BLOG: Pavlovo cestování

Cestování po Rusku.

rusko

V roce 2004 jsme se po několika pivech a panácích slivovice rozhodnuli procestovat si legendární transsibiřskou magistrálu. Já si druhý den nic nepamatoval, ale Lenka a Mara naštěstí ano. Za měsíc už jsme měli víza a letenky do Moskvy. Náš plán cesty nakonec vypadal následovně: letecky do Moskvy a dál pokračovat vlakem do Irkutsku na Bajkal (ono to v atlase s měřítkem 1:10 000 000 vypadalo tak, že Bajkal je hned vedle Irkutsku), tedy z Irkutsku ještě asi dalších 150 km k Bajkalu (Sludjanka, Bajkalsk), dále pak projít si Krugobajkalku, pokračovat do Ulan-Ude, u něj si prohlédnout ruský budhistický kláštěr u Ivolginsku, navštívit Etnologický skanzen a vrátit se zpět na Bajkal na pár denní trek do hor…celou magistrálu až do Vladivostiku jsme tedy nestihnuli. I tak jsme projeli více než polovinu a návštěva Bajkalu rozhodně stála za to….

Problém byl před cestou v tom, že jsme téměř nikde nenašli souvislejší informace o tom, jak to v Rusku chodí. Zejména jaké jsou kde ceny a co vše je třeba k cestování…Pokusím se zde alespoň základní informace uvést. Doufám, že se budou někomu hodit. Protože Rusko je nádherná země a několika denní cesta vlakem mezi starousedlíky je skvělý zážitek…

Omlouvám se nyní všem rusofilům a jazykovědcům – ruské názvy budu psát v latince a tak jak se vyslovují…

1. Letenka Praha – Moskva, kupovali jsme ji přes Student Agency a stála cca 8 500Kč vč. poplatků.

2. Vízum – to jsme kupovali taktéž přes SA, cca 1200Kč. Vízum jsme měli turistické, měsíční, jednovstupové. To byla možná škoda, byli jsme kousek od Mongolska a jednovstupové vízum nám zhatilo plány podívat se i tam.

3. Možná hned úvodem – na měsíční cestu (srpen), jsem měl 450 dolarů. Tyto peníze naprosto bez problémů pokryly veškeré náklady. Nocovali jsme ovšem převážně pod stanem. Myslím si, že se dá tato cesta absolvovat i za méně než za 450 dolarů.

4. Po příletu do Moskvy je třeba se zaregistrovat na policii. Nejjednodušší je, když se ubytujete někde v hotelu a ten registraci vyřídí za vás. Nás stála cca 30 rublů. Záleží na domluvě, ale po ukončení ubytování v hotelu končí i registrace. A na dalším místě pobytu je třeba se registrovat znovu. Nám šlo, alespoň o doklad prvotního zaplacení registrace. Když nás na konci pobytu kontrolovala policie, vysvětlili jsme, že jsme po Rusku stále cestovali a proto jsem se neměli kde registrovat. Stačil jim na konec jen ten prvotní doklad z Moskvy.

5. Po opuštění letiště je asi nejrozumější dostat se k metru. K němu se dostanete buď autobusem, taxíkem nebo tzv. “maršutkou” – něco jako taxi, s nimi se budete setkávat po celém Rusku. Nejbližší stanice metra je (v roce 2004 byla) zastávka “rečnoj vogzal”. Maršutka nás tam vzala za 20 rublů na osobu.

6. Odsud se dá jet například na stanici “Komsomolskaja” – zde jsou všechny tři největší moskevská vlaková nádraží, včetně Jaroslavského odkud startuje magistrála. Metro stálo 10 rublů, a lístek platil dokud člověk metro neopustil.

7. Ubytování v Moskvě. My si našli “gastěnici Turism”, u stanice metra “Botanyčnyj Sad”. Ubytování nás stálo 550 r/os. Ubytování bylo ovšem solidní a včetně snídaně. Na zpáteční cestě jsme ovšem zkusili vysokoškolské koleje “abšežitije”. To je taky celkem zážitek. Ty naše stály 100 rublů na noc a na osobu. Koleje byly také kousek od metra “Rečnoj vogzal”.

8. Po patřičné prohlídce Moskvy (asi 3 dny) jsme startovali vlakem směr Irkutsk. Také je možné dát si vyhlídkovou jízdu lodí po řece Moskvě, ta nás stála 120 rublů na osobu. Pro obyčejné české cestovatele se nabízí 2 třídy vagonů. “Plackarta” a “kupe”. Kupe je klasické spací kupé pro 4 lidi. Plackarta je mnohem zajímavější – zde jedou všichni lidé pohromadě. Proto se z vagonu za chvíli stane jedna velká rodina. A vzhledem k tomu, že jsou rusové velmi přátelští lidé je cesta plackartou skvělá.

cena jízdenky:  třída kupé:             Moskva – Irkutsk 3 872 rublů 

                         třída plackartnaja: Irkutsk – Moskva 2 545 rublů

Trasa Moskva – Irkutsk má asi 5 200 km

Na kratší vzdálenosti není třeba po Rusku jezdit spacími vozy jako kupé a plackarta, ale tzv. “električkama” – obyčejné “sedací” vagony. Jsou podstatně levnější a jezdí poměrně často.

9. Ceny potravin. Ty jsou v podstatě stejné jako u nás. O něco málo levnější. V době našeho pobytu stál jeden rubl asi 90 haléřů. Aktuální kurzy jsou k dispozici na internetu. Bankomatů je ve větších měsech taky dost. Směnáren taktéž. Jakmile se ovšem vydáte na venkov apod. je rozumné mít dostatečnou hotovost v rublech.

10. Během cesty vlakem je možné na nádražích i přímo ve vagoně koupit spoustu jídla i pití. Alkoholu i nealka. Nejvíc mi chutnaly masové pyrožky (do 10-ti rublů), ale i bramborové a hrachové nebyly špatné. O něco dražší než u nás bylo pivo. Nebylo jako české, ale dalo se pít. Nejznámější ruské pivo je zřejmě “Baltika”. Cestou se projíždí různá místa a těm odpovídají i místní speciality. Každá zastávka u řeky s sebou přináší i různé uzené, pečené a smažené ryby, raky a jiné vodní potvory. Trochu na štíru je to s hygienou. Zmrzlinu bych si asi nekupoval. Ovšem konkrétně já toho vydržím hodně a proto mi různé jídlo od různě pochybných lidí, co si 2 roky nemyly ruce, nečinilo velké problémy. V každém vagoně je 24 hodin zdarma k dispozici vařící voda ze samovaru. Káva, čaj, instatní jídla tedy nejsou problém. Je zbytečné brát si s sebou z domu veké zásoby. V Rusku není problém s nakupováním.

11. Po příjezdu do Irkutsku a po jeho prohlídce je samozřejmě možné cestovat na různá místa Bajkalu. Nejlépe je koupit si na nádraží mapu a vybrat si kam jet. Dobré místo je “Sludljanka” – je zde muzeum československých legionářů a nádraží postavené k poctě všem stavitelům Magistrály, celé z mramoru. Taky se odsud klikatí “Krugobajkalka”, nepoužívaná část Transsibiřské Magistrály. Klikatí se po skalnatém břehu bajkalu v krásné krajině. Jede krokem a nám se podařilo s průvodčí domluvit si jízdu na ochoze na čele lokomotivy. Krugobajkalka stojí i za pěší tůru, nebo se odsud dá jít na trek do okolních hor (výška kolem cca 2000 m.n.m.). 

12. Další místa na cestu kolem Bajkalu jsou např.: Bajkalsk, Mangutaj atd…

13. Určitě si nenechte ujít bajkalskou rybí specialitu – pečeného omula.

14. Jeden z treků do okolních hor může být výstup na “Pik Čerskavo”, tuším 2061 m.n.m. Na něj se vyráží právě ze Sludljanky. Ve Sludljance je možné využít i internetovou kavárnu.

15. Naše další cesta mířila do hlavního města Burjatské republiky – Ulan-Ude. Jako zajímavost je zde největší busta Leninovy hlavy na světě. Stojí na hlavním náměstí. Také je zde Etnologický skanzen. Vyráží se odsud do Ivolginsku kde je ruský budhistický klášter. My k němu jeli maršutkou. Řidič nás jako zelenáče pořádně oškubal a dohromady jsme platili 500 rublů!!! Na zpáteční cestě s námi jel jeden mnich, se kterým jsme se seznámili a zpáteční cesta už stále celkem jen 100 rublů. Pozor na to. Mimichodem klášer vypadá dobře a zmíněný mnich nás k sobě pozval na večeři.

16. Po cestě se určitě seznámíte se spoustou lidí. Někteří Vás budou zvát na noc k sobě domů. Tomu se nebraňte. Co se nám podařilo vypozorovat, není vhodné dávat pak lidem za nocleh peníze. Mnohem rozumější je vzít s sebou nějaký dárek – optimálně láhev vodky 🙂

17. Kolem Bajkalu je mnoho dalších míst, které stojí za návštěvu. My už jich bohužel více nestihnuli. 30 dní není příliš dlouhá doba.

Cekový dojem z Ruska jsem měl výborný. Lidé jsou zde přátelští a vždy nám pomohli. Mimochodem naše znalost rušiny byla nulová a azbuku jsme neuměli. I přes tento handicap proběhla cesta bez problémů. Azbuku jsme se naučili velmi rychle a ruština se dostává pod kůži také celkem snadno. S angličtinou, ale raději moc nepočítejte.

Doufám, že příspěvěk někomu pomůže v jeho plánování cesty. Není problém mít jakýkoliv dotaz.

Pavel Jurčík

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Rusko 2004 - transsibiřská magistrála | 29. 8. 2006 v 11.26 | superrichi

98 komentářů

Moc hezky sepsany, urcite pomuze rade lidi co by se na podobnou cestu radi vydali!

vyborne rady, urobili ste mi chut, niekedy v buducnosti urcite prejdem celu magistralu.

Taky se tam chystam a mozna jeste dal.Dik za cerstvy informace.Shanim spolucestujici(ho)na leto 08.

Ahoj. Diky za pekny popis vasi cesty i za uzitecne informace. Taky se tam chystam a snad se povede….a mozna ze i v lete 08 🙂

nejedete nekdo v lednu do panamy …. dejte vedet ….

malo obrazku

,maš ve všem pravdu,prožil jsem v rusku 5 let,sice
pracovně,ale dost jsem toho procestoval,včetně
3denní cesty z ostravy do bugulmy,je to asi
3000 km,cesta vlakem je opravdový zážitek

Jedeme letos 8.6. až ,….7-10dní,..Jedeme projet hlavní místa co se vztahují k bojům Druhé světové války. Zahajujeme Moskvou a jejími technickými muzeji, pak Kubinka (největší tankové muzeum) a pak asi směr Kursk,…

Díky za tento popis!!! Něco takového jsem potřeboval. Sice mě můj brácha (jezdí tím směrem na montáže)hodně popsal. Ale je potřeba to vědět přesně!! A i z druhého zdroje

Díky
Jedeme letos v červnu!

ahoj,chci se zeptat, jestli se po cestě vlakem dá někde vystoupit a pobýt několik dnů a potom zase nastoupit do dalšího vlaku na stejnou jízdenku.

11 Vit H. | 1. 4. 2007 v 19.30
Akorát by mě zajímalo jak nakupovat jízdenky
článek moc pěkný 😉

Diky za supr clanek a uzitecne informace. Letime letos 6.6 na 10 dni St.Peterburg pak Moskva. Uz se tesim 🙂

13 Karel | 2. 5. 2007 v 19.21
Ahoj, hledám (1-2) spolucestující pro měsíční výpravu do Ruska. Zatím jsme 2, odjezd 20.7., návrat 17.8. Rámcový program výpravy: prohlídka Moskvy, první část magistrály k Bajkalu, několikadenní pobyt na místě (nějaký ten trek v přírodě, hory), druhá část magistrály, prohlídka Vladivostoku a okolí, návrat letecky pravděpodobně přes Petrohrad domů. Máte-li někdo zájem, tak určitě neváhejte a ozvěte se. Spousta nových zkušeností a zážitků garantována 🙂 Vím o čem mluvím, loni jsem projel Gruzii. Cestopis najdete na http://www.kmartisek.wz.cz/Gruzie/
Email: kmartisek@email.cz

Jeli jsme v zimě v lednu!!! Až do Ulan-ude. Strašná zima – prostě skvělí. Nejezděte v létě!!! To je nuda. Vyzkoušejte si -45°C s báglem na zádech 🙂

to je fakt hustý

ja byl v rusku naposled v 2004, letenka praha-kyjev-moskva nakejch 7.500,cesta vlakem moskva -volgograd kolem 2000r. (uz nevim), zpatky autobusem, coz byl masakr :),asi 850?r. rusky sem moc neumel, ani azbuku, lae po par dnech se domluvite naprosto bez problemu. v lete O8 bych razil taky… o dobrodruhy mam nouzi

Ahojte, jedeme v srpnu na Bajkal. Shanime info o vlaku. Vsude slysime ze jizdenka na kupe Moskva Irkutsk je kolem 4 tisic a jedinou nabidku kterou jsme dostali byla za 8 tisic rublu 1 cesta. Muzete mi, prosim, poradit jestli si mame koupit jizdenku az v Moskve? Chceme se tam zdrzet max.2dny je nas 6,tak abysme sehnali mista… diky moc

Ahoj,cestu Moskva Irkutsk jsme absolvoval loni,plackarta stala kolem 200rublu,kupecko stoji kolem 5000rublu.Takze ta cena 8000 je dost premrstena.My jsme vsak na plackartu cekali v Moskve 4 dny -prijeli jsme v utery a volna plackarta byla az na sobotu.Kupecka byvaji volnejsi.Vzhledem k tomu,ze je vas sest tak ale neni jiste, ze je sezenete na vlak do dvou dnu.Ale zase mozne to je,protoze zajewm je predevsim o placky.Vzdy jde o stesti.Dobre je se jit informovat jeste zhruba 8 hodin (nevim presne,lepe zjistit) pred odjezdem vlaku, jestli nekdo nevratil listek.

chtel jsem napsat samozrejme 2000 ne 200….

Loni jsme jezdili po Ukrajině… lístek jsme sehnali nejpozději do druhého dne.. i když jinam, než jsme původně chtěli, což nám zas tolik nevadilo. I tak je to ale docela úlet to pobíhání od okénka k okénku a neustálé otravování, jinak uslyšíte jen že “biljetov nět”. Do Ruska se chystáme letos, tak jsem zvědavý. Jinak platilo hodinu před odjezdem se přeptat… je tam zcela normální, že se nahrne hromada lidí a na poslední chvíli ruší rezervace.

21 vojtas | 25. 6. 2007 v 19.55
Ahoj, máte někdo nějakej tip kde koupit kvalitní mapy do Ruska?
Díky za info.

vojtas

Ahoj Vojto, zkus: http://www.kiwick.cz/

Vagony v Rusku maji tri kategorie: Luxny, kupelnyj a plackarta. Kupelnyj je kupe pro 4 osoby a je 2x drazsi nez plackarta. Luxny je klimatizovane kupe pro 2osoby a je 4x drazsi nez kupelnyj. V kupe se budete cestou nudit, ale lisky na ne se daji koupit obratem. Listky na plackartu jsou na 2-4 dny dopredu vyprodane. Lisky kupujte az v Rusku, popripade cestou v Belorusku (Brest) – maji stejny system a ceny. Dale je rozdil jestli si kupujete listky na nadru – 20 ruznych kas (na dnes, na zitra, na nejblizsich 24hodin, pro duchodce, pro vojaky, …) nebo v nejakem servis centru kde je to o cca 10% drazsi, ale je to bez front, zmatku a poradi. Dale je rozdil mezi vlaky, jsou bud normalni nebo firemnyj. Ty Soukrome jsou o cca 25% drazsi nez normalni, ale jedou stejne rychle a maji stejne vagony jako statni vlaky.

Cau, dík za super informace…přemýšlíme taky o cestě magistrálou…vím že už to tady bylo docela dobře vysvětleno,ale přesto…nemohl by tady napsat někdo opravdu co nejpřesnější a co možná nejaktuálnější informace a hlavně ceny všech jízdenek (ne letenek) na cestu z ČR do Moskvy a odtud magistrálou do Irkutsku (Bajkalu) a zpět do ČR? Díky předem za info!

Ahoj četl jsem si zážitky z Vaší cesty…díky za cenné rady, protože se do Ruska chystám taky a o cestě na Bajkal přemýšlím, jen mám ještě jeden dotaz…ty ceny jízdenek jsou uvedeny jako ceny za zpáteční nebo jednosměrnou cestu? Díky za info

Chtěl bych se zeptat na elektrické zásuvky(případně napětí) ve vlacích na Magistrále, jedná se o připojení notebooku, mobilu, nabíječek apod. Chystáme se vyrazit s astronomickou technikou v červenci do Novosibirska na zatmění Slucne.

27 Slava | 6. 1. 2008 v 17.27
Pokud umite rusky, neni problem koupit listky predem z domova na webu ruskych zeleznic – http://www.ticket.rzd.ru/wps/portal/pp Da se kupovat listky az 45 dnu pred odjezdem a priplatek za koupi pres web je 143 rublu. Momentalne stoji Moskva – Irkutsk jednosmerne plackarnyj vagon kolem 2800 rublu i s timto priplatkem.

Zdarek,
chystame se ve dvou v dubnu z Prahy vlakem do Moskvy,potom Irkutsk,přes Mongolsko do Číny.
Všem doporučuju skvelou knihu Trans-Siberian handbook by Bryn Thomas. Je tam naprosto vše.

tak o rusku uvažuju taky akorat nemam nikoho z okolí kdo by jel kdyby měl někdo zajem tak e-mail na mě je
lukas.helmich@seznam.cz

30 Hanina | 2. 4. 2008 v 18.18
Díky za informace. Nevíte někdo, jestli bych zájezd na Bajkal zvládla ve svých 60 letech? Děda tam byl legionářem.Rusky umím.

31 helena | 11. 4. 2008 v 02.39
Hoj,
diky za info..pro planovani cesty dost uzitecne.
Mam dotaz…v cervnu se chystame na bajkal..pak pokracujeme do Mongolska…
Okolo bajkalu chceme stravit priblizne 10dni…jakou trasu byste doporucili?Popripade i v Mongolsku (7dni)?
Dik

Zdar,ma nekdo zajem se pridat na prohlidku petersburgu?

Jarda Ostrava

Ahoj zdravím všechny.Snem mého muže je projít Ruskou Tajgu a já bych mu ten sen ráda splnila. Nebylo by to letos, ale příští rok a ráda bych zde našla stejně nadšené lidi. Bylo by to určitě na měsíc a určitě nic snadného.Pokud budete mít zájem napište.Ahoj

34 franta | 2. 5. 2008 v 21.06
Ahoj všichni.Kdo má zájem o cokoli ohledně ruského Dálného východu-od Krasnojarska na východ-rád poradím,buduli znát.Transsibiřská magistrála,Bajkalsko-amurská magistrála,Přímořský kraj,Sachalin a Kurilské ostrovy.Ne Kamčatka.Osobní zkušenosti a zážitky z uvedených oblastí.Najde se parták na Bajkal letos v srpnu?Franta.

35 franta | 2. 5. 2008 v 21.13
Ahoj všichni.Kdo má zájem o cokoli ohledně ruského Dálného východu-od Krasnojarska na východ-rád poradím,buduli znát.Transsibiřská magistrála,Bajkalsko-amurská magistrála,Přímořský kraj,Sachalin a Kurilské ostrovy.Ne Kamčatka.Osobní zkušenosti a zážitky z uvedených oblastí.Najde se parták na Bajkal letos v srpnu?Franta.Piste na: mezekafranta@seznam.cz

Ahoj v červenci letíme z manželkou z Prahy do Irkutska a dále býchom chtěli pokračovat vlakem
až do Ulanbátoru a zpět ….scháním veškeré informace a zkušenosti….zejména ohledně zakoupení jízdenek
RZD

37 JanaSlováčková | 10. 8. 2008 v 15.29
Kájo velice příjemné počteníčko.
Přeji další úspěchy v cestování.
Těším se na povídání,při stříhání:-)Jana Slov.:-)

Ahoj všem cestovatelům!
V roce 2009 si chci splnit svůj sen a vydat se na Bajkal – jako dárek ke kulatinám. Jsem středního věku, žádná vysokohorská turistka, ale cestovatelka s baglem za krásnou přírodou, historií, zajímavými lidmi a s příjemnými lidmi. Nehledáte parťáka?

39 Michal | 4. 10. 2008 v 11.44
Ahoj reaguji na prispevek od ireny hned predemnou. bajkal a transibirska magistrala je muj dlouhodoby sen ktery si chci splnit pristi rok a uplne nahodou jsem se dnes dostal na tento web:) Ireno pokud si prectes muj prispevek, zkus se mi ozvat na icq 388-520-646 a nikde neni psane ze se nedomluvime na expedici Bajkal 2009:)

Ahoj Irco a ostatni kteri se chystate na Bajkal. Mam v planu s kamosem vyrazit zhruba 05/2009 na cestu Transsibem. Budeme radi, kdyz se nekdo pridate. Piste na ramess@atlas.cz.

Tak ta transsibirska magistrala je taky můj dlouhodobější sen, ale příští rok jedu do karpat-rumunsko a ukrajina. tak snad na přes rok 🙂

42 Kedluben | 28. 12. 2008 v 00.50
Cau hele prosimte listky na magistralu se daji poridit z prahy nebo je clovek koupi az na miste?Predpokladam ze to jde odsud ale vubec nevim kde.Napis mi prosim na mejl tvoji skusenost.dik ahoj.

Veľmi zaujímavé čítanie. Obdivujem všetkých dobrodruhov ktorí sa vydajú na takého cesty. Moje cestovanie je zatiaľ len virtuálne ale verím že sa raz vydám na cesty. Držím vám palce.

44 kVítek | 15. 4. 2009 v 21.15
Ahoj, letos se chceme na Bajkal vypravit taky. Výjezd plánujeme od poloviny července asi tak na měsíc. Jsme pár, uvítali bysme společnost v magistrále, nebo aspoň nějaké zkušenosti, rady… Můžete psát na skolni.kamrlik@email.cz

Tak my taktéž vyjíždíme na transsibiřskou magistrálu, na konci července 2009. Zápisky z cest nejen po transsibiřské magistrále můžete číst na mém blogu na http://blog.kultovi.cz, doufám, že se mi bude dařit přidávat zápisky 🙂

Můžete tam přidávat i komentáře a dotazy.

Ahoj lidi,
Je konec prázdnin a pomalinku by se mohlo začít plánovat co příšti rok. Rád bych dal dohromady skupinu dobrodruhů, kteří by chtěli “pokořit” transibiř pokud možno celou. Pokud máš zájem se této nádherné šílenosti zůčastnit, dej mi prosím vědět.
Daniel Danndys@seznam.cz

Pro: Hanina(30)ze dne 2.4.2008 Ahoj,taky mně už není dvacet (49), ale ráda bych si projela transibiřskou magistrálu a nemám s kým. Mým cílem je podívat se do Ulan-Ude a na Bajkal.Hodně o tom místě vím a čtu, ale sama jet se neodvážím. I když Bělorusko jsem projela sama a byly to skvělé zážitky. Ozve se mi někdo?

Pro: Hanina(30)ze dne 2.4.2008 Ahoj,taky mně už není dvacet (49), ale ráda bych si projela transibiřskou magistrálu a nemám s kým. Mým cílem je podívat se do Ulan-Ude a na Bajkal.Hodně o tom místě vím a čtu, ale sama jet se neodvážím. I když Bělorusko jsem projela sama a byly to skvělé zážitky. Ozve se mi někdo? Dana – sigidapal@gmail.com

49 honza | 2. 1. 2010 v 21.10
Pro Daninu a Haninu- jedeme 2 na první 3 týdny v červenci je nám ….sát.Tvoříme program podle znalce,který už tam byl a napsal o tom dokonce 2 knihy.Je to náš kamarád.Tak napište

50 Irena | 4. 1. 2010 v 15.37
Zdravím všechny, co je jim …sát a chtějí na Bajkal, jako já. V loňském roce jsem to nestihla zorganizovat, jak jsem měla v plánu a ráda se k někomu přidám.Ale nejsem vysokohorský lezec, spíš mám zájem o poznání ruské přírody, lidí, místní kultury a dobré party spolucestovatelů. Honzo, ozvi se, prosím, jak to máte namyšleno Vy dva.

51 honza | 6. 1. 2010 v 16.49
první tři týdny v červenci.Letecky do Moskvy,vlakem do Irkutsku.Krugobajkalka,Olchon,Svaty nos,Ulan Ude,jeden dvou až třídenní horský trek,nějaká ta plavba lodí,nějaký výlet taxíkem do okolních dědin a hlavně spíme kde nás napadne,nic nezajištujeme dopředu.Zpět letecky z Irkutsku.Honza

Tak to by bylo výborné, to je přesně, co jsem chtěla i já, včetně cesty z Moskvy Transibem. Jen toho treku bych se asi neúčastnila, ale to bych si udělala svůj program a pak bychom se zase sešli.
A kdyby se zúčastnila i Dana, bylo by to fajn.

53 Vítek | 28. 1. 2010 v 22.01
Zdravím nadšence Ruska! Chtěl bych Vám jednu krásnou věc: Loni jsem byl s přítelkyní na Bajkale, ve městě Kužír. Ptali jsme se na cestu, a když jedna sličná slečna zjistila, že jsme češi, přinesla popsanou českou dvousetkorunu a chtěla po nás, abysme jí to přeložili do ruštiny. Bylo tam:”Mám Tě rád, otevřela jsi mi oči, od srdce, Tvůj K**” (jméno nezveřejňuji, dotyčný se určitě pozná). no není to nádhera? :o)

pane K** můžeš se ozvat na skolni.kamrlik@email.cz , jesli tu jsi.

54 Vítek | 28. 1. 2010 v 22.03
Zdravím! Neuvěřitelné množství lidí chce jet tento rok na Bajkal. Úplně zírám. Jen, aby plány neztrozkovaly.
Já s přítelkyní (25let – skolni.kamrlik@email.cz ) jsme tam byli loni a musíme vše doporučit! Rusové jsou neuvěřitelné přícní a rádi se s Vámi pobaví. Nachystejte se na to. Nejlépe slivovicí a hlavně výdrží.
Mapy shánějte v dárkových prodejnách, ne v knize. Během měsíce jsme potkali na cestách cca 5 skupinek čechů. V lese, ve městě, v turbáze… od nich jsme se dověděli, o úmrtí jednoho čecha na Nosu. Čest jeho památce.

Ireno,Honzo a ostatní, kterým je nebo bude…sát:),zdravím vás všechny!Jsem taky ten turista typu podívat se a “nasát” atmosféru. Nejsem vysokohorský lezec(v tom bychom si s Irenou rozuměly).Podívat se na Bajkal a projet si
transsibirem,to mě láká. Tak se mi napište,budu se těšit 🙂 sigidapal@gmail.com

Pro Irenu, jsem dvě a je nám skoro 100 let, máme plán, pokud máš zájem ozvu se

57 Irena | 1. 2. 2010 v 16.17
Ahoj Honzo,posledně jsem zapomněla uvést svůj email,ať se můžeme případně domluvit na cestu na Bajkal. Takže: Krejsova.I@seznam.cz

58 Irena | 1. 2. 2010 v 20.14
Pro Janu – určitě mám zájem, svůj email jsem uvedla před chvilkou, tak mi, prosím, napiš víc.
Dík!

59 Štěpán | 6. 2. 2010 v 09.20
ahoj všichni,
přidá se někdo na cestu transibiřskou magistrálou,
až do Ulanbátaru,a tam se zdržet asi týden a letadlem domů,
je mi 60,ale ještě něco zvládnu
Štěpán:stepan4@seznam.cz

60 honza | 9. 2. 2010 v 15.21
Pro Irenu,Janu a spol.Vypadá to na termín odjezdu poslední neděli v červnu.Jestli chcete ,mám už nějaké potřebné pokyny pro víza.Můžu poslat.honzahonzaxyz@centrum.cz

61 honza | 9. 2. 2010 v 15.23
ta mailová adresa je bez toho poslat,nevím jak to tam spadlo

63 honza | 9. 2. 2010 v 15.26
Pro Irenu,Janu a spol :Nějak s tím bojuju.Kdo chce novinky ohledně víz,pošlu.

64 Irena | 4. 3. 2010 v 09.07
Ahoj Honzo,
psala jsem Ti email na výše uvedenou adresu, ale je nedoručitelný. Zkus se ozvat, moje adresa, kterou jsem Ti psala funguje.
Ahoj!
Irena

65 honza | 7. 3. 2010 v 09.59
ještě jednou to zkus na honzahonzaxyz@seznam.cz Odjíždíme 27.6.

67 honza | 7. 3. 2010 v 11.06
ptej se co potřebuješ,odpovím – odkud jsi ?

68 Irena Krejsová | 8. 3. 2010 v 15.20
Ahoj Honzo, chtěla jsem ti jen napsat, že už jsme se taky daly dohromady 3 ženy a odjíždíme 13.6. a vezmeme to od Bajkalu ještě až do Vladivostoku. Pokusím se ti ještě jednou poslat ten email.

69 martin | 11. 4. 2010 v 20.23
taky se chtěl projed tou magistralou.zatím jsem jen u čtení,ale vydím to nadějně.už si viřizuji pas,piju vodku a občas někam jedu vlakem

ahojte zaujimalo by ma kolko trva cesta magistralou z moskvy do irkutska? vdaka

juro,3 dny – Martine pojeď s námi ! Ostatní pojďte se přidat.Víc lidí-víc srandy.Odjezd 27.6. letecky z Vídně, Moskva- Irkutsk vlakem a zpátky za 3 týdny celé letecky.Celá tato doprava za 14.OOO plus vízum 2500. honzahonzaxyz@seznam.cz

juro,3 dny – Martine pojeď s námi ! Ostatní pojďte se přidat.Víc lidí-víc srandy.Odjezd 27.6. letecky z Vídně, Moskva- Irkutsk vlakem a zpátky za 3 týdny celé letecky.Celá tato doprava za 14.OOO plus vízum 2500. honzahonzaxyz@seznam.cz
Důležitý dodatek – v uvedené ceně jsou zahrnuty veškeré poplatky !!!!

73 martin | 14. 4. 2010 v 21.35
no ja bych to taky tak nějak viděl,ten datum odjezdu.a jen takový dotaz proč letecky?proč ne vlakem i do moskvy.ale každopádně bych o tom prohodil pár slov,protože bych to opravdu rád projel.

Jestli používáš SKYPE pošli mi tvou adresu a dáme řeč.Je to jednodušší,nebo mi napiš na uvedený mail,který mam otevřený skoro pořád

ještě upřesnění ceny letenky 9000,vlak 2500,vízum 2500,pojištění na 2O dní 800

Martine,jestli do toho chceš jít,tak neváhej,ceny letenek se směrem k sezoně mění!A proč letecky ? Vlakem je potřeba zařizovat ještě běloruské transportní vízum a ono toho vlaku bude dost za ty 3 dny.A potom ještě nějaké přesuny tam…..

je bezpecne pri bajkale spat len tak v stane nehrozi tam navsteva medveda??

nesmíš mít ve stanu potraviny a dá ti pokoj,protože na tebe chuť nemá….proč se ptáš ?????Bojíš se jet s námi ????Ahoj Honza

dnes mi jedna cestovka nabídla cenu za jízdenku Moskva -Irkutsk 210 euro + 300korun poplatek,víte o něčem levnějším ?

nebojim ja idem s priatelkou od 6 jula do 4 augusta mozno sa tam stretneme 🙂

Právě jsem objevil vaše diskuzní forum.
O cestě do Irkutsku a k Bajkalu už uvažuji léta, ale automobilem – VAZ 2101. Jen se vézt ve vlaku mě zas až tak neláká, máte někdo reference, jestli se to dá autem přežít? Kolují zkazky o úplatcích na hranicích atd. Přidal by se někdo k expedici? Nepochybně to bude velký zážitek.

Nejlevnější ubytování v Moskvě za 600 rublů za noc u stanice metra Rečnoj vokzal a le ne na studentských kolejích,jak jsem se zde dočetl.Tam už nestudenty nepřijímají

Pozor,Krugobajkalka jezdí jen ve čtvrtek a v neděli

Jsme ve stádiu úvah, že bychom se v příštím roce jeli autmo podívat k Donu. Proto pátrám po někom znalém, kdo by nás mohl vybavit informacemi i případnými výstrahami. Najdu zde v tomto fóru nějakou studnici vědění, případně další sátileté nadšence, kteří by se k nám chtěli i se svým vozítkem a smyslem pro humor připojit?:-)

Ahoj Honzo,
jak vám dopadla cesta k Bajkalu? Nás úplně uchvátila, všechno dopadlo naprosto výborně.Jen informace z drahých průvodců byly v podstatě k ničemu. Krugobajkalkou jsme jely v sobotu, ale je fakt, že výpravčí v Port Bajkalu ještě večer v pátek nevěděla, jestli přijede. Byla dopředu vyprodána, ale místní zřízenec nám to domluvil s průvodčími a jely jsme.

Transsibiřská magistrála – Transmongolská magistrála
jízdenky, jízdní řády, cena, fotogalerie, video
http://www.transsibirskamagistrala.cz

Tak tento poslední příspěvek mě moc potěšil a připomněl loňskou cestu transibiřskou magistrálou. Ale bez Mongolska a Číny. Autora bych se chtěla zeptat, kdy tuto cestu podnikli a jak byla dlouhá.
Děkuji za odpověď

Ahoj.Info je velice zajímavé.Na konci jara 2012 se chystám do Marijské republiky do Yoškar-Ola.Doufám že najdu další podobné info jako u vás.Děkuji.

Your academic career isn’t a stuff you can make fun of! Hence, you should treat it very seriously. Good writing companie supposes to be a right point to buy essay papers and secure your grades.

Děkuji za tipy, moc pomohli, plánujeme cestu až do Vladivostoku !

91 Ondřej | 18. 10. 2012 v 14.46
Pokud se jedná o nejrychlejší cestu je optimální cesta letadlem.Praha -Moskva a Moskva -Irkutsk.Na místě je nejlepší,pokud vás není víc než čtyři,cstovat taxiky.Ubytování je možné v soukromí,většinou v každém městě přímo na Bajkale.Není to drahé a můžete se přemisťovat,jak potřebujete a jak máte dlouhou dovolenou.Na začátek můžu poradit jednu adresu.Ubytování je dobré.Pokud ještě seženete mísního průvodce,uvidíte spoustu krásných míst.

Bajkalsk,ul.Komsomolskaja 13.2
Paní Valentina,tel.89246123498

Na tenhle článek jsem narazila až teď… Ale to nějak neřeším. Zajímá mě, jak dobře jste uměli rusky? V úvodu jsi psal, že jste se rozhodli po pár panácích, tak mě zajímá, jestli bych to tam zvládla se svou ruštinou. Děkuju

93 hana fialova | 10. 4. 2014 v 09.41
Ahoj,vyborne vystihnute zazitky a cela cesta.Zajimalo by mne,na kolik te tato 30-ti denni cest vysla a to se vsim vsudy-letenky,vlaky,strava a ubytovani,vizum,proste vsechno od Ceska-Moskva-Irkutsk-Bajkal a zpet.Jsem starsi a cestuji cely zivot,jak se da,ale takto jako ty,mam obavy,proto jsem si objednala zajezd pres cestovku Livingstone v srpnu na 27 dnu s letem do Irkutska-Bajkal a okoli,pak Mongolsko a nasledne Cina.V kszde zemi 9dnu.Neni to zrovna levna zalezitost,proto ten dotaz.Diky a preji mnoho dalsich krasnych zazitku z cest,ktere urcite budou,vzhledem k tve dobrodruzne povaze Hana Fialova-Ostrov.Karlovy Vary

Skoro jsem zapomněl, že tyto stránky ještě existují 🙂 Tak se značným zpožděním: rusky jsme neuměli vůbec, dokonce ani azbuku. Vše jsme se učili za pochodu a musím říct, že během měsíce jsme se byli schopní celkem domluvit. Co se týče ceny: ke každé své cestě mám naštěstí přesné zápisky a poznámky 🙂 Takže i po těch letech to vím – celá cesta, včetně zpáteční cesty Praha-Moskva, zpáteční jízdenky Moskva-Irkutsk vyšla na 22 000 Kč. Je pravda, že kromě Moskvy jsme stále spali pod stanem (nebo ve vlaku), takže žádné výdaje za hotely, guesthousy apod. v podstatě nebyly (ostatně není to JV Asie a s ubytovacími zařízeními pro baťůžkáře to tam je velmi špatné, je-li tam vůbec nějaké)…

95 martina krausová | 17. 11. 2015 v 12.34
nechystá se někdo v dubnu 2016 projet transmongolskou magistrálu Peking-Moskva?mám v číně dceru a při cestě zpět bych si chtěla splnit sen a to cestu vlakem touto železnicí….:-)

96 Renata Černá | 30. 3. 2016 v 04.38
Martino, chystáme, ale v květnu 2016.

97 Radek | 2. 6. 2016 v 15.33
Ahoj, chtěl bych jet do Ruska a okolí akorát na to nemam peníze . Pokud někdo hledá kamaráda pro cestu tak bych jel . Nejsem náročný a podřídim se všemu . Radek 32 let yo28@seznam.cz

Dobrý den, rád bych Vás pozval na naši stránku Evropské-staty.cz

Přidat komentář

Cestování transsibiřskou magistrálou po rusku ale i po jiných zákoutích světa.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama