BLOG: Svět podle Limojoa

Cukubasan

japonsko

Ej horo horo vysoka jsi… Nebo tak aspon vypadas. Stojis-li v rovine zadny te nemine. Horo ej horo dvoji vrchol mas.

Mozna existuje legenda o praotci Japoncovi kterak na horu vylezl a uvidel zemi hulkami a ryzi oplyvajici. Bylo by to asi vsak s podivem ze by existovala takovato paralela mezi vychodem a pupkem Evropy. Byti praotcem nebo aspon mistnim staresinou asi bych si vybral horu Cukubu k vystupu a proneseni nejake pekne vize. Duvodu lze uvest hned nekolik. Tak zaprve neni moc zasnezena jako Fudzi a nehrozi ze by mne olizl lavovy jazyk a pak bych ji mel kousek za vesnici. Je treba se vsak spokojit s malem a pripustit ze na praotce jsem prisel o par tisicileti pozdeji a tak bude muset postacit se spokojit s rolickou pravnuka ktery jen pridal svou slepej do jiz tak dostatecne zdupaneho cestniho prachu.

Ona samotna zminovana hora nicim prvoplanovite dojemnym nevynika. Tedy snad tu tam lze se docist cosi o jeji krase ale asi je treba dodat ze technologicky pokrok a beton dostihl i ji. Tedy videno moji optikou. Presto skyta jisty puvab obzvlaste o svatcich kdy v mistnim chramovi propukaji obradove vselike. To pak uzriti mozno mnozstvi kvetin kimon devcatek s libeznymi tvaremi ba i vsudypritomne panacky se svetelnymi meci. Nas vystup takovy byl. Jeste si pamatuji na citrusy a babky co se baly cizincu a skryvaly se div ne pod kamenem aby je snad nas pohled neuhranul. Nic nepomohla uklidnujici slova japanologova ze chceme pouze caj. Prchly. Je to vubec zvlastni ta plachost japonskych zen.

Jan pod horou ci presneji kousek nad upatim pravil ze cesta pripada mu jako vstup do Mordoru. Jeho fantazii nemohu to prilis vycitat v jistem svetle by se snad tato predstava mohla kryt s Tolkienovou. Iva tu nadto zavadila o bludny koren a mozna i o vypinac a tak jsme se nadali toho ze za uplne tmy a plni beznadeje jsme blikali hnevuplnyma ocima do strasneho bambusoveho haje a volali na ni a po dvou hodinach ji vlastne i do haje posilali. Nakonec zdravi dosli. Kletby do tretiho kolene se odvolaly a nechaly v zaloze na priste.

Dodejme ze hora pysne trci do kraje vede k ni patrne jedna z nejdelsich cyklistickych stezek v Japonsku a pod vrchol lze se svesti lanovkou.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Japonsko 2006/7, Poznámky | 25. 3. 2007 v 16.06 | limojoe

3 komentářů

a jaky je rozhled z te hory?

2 garfield | 25. 3. 2007 v 22.57
babky co se báli a skrývali… ó, jak pekne

Ještě že nakonec prchly.

Přidat komentář

S fyzikem na cestách…

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama