BLOG: on my way…

Den 17-18: New Jalpaiguri/Siliguri

indie

Presun na zapad, smerem k Darjeelingu a trable spojene s cestou pres provincii Bihar.

Na kycovitem nadrazi v Mughal Serai jsme si na vlak pockali neco pres 3 hodiny. Za tu dobu jsme se seznamili s trojici velmi prijemnych cestovatelu – Americanem, Irem a Norem, kteri, jak se ukazalo, meli rovnez namireno do Darjeelingu. Vsichni jsme meli koupene listky z turisticke kvoty, a tak jsme meli i sedet u sebe. Drtiva vetsina nasi cesty vedla pres provincii Bihar – nejchudsi cast Indie.
A to jsme taky na vlastni kuzi zakusili – kolem jedne odpoledne se mi na zastavce Katihar z horni lavice ztratil batuzek s obema nasimi pasy, kreditkou, penezi, mobilem, pruvodcem a spoustou dalsich veci (nastesti jsme meli jeste Ewinu zalozni kreditku).. Policie ve vlaku nejevila chut s tim neco delat a tak jsme celou vec nahlasili az na stanici v New Jalpaiguri. Tamni prednosta s nami sepsal protokol a vybavil nas improvizovanym dokladem totoznosti, ktery nam mel slouzit po dobu, nez nam nase ambasady vydaji nove pasy. Ve skutecnosti byl problem se na nej i ubytovat v hotelu 😉 Nasi pratele se mezitim uz stihli presunout do Darjeelingu.
New Jalpaiguri a Siliguri jsou dve vzajemne asi 3 km vzdalena mesta, ktera se s rostoucim poctem obyvatel v podstate spojila. Hned rano po noci v hotelu v Siliguri jsme volali na ambasady, kde jsme zjistili, ze nejlepsi bude si nove doklady vyridit na konzulatech v Mumbai (Bombaji). Pres den jsme vyridili nejake ty formality, jako blokace karty a SIMky, dokoupeni nekolika veci, poslani emailu domu a vecer jsme se za 125 Rs/os vydali klikatou horskou cestou z nadrazi v New Jalpaiguri do Darjeelingu. Na misto jsme dorazili az kolem jedenacti vecer a tak jsme se co nejdriv ubytovali v malem, ale levnem hotylku v centru mesta..

Nadrazi v Mughal Serai Prvni cajova plantaz Rybari Muslimsky majitel restaurace Leseni

Pro zvedavce na zaver trocha politiky 😉 V Siliguri jsme se dovedeli, proc je ten Bihar tak chudym statem, ikdyz ma spoustu nerostneho bohatstvi. Je to dano tim, ze vlada v Biharu je stejne jako ta v West Bengalu (coz je provincie lezici podel zapadni hranice Bangladese, v niz lezi jak Kalkuta, tak Siliguri) je “komunisticka” (tedy v podobnem smyslu, jako ta cinska). Vlada v West Bengalu se drzi u moci hlavne diky muslimske mensine, ktera ji vselijak (ale hlavne financne) podporuje. Na oplatku se tam muslimum obecne leccos toleruje – napriklad to, ze jich spousty emigruji z Bangladese na zapad do Indie. West Bengal je vsak pro nemajetne uprchliky bez prace vetsinou prilis drahy, a tak pokracuji dal na zapad do Biharu, kde se usazuji a jsou jich tam plne slumy. Situace je pro ne bezvychodna a kriminalita na sebe nenecha dlouho cekat..

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Indie 2008 | 14. 5. 2008 v 13.59 | sigfried

Přidat komentář

sigfried’s travelmania

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama