BLOG: on my way…

Den 10-11: Opet Delhi

indie

Dva dalsi dny v Delhi: prvni straveny bezvyslednym bojem s zeleznicnimi uredniky, druhy pak uspesnejsi – lisky jsou nam vydany a dokonce jsme se stihli mrknout do Old Delhi.

Pondeli po navratu z Agry do Delhi jsme stravili na nadrazi v New Delhi, poznavanim systemu indickych zeleznic. Je to system velice komplexni (paklize se o nem vyjadrime eufemisticky – popravde je to zmatek, podrobny popis je na samostatny clanek). Vedra v Delhi a Agre nas primela vymyslet alternativni program a uteci do hor na severu. Dalsi destinaci melo byt dle doporuceni horske mestecko Nainital. S listky jsme ten den nakonec neuspeli, ale alespon jsme odchazeli obeznameni s postupy rezervace listku.
Dalsi den jsme tudiz snadno (po pouhych 3 hodinach) zakoupili listky Old Delhi – Haldwani odkud jsme meli v planu pokracovat busem. Zbytek dne jsme venovali dvema vyznamnym pamatkam v Old Delhi – Lal Qila (zvanemu Red Fort) a nejvetsi mesite v Indii – Jama Masjid.
Vstupne do Red Fortu nas ponekud prekvapilo – 100Rs (cca 41 Kc) nebo $2 (36 Kc). Zrejme nebyl cenik nekolik let aktualizovan, a tak se nam vyplatilo vytahnout tvrdou americkou menu 😉 Nejpompezneji vypada fort zvnejsku – vysoke cervene (jak jinak) steny se totiz tvari, ze skryvaji neco velkolepeho. Vnitrek je mnohem decentnejsi – prochazite branami a kolem mensich staveb rozsetych po zatravnene plose. Stavba vznikla v 17. stol., kdyz si ji jako sve sidlo nechal vystavet muslimsky cisar Shah Jahan, kdyz jmenoval Delhi hlavni mestem (do te doby jim byla Agra).
Cestou do Jama Masjid prochazime uzkymi krivymi cestickami, typickymi pro starou cast mesta. Nove Delhi si vystaveli k obrazu svemu Briti. Nepovazovali totiz ponekud zmatene a preplnene ulicky za hodne slouzit hlavnimu mestu. Vstupne do mesity bylo zdarma, ale za fotak chteli 200Rs, coz se nam zdalo prilis, a tak jsme se v navsteve vystridali aby vzdy jeden zustal s fotakem venku. Pro indicke mesity je typicke, ze jsou otevrene – uvnitr je open-air prostranstvi pro verici a pouze oltar a je zastresen. V Jama Masjid byl venkovni prostor zpestren kasnou uprostred a kolem se potulovala spousta holubu – projit tedy znamenalo klickovat mezi ptacim zobem a trusem 😉
K veceru jsme se odebrali zpet do ctvrti Lajpat Nagar, kde jsme bydleli, sbalili si do malych batuzku jen to nejnutnejsi a vydali se rikshou na nadrazi v Old Delhi. Na cestu mestem jsme si nechali hodinu a na bloudeni nadrazim pul – tato obezretnost se nam vyplatila. Nas ridic totiz nejak nepochopil, ze chcem do stare ctvrti a zavezl nas na nadrazi do New Delhi. Marne jsme se mu snazili vysvetlit, ze nas zavezl jinam, a tak jsme poprosili o pomoc kolemjdouci, kteri mu situaci vylozili v Hindi – na pomoc pribehl i znacne nervozni policista. Sofer, zmaten spoustou radcu a pokrikovacu, zameril do jednosmerky u nadrazi, na coz stremhbite zareagoval onen policista. Zastavil ho, vytahnul z rikshe ven a omlatil ho o ni. Kdyz se pak ridic snazil vytlacit sve vozitko zpet (riksha nema zpatecku), pobizel ho straznik kopanci. Tato surovost nas dost prekvapila – policie zde ocividne rada demonstruje svou peci o turisty..
Vlak jsme nastesti bezproblemove stihli (stejne mel zpozdeni). Ve vagonu jsme zjistili, ze naproti nam sedi dva velmi sympaticti turiste – Gapa z Recka a Mosad z Iranu. Vecer jsme tedy zakoncili prijemnym pokecem s temito sveraznymi cestovateli 🙂

Red Fort Uvnitr Red Fortu Uvnitr Red Fortu Jama Masjid Ulicka v Old Delhi Ulicka v Old Delhi

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Indie 2008 | 10. 4. 2008 v 15.29 | sigfried

2 komentářů

Super, ni mogym se doczekac na dalsze relacje. Nie udalo se wom natoczyc jaksi filmiki? Ze by my se to mogli wychutnac aji audiowizualnie? 🙂 Pozdraowiynia od Sophie, trzymcie se a uwazejcie na siebie!

Jesus: udalo – z tym, ze w indiach to uploadowac na youtube trwalo strasznie dlugo, takzechto niechol na doma 🙂 w nowym odcinku uz som 2 🙂

Přidat komentář

sigfried’s travelmania

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama