BLOG: on my way…

Očkování pro cestovatele

Při cestách do exotiky se často nevyhneme očování (ať už povinnému, nebo doporučenému). Vzhledem k tomu, že český internet skytá poměrně skoupé a roztroušené informace v tomto oboru, rozhodl jsem se sepsat menší přehledový článek.

Hepatitida A (žloutenka typu A)

Takzvaná nemoc špinavých rukou. Přenáší se ústní cestou. Inkubační doba je 15 až 50 dní. Mezi příznaky patří horečka, malátnost, nechutenství, nevolnost, střevní potíže, tmavá moč a žloutenka (žluté zabarvení kůže). Mapa výskytu:
Hepatitida A

Očkovat proti žloutence se dá dvěma způsoby. Pokud máte málo času, nejspíš využijete vakcíny pouze proti Hepatitidě A, která účinkuje už dva týdny po aplikaci a chrání po dobu 18 měsíců (pokud se necháte očkovat podruhé v rozpětí 6-18 měsíců po první aplikací, bude ochrana fungovat dalších asi 10 let). Cena jedné dávky je kolem 1000,-. Další možnosti je kombinovaná vakcína proti hepatitidám A i B. Před odjezdem se očkuje dvakrát s měsičním odstupem. Takové očkování poskytuje ochránu po dobu 1 roku proti oběma hepatitidám. Pokud se necháte po půl roce od druhé aplikace přeočkovat ještě jednou, vzniká doživotní imunita na obě žloutenky. Cena jedné vakcíny je asi 1500,-.

Hepatitida B (žloutenka typu B)

Tento typ žloutenky se přenáší krví. Inkubační doba je 45 až 160 dní. Příznaky zahrnují nevolnost, zvracení, bolest břicha a žloutenku (někdy také bolestí kloubů, vyrážku a artritidu). Mapa výskytu:
Hepatitida B

Kromě očkování kombinovanou vakcínou na žloutenky A i B, o kterém jsem se zmínil výše, existují ještě vakcíny na hepatitidu jen typu B, ktere se aplikují ve dvou dávkach s odstupem měsíce. Vzniká tak roční ochrana, kterou jde prodloužit na doživotní, pokud se po půl roce přeočkujete.

Bříšní tyfus

Je vyvolávan bakterii Salmonella typhi. Přenáší se kontaminovanou vodou, ledem nebo potravou. Inkubační doba je zpravidla 7 až 14 dní. Nemoc se projevuje vysokou horečkou, bolestmi hlavy, nechutenstvím, malátností, vyrážkou, bolestmi břicha. Mapa výskytu:
Bř�šn� tyfus

Očkování proti břišnímu tyfu se provadí jednorázově a účinkuje po 3 roky. Vakcína příjde na cca 400,-.

Meningokoková mengitida

Meningokok vyvolávající tuto nemoc (zánět mozkových blan) je rozšířen celosvětově. V některých oblastech a v určitých sezonách se však šíří epidemicky. Šíří se kapenkovou infekcí při styku s nemocným, nebo bacilonosičem (zejména při velkém nahromadění lidí a fyzické námaze). Inkubační doba je 3 až 4 dny. Onemocnění začíná náhle, projevuje se horečkou, silnými bolestmi hlavy, ztuhnutím šíje, zastřeným vědomím a krvacením do kůže. Mapa výskytu:
Meningokoková mengitida

Meningokoková mengitida se vyskytuje ve tří skupinách: A, B a C. U nás se běžně vyskytují skupiny B a C. V tropických a subtropických oblastech, kde se šíří epidemicky představuje největší riziko skupina A. Vakcína pouze proti skupině C příjde zhruba na 850,- a účinkuje po dobu minimálně 10 let. Před cestou do (sub)tropů se však doporučuje vakcína proti skupinám A i C, která očkovaného ochrání po dobu tří let a stojí kolem 400,-.

Žlutá zimnice

Onemocnění je vyvoláno virem přenášeným některými druhy moskytů. Inkubační doba je 3 až 6 dnů. Nemoc se projevuje horečkou, bolestmi hlavy a zad, nevolností, zvracením a celkovou slabostí. Mapa výskytu:
Žlutá zimnice

Očkování je jednorázové, začíná účinkovat 10 dnů po aplikaci po dobu 10 let. Cena vakcíny se pohybuje okolo 400,-. Mnoho zemí podmíňuje povolení ke vstupu platným očkováním proti žluté zimnici. Zejména se jedná o země jejího výskytu, ale vyžadují ji i další země s tropickým/subtropickým podnebím, pokud přijíždite z rizikových oblastí.

Další nemoci

Očkovat se můžete nechat ještě na spoustu dalších nemocí – záleží na délce a charakteru pobytu, a epidemiologické situaci (aktuální informace zveřejňuje na svých stránkách Ministerstvo zahraničních věcí). Další často používané vakcíny jsou proti vzteklině, choleře, poliomyelitidě a japonské encefalitidě.

Kde se očkovat?

Veškeré zde popsané vakcíny jsou na předpis, takže se návštěvě lékaře nevyhnete. Můžete si vakcíny nechat předepsat vaším obvodním lékařem, zjistit si, kde se dají pořídit nejlevněji, a pak si je nechat lékařem aplikovat. Druhou možností je, že si zajdete do nějakého očkovacího centra, které se zabývá i cestovní medicínou. Tam vám poradí líp než u obvodního, nebudete čekat a navíc mají pravomoc k vystavení a zápisu do mezinárodního očkovacího průkazu (doklad, který je při vjezdu vyžadován zeměmi, které vyžadují některá očkování).

Odkazy na některá očkovací centra:
Další užitečné odkazy:

POUŽITÉ MAPKY POCHÁZEJÍ Z MEDPHARM.CZ A WIKIPEDIA.ORG

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Nezařazené | 27. 2. 2008 v 00.20 | sigfried

5 komentářů

super clanek, diky za nej!

Sluselo by se uvest, ze originaly obrazku jsou z webu http://www.medpharm.cz/ccm/mapky.html, nebo aspon uvest, kdo je autorem. Rekl bych, ze jinak jde o poruseni autorskych prav.

limojoe: odkaz na ne jsem uvedl a navic i oni ocividne prevzali mapky odjinud a copyright nezminuji. ale muzu to tam pro klid v dusi explicitne dopsat 🙂

jednotlive choroby a ockovania su vynikajuco rozobrane na webe http://india.ine.sk/ (na zaciatku cestopisu

co sa samotneho ockovania a cien tyka, tak pre slovakov je dobre si precitat hlavne tento clanok ako to u nas chodi a celkovo o jeho uzitocnosti
http://www.markoff.biz/pivot/entry.php?id=1050

Přidat komentář

sigfried’s travelmania

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama