BLOG: Poznatky z cest

Sardinie 2009

italie

Zkušenosti z putování po Sardinii

V druhém týdnu v červnu 2009 jsme navštívili Sardinii a nadchla nás. I když patří mezi větší ostrovy, tak na relativně malém místě je toho obrovské množství k vidění. Historické památky jsou ze 4 období

4000 – 3000 před naším letopočtem

1500 – 500 před naším letopočtem

památky z období Říma

románské a gotické památky

a pak je zde nádherná příroda

– bizarní skály na severovýchodě

– hory ve vnitrozemí

– silnice podél koryt řek

– „karibské“ pláže

Vzhledem k tomu, že jsme zde mohli strávit pouze týden tak jsme viděli asi tak polovinu možná ani ne, ale zážitků jsme měli jak za měsíc. Ze začátku nám přálo i počasí (kolem 27 stupňů) , ale pak byl až 35 a to jsme raději byli trochu více u moře.

Když jsme připravovali program tak jsme počítali s polovinou, ale neměli jsme ho zdaleka pevný a také jsme jej upravovali den ze dne. Je však dobré mít informace o celé Sardinii i když řadu míst nenavštívíte, lépe se pak rozhoduje a také hledá.

Na Sardinii je řada staveb a nejen megalitických o kterých se domníváme k čemu vlastně sloužili a i my jsme často říkali, že by to mohlo být na něco jiného než se říká. Domus de janas pokud to byly opravdu obydlí pro mrtvé, tak to bylo na principu pyramid pro širší vrstvy nebo to byly obydlí pro živé??? Tomby byly to opravdu pohřební komory nebo to sloužilo k rituálům. Pokud komory tak jak tam dávali mrtvé, jeden průvodce nám říkal předním otvorem, pak na obrázku bylo vrchem po odsunutí jednoho horního kamene. Nuragy – kultura mohla přijít z Afriky (kulaté stavby) a účel  to mělo jako naše hrady a kultura nezmizela, ale asimilovala se (stavby přestávaly být kruhové). Jinak nuragy jsou si velmi podobné a liší se pouze počtem obranných věží a velikostí přilehlé vesnice. K volně přístupným je nutno vzít baterku, protože dovnitř není vidět. Posvátné studny – sedělo se i uvnitř studny a jak se odčerpala voda.

Cesty jsou dobré, k volně přístupným památkám občas prašné nebo velmi úzké, navigace nás dokázala vyvézt odevšad, ale památky v POI prakticky nejsou takže hledání je občas dobrodružství jedete podle ukazatele a najednou zjistíte, že je ukazatel zpět, ale ve většině případů bylo značení dobré. Také je dobré při cestě se dívat po ukazatelích k památkám a navštívíte něco o čem jste neměli ani trochu představu.

Sardinie je plná záhad a to jí dělá ještě zajímavější.

Když jsme plánovali tak byl problém s informacemi takže několik postřehů.

Trajekt – přestože je napsaný last check-in (např. 2 hodiny před odplutím) tak auta přijížděla i méně než hodinu před odplutím.

Tomba Li Longhi, nekropole Muri – obě vstupné 3 EUR, otevřeno 10-19, ale dá se tam vejít i mimo. Vždy jsme měli připravenou výmluvu, že jsme z Česka a neměli jsme možnost čekat a že vstupné zaplatíme.

Tomba Coddu Vecchiu – vstupné 3 EUR, otevřeno 9-19

Medvědí skála na Capo Orso – špatně značené, nesmí se jet do centra Palau, ale směr hotel Capo Orso (ne camp), parkování 2 EUR, vstupné 2 EUR

Capo Testa – bez vstupného, špatně se hledá místo na parkování

Dolmeny v Luras – našli jsme pouze dva ze čtyř Ladas a Ciuledda – byly dobře značené, volně přístupné. Cestou na Tempo tomba Pascaredda – dobře značené – zaparkovat na parkoviště na pak pěšky necelý kilometr

Dolmen Sa Covecadda – jet po ukazatelích cca 4 km od silnice dojet až k 2 vratům a ty buď si otevřete sami nebo je dojde otevřít někdo z blízkého zemědělského zařízení. Dolmen 200 m za vraty.

Nurag Sant Antine – vstupné 3 EUR

Nekropole Sant Andreu Priu – otevřeno 10-13, 15-18 s průvodcem a mimo tuto dobu zavřené dveře do skály. Průvodce dodržoval siestu, byly jsme tam za pět minut 3 a museli jsme čekat, přestože během další hodiny a čtvrt se nikdo neobjevil. Výklad v angličtině velmi dobrý.

Nuragy a hrobky u Cheremule jsme hledali velmi obtížně, pak bylo třeba přelézt zídku

Nurag Ruju – u silnice dá se dojít, dovnitř se nedalo kvůli velkému množství trusu od dobytka

Nurag Se Tesoru – malý nurag a hodně bodláků před ním

Sloní skála – u silnice dobře značené

Svatyně Monte de Accudi – nejstarší stavba (alespoň co jsme navštívili) vstupné 2 EUR, otevřeno 10-18, dá se normálně i mimo dobu. Jenom bude zavřená výstavka s nákresy jak to postupně vypadalo.

Porto Torres – římské památky jsou přímo u muzea, kousíček od přístavu – hledali jsme hodně dlouho – špatně značené je třeba jet pouze k muzeu, bohužel bylo otevřené jenom muzeum, že na památkách pracují. Trošku zklamání, protože se to zdálo jako nejzachovalejší římské památky co jsme navštívili (nebyli jsme v Noře)

Nurag Palmavera – vstupné 3 EUR, otevřeno 10-19, mimo by se asi nedalo dostat

Nekropole Angelu Ruiu – vstupné 3 EUR, otevřeno 9-19, mimo dobu by se dalo přelézt zeď

Neptunova jeskyně – vstupné 10 EUR, cesta pěšky dopoledne v pohodě, odpoledne tam pak hodně svítí slunce, prohlídky začínají pouze v celou hodinu 9-19 a cesta pěšky minimálně 15 minut

Komplex di Tamuli – otevírací doba 10-13, 15-19 – nikdo tam nebyl tak jsme přelezli zídku

Nurag Losa – vstupné 3,5 EUR, otevírací doba 10-19, mimo by se asi nedostalo

Komplex Santa Cristina – vstupné 5 EUR, mimo dobu se nedá dostat

Tharros – vstupné 5 EUR, platí i pro muzeum v Carbas, dá se prohlédnout bez prohlídky uvnitř

Fordongianus – trochu jsme bloudili, protože byla překopaná silnice, podívali jsme se z venku jinak vstupné 3 EUR

Su Nuraxi – vstupné 8 EUR, prohlídka s původcem každou hodinu, jinak se nedá dostat (pod kamerama), prakticky bylo postaveno znovu během posledních 100 let, před 100 lety kopec hlíny

Studna Is Porois – prašná cesta cca 2km, nutno zaparkovat na neoznačeném parkovišti a odsud 200 m pěšky volně přístupné

Tomby u Lanusei – otevírací doba 10-12, 16-18 ale dá se přelézt zídka

Tomba Enea Thomes – zaparkovat na parkovišti a 400 m pěšky volně přístupné

Studna Sa Testa – vstupné 3 EUR, otevírací doba 9-19, mimo by byl problém se dostat

Určitě se chceme na Sardinii vrátit a projet to co jsme nestihli – La Madallena, okolí Dorgali, Nuoro, hory ve střední části, jihozápad.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Nezařazené | 25. 6. 2009 v 22.02 | bropyk

Přidat komentář

Just another CESTOVATELE.com weblog

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama