BLOG: Zéland aneb cesta tam a zase zpátky

Milford sound

For a short english summary please have a look below.

Lod z Milford tracku nas privezla do Milford soundu asi o pul treti odpoledne a nas autobus zpet k autu v Te Anau Downs odjizdel az v pet hodin. Pocasi bylo nadherne, ani mracek, a tak jsme si koupili projizdku lodi po Milford soundu, ktera trvala skoro dve hodiny.

Myslim, ze uz v jednom predeslem clanku jsem zminoval, ze pristehovalci z Anglie nazvali toto velezname misto Milford sound (sound znamena uzina), jelikoz nevedeli, ze tento fjord nevznikl poklesem pevniny, ale cinnosti ledovce a tudiz by se nemel nazyvat “uzina” ale “fjord”. Aby v tom nebyl zmatek, tak Milford soundu ponechali oznaceni “sound – uzina”, ale do jmena cele oblasti uz vetlacili ledovcovy puvod. Jmenuje se Fjordland.

Nicmene tyto oznaceni nemeni nic na tom, ze Milford sound je jednou z nejhezci a nejnavstevovnejsi casti Noveho Zelandu.

Milford sound je sice dobre dosazitelny, protoze k nemu vede cesta, ale lezi na odlehlem miste a z nejblizsiho mesta Te Anau je to skoro 200 km a urcite 2 hodiny cesty. Nicmene po ceste (na Milford road) je spousta zajimavych a krasnych mist, ze clovek muze zastavit a kochat skoro na kazdem kroku/ kilometru. O Milford road jsme psali uz v jednom z nasem predchozim clanku.

Nicmene my jsme dostli Milford trackem do jeho konecneho bodu – Sandfly point, odkud nas prevezla lod do Milford soundu primo k ceste. Protoze jsme meli nadherne pocasi a dostatek casu, koupili jsme si vyhlidkovou vyjizdku po Milford soundu.

Vubec jsme toho nelitovali a videli jsme prudke steny hor spadajici do modraveho more, zasnezene vrcholky hor ozarene horkym a uz skoro letnim sluncem, krasne vodopady, ke kterym jsme dojeli skoro na dosah ruky a take tulene, kteri se vyhrivali na skaliscich na upati hor.

Vsak se podivejte na par obrazku :-).

254_5412.JPG

254_5433.JPG

254_5438.JPG

254_5441.JPG

254_5450.JPG

254_5484.JPG

254_5496.JPG

255_5523.JPG

As we have reached the furthest point of the Milford track, so called Sandfly point we took the boot to Milford sound. We had a beautiful day full of early summer sunlight and slightly more than 2 hours left before a bus supposed to pick us up and take us to Te Anau Downs to our car. We bought 2 hours cruise and we have enjoyed this georgeous sound/ fiord (as I mentioned in a previous article not correctly named by the early settlers “sound”. Due to the glacier origin the name shall be a “fjord”), steep mountains with its peaks still covered with snow and seals catching warmth from the sunshine on the rocks at the shore.

Just have a look at some pictures.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Novy Zeland | 19. 3. 2008 v 03.09 | klema

Přidat komentář

Blog petra a Lucky na cestách… :-)

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama