počátky novodobého nízkonákladového létání sahají do roku 1991, kdy společnost RyanAir představila levné lety mezi Anglií a Irskem. Tímto krokem doslova odstartovala revoluci v leteckém průmyslu. Brzy následovaly další společnosti jako například poměrné známý EasyJet. Vše bylo založeno na jednoduchém modelu, maximálně minimalizovat náklady a tyto úspory přenést do ceny letenky.

Tyto úspory se ale musí někde projevit a tak se nabízí otázka: “Jaký je rozdíl mezi klasickou leteckou společností a nízkonákladovou?” Jednoduchým způsobem se dá říct, že nízkonákladová společnost vás přepraví z bodu A do bodu B bez jakýchkoli dalších služeb navíc. Víc od své letenky nečekejte. A vlastně, vy nedostanete ani letenku. Ale popořadě.

OMEZENÍ
Aby nízkonákladová společnost minimalizovala náklady, počítejte s následujícími skutečnostmi:

  • Objednávka po internetu – sami si vyhledáte a objednáte letenku přes internet a zaplatíte platební kartou. Pokud chcete využít telefonního operátora, připlatíte si. Buďto fixní příplatek, nebo je telefonni hovor zpoplatněn po vzoru erotických linek. Kamenné pobočky těchto společností nehledejte.
  • Žádná letenka – při objednávce přes internet nebo po telefonu nedostante žádnou letenku. Bude vám přidělen kód, který předložíte společně s pasem při odbavení. Letecká společnost tak ušetří za tisk letenky.
  • Žádná snidaně/oběd/večeře na palubě – pokud máte hlad, připravte si včas doma svačinu nebo si na palubě jídlo budete muset koupit. V ceně letenky jídlo obvykle nebývá.
  • Čím dřív koupíte, tím více ušetříte – letecké společnosti začínají prodávat letenky několik měsícu před termínem odletu. Často od ceny 1Kč, 99Kč nebo 199Kč (bez letištních poplatků). Pokud je o termín větší zájem, může si společnost dovolit ceny zvednout. Velmi brzy po začátku prodeje tak cena letenek stoupá o stovky korun. Kdo dřív příjde, ten dřív mele (a ušetří). 
  • Sedadlo si nevyberete – na rozdíl od klasických aerolinek si nemůžete přát letenku na místo do uličky nebo k okénku. Pokud ano tak za příplatek.
  • Vysoký poplatek za změnu letenky – pokud si přejete posunout odlet třeba o jeden týden a letenku už máte zakoupenou, připravte se, že těžce zaplatíte. Obvykle se spíše vyplatí koupit letenku novou, než žádat o změnu. Některé společnosti dokonce jakoukoli změnu nenabízejí. Pokud letenku chcete zrušit peníze zpět nedostanete.
  • Zpoždění nebo zrušení letu – Zpoždění odletu bývá téměř pravidlem a počítejte i s několika hodinami. Společnosti navíc mají právo let zrušit a vrátit vám peníze, nebo nabídnout náhradní letecký spoj. Kterou z možností vyberou je na nich.
  • Poplatky za platbu kartou uhradíte vy – každý obchodník, který přijímá platební karty odvádí vydávajícím společnostem (nejčastěji VISA nebo MasterCard) poplatek z každé transakce v objemu několika procent z celkové ceny. Nízkonákladové společnosti tento poplatek přenáší na vás. Obykle tedy počítejte s příplatkem cca 5EUR k ceně letenky.
  • Menší letiště na okraji – ceny letenek výrazně ovlivňují letištní poplatky. Aby se cena minimalizovala jak pro zákazníka tak i pro leteckou společnost, využívají často nízkonákladové společnosti pro přílety a odlety menší letiště. Příkladem může být třeba irská RyanAir, která léta do a z Brna.
  • Multimediální zábavu na palubě nečekejte – televizní obrazovky v opěradlech sedaček, internet a jiné vymoženosti? Zapomeňte.

BEZPEČNOST
Stále je velká část potenciálních zákazníků nízkonákladových aerolinek, kteří se bojí o bezpečnost. “Vždyť to se mnou může spadnout. Určitě lítají na nějakých starých kraksnách…”. Opak je pravdou, většina nízkonákladových společností vlastní nejnovější stroje, které mají nízkou spotřebu a díky tomu jsou schopní létat co nejlevněji. Letadla jsou obvykle vybavena úsporně a často je přidáno několik sedadel navíc na úkor velkého pohodlí. Na druhou stranu lety trvají v průměru 1-3 hodiny a tento čas uteče jako voda.

DESTINACE
Nabídka destinací je velmí pestrá. Představme si letecké společnosti, které létají do České republiky, a jejich destinace.

  • SmartWings – první, a v současné době jediná, původní česká nízkonákladová společnost. Létá z Prahy do měst: Amsterdam, Barcelona, Budapešť, Chania (Kréta), Larnaca (Kypr), Madrid, Milano, Řím, Paříž.
  • EasyJet – z Prahy do: Basilej, Bristol, Dortmund, Londýn, Milán, Newcastle, Nottingham, Ženeva.
  • RyanAir – z Brna do Londýna.
  • SkyEurope – dravý slovenský operátor. Z Prahy létá do: Amsterdam, Atény, Barcelona, Dubrovník, Grenoble, Miláno, Neapol, Nice, Paříž, Řím, Split, Turín.
  • bmibaby – Z Prahy vás dopraví do: Birmingham, Cardiff, Manchester, Nottingham.
  • GermanWings – Německý operátor. Sestřička velké Lufthansy létá z Prahy do: Kolín nad Rýnem, Stuttgart.
  • ThomsonFly – Zatím létá jen na trase Praha > Doncaster/Sheffield. Připravuje ale i Londýn a Bournemouth.
  • Jet2 – Z Prahy do Belfast, Leeds Bradfords a Blackpool.
  • Sterling – dánský operátor na trase Praha > Kodaň a mimo zimu i Stockholm.
  • Norwegian – norská společnost na trase Praha > Bergen, Oslo a Trondheim.
  • Flyglobespan – je libo Skotsko? Z Prahy létá do: Glasgow, Edinburgh. Připravuje Liverpool.
  • InterSky – Z Prahy do rakouského Friedrichshafenu.
  • FlyMe – Praha > Göteborg
  • Od února navíc začne létat na trase Praha > Barcelona společnost ClickAir.

Nabídka letů z České republiky je opravdu pestrá a pokud se rozhodnete kombinovat lety přes jiné státy (například přes Anglii nebo Německo) otevře se Vám doslova celá Evropa od Moskvy přes Maroko až po Island. Ceny letenek včetně poplatků začínají často na cenách kolem 500Kč (z Prahy, let bez zpáteční letenky).

Jaké jsou vaše zkušenosti s nízkonákladovými leteckými společnostmi? Za váš názor v diskuzi pod článkem budu rád.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Zprávičky | 23. 10. 2006 v 21.30 | medvidek

8 komentářů

Mám za sebou několik letů s EasyJetem. Krom jediného případu byl odlet vždy alespoň o půl hodiny opožděn. Bohužel jsem skoro pokaždé kupoval letenku na poslední chvíli na přesný termín, takže se ceny vyšplhaly skoro na úroveň běžných letů, i když stále jsem ještě něco málo ušetřil.

Na konci dubna 2006 jsem letel se SkyEurope z Prahy do Parize a jelikoz to byl muj prvni let v zivote nemam moznost srovnavat, ale byl jsem spokojen.

Letenky za 290, vcetne poplatku vysla zpatecni pro dve osoby na 3600 coz je snad i mene jak tam jet autobusem s tim rozdilem ze bus tam jede 15 hodin a letadlo je tam za 1:50 hodin.

Z Phy v 7 rano mel odlet asi 30 minut zpozdeni, asi mesic pred cestou mi prisel mail ze z Parize to misto v 20:00 poleti az ve 22:00 a z Parize bylo zpozdeni asi 20 minut na odletu.

Jako nejvetsi negativum musim uvest cast spolucestujicich z Parize, coz byl asi nejakej italskej ucnak na skolnim vylete, delali nehoraznej bordel a kraval, za coz ale asi tezko muze dopravce.

Jinak diky za clanek, rozhodne bych uvital clanek o transferech z letiste do centra, protoze to kolikrat byva drazsi nez samotna letenka i s poplatkama.

LokoN: V lednu se chystam na avizovanou nizkonakladovou akci Praha > Londyn > Maroko > Marseille > Řím > Praha. Urcite pak sepisu dalsi clanek o zkusenostech, jaky ve me zanechaji nizkonakladovky v tomhle extremnim pripade.

4 Andynka | 2. 11. 2006 v 20.39
No ja pracuju v zahranici a domu jezdim co pul roku pravidelne. Z toho co jsem vyzkousela bylo nejlepsi (pohodli, pristup, presnost…) CSA v cene byly i dve jidla a neco k piti, no ale zase taky to cena byla radna :) s nizkonakladovymi spolecnostmi jsem vzdy letala presne az na posledne kdy jsme vzletli az o hodinu a ctvrt pozdeji, zdalo se mi ale ze chyba byla nekde na Prazskem letisti protoze u posledni kontroly byl funkcni pouze jeden detektor a ani zamestnanci letiste nebyli nijak rychli. Letadlo letelo nacvakane do posledniho mista takze rada byla nekonecna. No kazdopadne cena je cena, a trocha pohodli a kus zvance za to co se usetri stoji, pak se clovek muze “usetrenymi” penezi odmenit za utrapy spojene s cestou :) Ja mam stesti ze si muzu letenku kupovat dost dopredu takze obcas mivam stesti na levnou letenku i nejakou tou “lepsi” spolecnosti. Jinak u AerLingusu je nove mozno si i u tech nejlevnejsich letu rezervovat sedacku (je to jako kdyz si rezervujete listek do kina vidite ktera mista jsou volna a jen si svoje zatrhnete) to bez jakekoliv prirazky

Třikrát jsem letěl se SkyEurope a jsem s nima moc spokojený. Fakt jim dost fandím, ceny, pokud se letenka objedná dost s předstihem jsou fakt dobrý. A jako jedna z mála nízkonákladovek lítá i na východ – Sofie, Bukurešť. Trochu mě vadí vysoký poplatek za zimní nádobíčko (lyže nebo SNB) – poplatek je 20 Euro v jednom směru, je stejně vysoký jak za kolo a přitom velikostně to nejde srovnávat. A co se týče zpoždění odletu, to se stává, ale mě to zas nějak nevadí. Ale musím ho potvrdit, při všech letech ze Sofie, Bukurešti a Barcelony bylo zpoždění v rozsahu 45 min – 2 hodiny.

No mám skušenost s ČSA levný nejsou a bolševická arogance to je důvod proč bych raděj letěl s cikánama kdyby nějakou společnost měli

Friedrichshafen neni v Rakousku, ale v Nemecku:-)

Nevíte-li kdy a s kým levně letět, tak můžete občas mrknout na Akcniletenky.com a určitě vám něco sedne do plánu.

Přidat komentář

Zážitky z cest po Indii, Nepálu a jiných místech světa.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama