BLOG: Kusonuv koutek

Vanoce v Bruselu aj.

Nazev clanku je tentokrat trochu zavadejici, protoze jsem letosni (ted uz vlastne lonske) Vanoce stravil v Cechach a ani jsem se toho o belgickych vanocnich zvycich mnoho nedozvedel, ale rad bych pridal aspon nekolik postrehu z predvanocniho Bruselu.

Prvni, cim se predvanocni obdobi v Bruselu predstavilo, byla zima. Nic tak mimoradneho a prekvapujiciho, ze, az na to ze v Bruselu podle vsech mych odhadu melo byt relativne teplo, aspon tepleji nez v Praze. Ve skutecnosti om tak sice bylo, ale jen na teplomeru. Teploty kolem 3-5 stupnu nad nulou v kombinaci s bruselskym neustale vlhkem nasaklym vzduchem vytvorilo velmi neprijemnou, lezavou zimu, ktera spolehlive pronikla pres vsechny vrstvy odevu a mne nezbylo nez nostalgicky vzpominat na suchy cesky mraz, ktery je daleko snesitelnejsi. Teprve v novem roce, po navratu z Prahy, se konecne oteplilo na nejakych 7-10 stupnu a nastalo prave obdobi destu, tedy takovy ten typicky belgicky neprilis silny ale o to hustejsi a vytrvalejsi dest. To je ovsem voda na muj mlyn, protoze na tohle pocasi jsem tu perfektne vybaven, veren zasade, ze spravny Belgican si kupuje pouze a jen nepromokave kusy odevu.

Dalsi bruselskou specialitou,o ktere jsem se jeste nezminil, jsou muzikanti v metru. Ne ze by Brusel byl jedinym mestem, kde je mozne se s potulnymi muzikanty setkat, ale nikde jsem se s tim nesetkal v takovem rozsahu a s takovou pravidelnosti. Muzikanti jsou az na vyjimky cikanskeho puvodu a jejich nejoblibenejsim nastrojem je, jak jinak, tahaci harmonika, ktera ma tu vyhodu, ze jeden clovek je schopen hrat hlavni i vedlejsi part zaroven. Dale se tu a tam objevuje kytara, housle, saxofon ci ruzne bici a chrestici nastroje, obcas i doprovazene zpevem. (Jednou jsem zazil v metru dokonce jakehosi mladika, ktery mezi stanicemi bavil cestujici zonglovanim, ale to je trochu jina kapitola 🙂 ). Prestoze si muzikanti v metru privydelavaji po cely rok, nejvice je jich prave pred Vanocemi. Narvane metro, absence vzduchu a do usi rincici „rolnicky“ velmi dobre dokresluji predvanocni atmosferu v bruselske MHD. Abych ale prehnane nekritizoval, vetsina muzikantu na harmoniku opravdu umi a lide to dokazi ocenit, je zde velmi bezne davat kazdemu alespon drobny peniz.

To, ze se blizi Vanoce, v Bruselu opravdu nejde prehlednout. Zaprve, stejne jako v kazdem jinem vetsim evropskem meste, jsou Vanoce predevsim svatkem nakupovani, obchodnici si mnou ruce a nenapadne posouvaji zacatek vanocniho obdobi kazdym rokem o neco drive, takze clovek ma pocit, ze Vanoce trvaji aspon dva mesice. Zadruhe, Belgicane jsou naprosto posedli vanocnimi motivy a ozdobami a nejen kazdy obchod, ale i kazdy dum, kazde okno je oveseno vanocnimi stromky, Santa Clausy, hvezdickami, snehulaky, sankami, svickami, darky a dalsimi vanocnimi motivy, ktere ruzne sviti, blikaji, pohybuji se a primo krici na cloveka, ze se blizi Vanoce.

A je to nakonec dobre, protoze v predvanocnim pracovnim shonu by na to clovek snadno mohl zapomenout, jako se to pry stalo nasi sefce a uvedomila si to teprve par dni pred Stedrym dnem, kdyz poslouchala o cem se bavi lide v autobusu :).

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Clanky | 9. 1. 2007 v 10.02 | kuson

3 komentáře

a na velikonoce budes doma?

Jojo, doufam, zatim vyjednavam se sefkou volno, protoze podle belgickeho pracovniho zakoniku nemaji zamestnanci prvni rok zadnou dovolenou :(. Jak je to s dovolenou v Japonsku?

my mame polovicni uvazek takze se da teoreticky jezdit na vylety i behem tydne ale delsi dovolena v kuse se stejne musi resit nejak byrokraticky

Přidat komentář

Just another CESTOVATELE.com weblog

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama