BLOG: Dominikánská Republika

Vylet do Santa Dominga

Jak jsme si uzili vylet za pamatkami do hlavniho mesta

Na vylet jsme se dokonale pripravili. Den predem jsme si objednali lunch-packet (balicek s jidlem), ktery hotel ve svych sluzbach nabizi. Odjezd byl v 6 hodin. Na recepci jsme si meli vyzednou objednane balicky na cestu. Figura na recepci se na nas jen usmala a s klidnou tvari nam sdelila, ze zadny neni. He. Prijel pro nas VW Transporter, ktery nas odvezl spoku se dalsimi 3 nemci do Puerto Plata (cca 30 minut), kde na nas cekala jen o malo vetsi Kia pregio s dalsimi dvema nemeckymi turisty, soferem Josem a pruvodcem Amaurim.

Pruvodce mluvil plynule nemecky, pro nas anglicky (teda spis jen pro jfk). Cestou jsme staveli na snidani v typickem dominikanskem motorestu, kde typicti turiste snidali typicka dominikanska jidla za typicke turisticke ceny. My bez lunch-paketu jsme se museli najist take. Celkem za 9 USD.

Projizdeli jsme druhym nejvetsim mestem, Santiago de Calballeros; pote jsme najeli na dalnici, tzn. dva rozbite pruhy tam a dva rozbite pruhy zpet, s odbockami vlevo. Smerem tam byla v autobuse celkem zima, s pustenou klimou.

Pruvodce nam celou cestu neco povidal, nenechal nas spat. Mluvil mimo jine o tom, ze zdejsim nejdulezitejsim produktem uz neni cukrova trtina, ale textil a tabak. Z cukrove trtiny se zde vyrabi rum, ktery nema ve svete konkurenci. Na plantazich (bez stroju) pracuji Hajtane, za cca 100 Kc / den. Prace je to narocna. Prumerny plat zde je 10.000 pesos (6500 Kc). Zajimave je, ze do vyse 21.000 pesos mesicne se zde  nemusi platit zadne dane. Neexistuji zde vsak zadne socialni davky. Dominikanska republika neni sice bohata, ale zemedelstvi dokaze uzivit sve obyvatele, na rozdil od sousedniho Haity, zde neumiraji lide hlady. Skolni dochazka zde je nepovinna, presto vsak asi 90 procent deti chodi do skoly.

Do Santo Dominga jsme jeli cca 4 hodiny. Jako prvni zastavka byla laguna Los Tres Ojos (3 laguny s mineralni vodou vnorene do krapnikovych jeskyn a destneho pralesa). Byli jsme tam cca 15 minut a malokdo se nezpotil. Sanuna gratis, jak poznamenal privudce. Od te doby se to s nami vezlo. Neuschli jsme ani pro 35 stupnich vedra. Naskakali jsme zpet do busu a jeli do stareho historickeho centra. Navstivili jsme Muzeum Kolumbovi pevnosti postavene Kolumbovym synem. Zde jsme meli vlastniho anglicky mluviciho pruvodce, ktery to vzdy rekl Jirkovi a chtel, aby to prelozil do cestiny (nejen pro nej), cimz se ucil ceska slova. Umel uz trochu polsky. Naucili jsme ho rikat tezke slovo ‘jo’. 🙂 Dostal od nas mimoradne dyzko 2 dolary.

Pak jsme se pesky presouvali do dalsich trapnych pamatek, ktere uz jsme horkem ani nevnimali, nebot jsme se koupali ve vlastnim potu. Jen jeden nemec s flanelovou kosili, trickem pod ni  a s dzinama a ponozkama se nepotil a asi mu bylo fajn. Skupina nemcu s pruvodcem sla behem rozchodu s pruvodcem na obed do Hard-rock-cafe, my jsme se odtrhli a sli na jidlo do mistni restaurace dle pruvodce LP. Byla to mistnost max 3×3 m s  jednim plexisklovym pultem, za kterym bylo vystaveno jidlo, tremi stoly, par mistnaky a jednim ventilatorem. Zadne menu. Majitelka (60 leta bezzuba starena) zavolala kalupinku (15 let), ktera umela trochu anglicky a ta nam nabidla bud kureci nebo veprove. Vybrali jsme si kure a dostali jeden plny talir s ryzi a druhy s masem a zeleninou. K ryzi prinesli i fazolovou omacku. Pivo nemeli, jen vodu. Jidlo bylo celkem dobre, chutnalo lip, nez vypadalo. Platili jsme 3 dolary na osobu.

Behem 90 minutoveho rozchodu, jsme jeste stihli zajit na piti limonady. Na nakup darku cas nebyl.

Celkove vylet nebyl az tak zajimavy, bylo stale vedro, ktere celkovy dojem velmi kazilo. Pamatek tam moc nemaji, a i kdyby, uz by to bylo neunosne.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Nezařazené | 16. 6. 2007 v 02.25 | jfk01

Přidat komentář

3 týdny dovolená u moře, šnorchlování, potápění

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama