BLOG: Informační blog

Tip na výlet s trochou od všeho – Amsterdam

Po vánočním odpočinku a lednovém shazování nabraných kil je pomalu ale jistě čas začít plánovat, kam se na jaře či v létě zajet podívat na dovolenou. Pokud nepatříte mezi vyznavače plážových dovolených a válení se na slunci a příliš pohybu po horských vších vás také zrovna dvakrát neláká, přečtěte si o možnosti spojit aktivní, kulturní a poznávací stejně jako odpočinkovou dovolenou v jedné. Cíl vaší cesty je téměř za rohem – v Amsterdamu.

Multikulturní město

Centraal

autor: Amsterdam Municipal Department for the Preservation and Restoration of Historic Buildings and Sites

Kdo někdy v Amsterdamu byl tak bez odmlouvání potvrdí, že krásné hlavní město Nizozemska má rozhodně co nabídnout. Nejen, že tu potkáte téměř všechny národnosti světa, protože tři čtvrtě milionu místních obyvatel se přihlásilo v posledním sčítání lidu k 177 národnostem, ale mnoho z těchto národností zde má i kus své kultury. A nejen duševní či v podání různých stylů oblečení nebo účesů, potvrzují svou příslušnost také více či méně historickými budovami odkazujících na jejich domovinu. Jak se sem všichni dostali? Hlavní příčinou je vzpoura v 16. století, kdy po vyhrané válce došlo k založení nezávislé Republiky spojených nizozemských provincií, která díky náboženské toleranci lákala bohaté obchodníky, ale také myslitele a vzdělance nejrůznějších náboženství. Navíc díky mezinárodnímu lodnímu obchodu mělo v 17. století město významné styky s Afrikou, Amerikou i Indonésií, kde se kromě založených kolonií objevilo také pár přistěhovalců.

Kolik národností, tolik památek

A právě díky různorodé společnosti zaujímají místní pamětihodnosti široké spektrum náboženských či účelových budov, galerií nebo celých čtvrtí. Ovšem jedno je jisté – s rovinatým Nizozemskem je tradičně spojováno kolo. Právě absence kopců dělá i z Amsterdamu ležícího přímo u moře ideální místo pro cykloturistiku. Nejvíce tak poznáte krásy budov ze Zlatého věku, které lemují systém kanálů okolo středu města. Herengracht, Kaizersgracht a Prinsengracht, tedy kanály pánů, císařů a princů, patří mezi nejznámější místní kanály z více než sta kilometrů, které i díky zařazení na seznam světového dědictví UNESCO z města udělaly Benátky severu. K nim se pojí i typické hausbóty, které neodlučitelně patří k místní atmosféře. Pokud vás lodě zajímají více než jen při pohledu na hausbóty, nabízí se návštěva Námořního muzea, které sídlí v budově bývalé Východoindické námořní společnosti. Kromě sbírek dokumentů se v expozicích můžete podívat na předměty ze zámořských výprav, velrybářství nebo spojení lodí a námořníků.

Amsterdam Canal, autor: Francisco Anzola

Amsterdam Canal, autor: Francisco Anzola

Pokud jste vyznavači umění, budete v Amsterdamu v sedmém nebi. Zejména Van Goghovo muzeum uchovává největší sbírku samotného mistra van Gogha na světě, navíc je v něm uložena spousta dopisů, které psal svému bratrovi. Pro rozšíření obzorů jsou v muzeu také vystavovány také obrazy Moneta, Gauguina nebo Picassa. Patříte-li spíše mezi fanoušky Rembrandta, můžete navštívit největší nizozemské muzeum umění Rijksmuseum, které kromě nejznámějších Rembrandtových děl jako Noční hlídka nebo Židovská svatba vystavuje více než 200 exponátů. Stejně tak přínosný je sám Rembrandtův dům, který skrývá přesně rekonstruované interiéry i s vystavenými obrazy či ateliérem. Od Rembrandtových obrazů je to jen kousek k Janu Amosi Komenskému, který mu také stál modelem na jednom z obrazů. Právě Komenský, známý též jako Učitel národů, trávil svá poslední léta v Amsterdamu, kde byla dokonce více než polovina jeho děl vydána. Zde se věnoval zejména dílům všenápravným, které se setkaly s velkým ohlasem.

foto: rijksmuseum.nl

foto: rijksmuseum.nl

Ve zdravém těle zdravý duch

Pro cyklisty a všeobecně sportovně naladěné se krom projížďky ve městě nabízí návštěva olympijského stadionu, který hostil IX. letní olympijské hry v roce 1928 nebo nový svatostánek Amsterdam Arena, kde svá utkání hraje místní fotbalový tým Ajax, ale kde také můžete zažít jedny z největších koncertů Evropy.

Pokud se vám myšlenka návštěvy multikulturního města zalíbila, vězte, že z aktuálních kulturních nabídek je také z čeho vybírat. Hlavním kulturním místem je multifunkční Ziggo Dome, kde se koná v současnosti většina velkých koncertů. Z těch nejbližších se vyplatí například Katy Perry nebo Nicky Minaj, které vystoupí v březnu, červen si užijí v Amsterdamu Kiss, září pak bude patřit skupině U2 a listopad Nickelback. V březnu se uskuteční také velká party pod taktovkou největšího internetového poskytovatele pokeru, který tradičně zve na svou akci VIP Club Live Poker Stars. Zde se můžete setkat s největšími hvězdami profesionálního týmu Poker Stars a užít si s nimi spousty zábavy. Součástí večera bude také blackjack, ruleta nebo kostky, ve kterých se bude hrát o skvělé ceny.

autor: A. Bakker

autor: A. Bakker

Na konci dubna se pak vyplatí zavítat na Koningsdag, každoroční velkolepá oranžová událost konaná v ulicích Amsterdamu na počest narozenin krále. Kromě obrovského oranžového průvodu místních se užijete také spoustu rodinné zábavy při prohlížení královské rodiny. Elektrizující atmosféra skvělé hudba při největší pouliční události roku nebo obchodování na bleším trhu, který k Amsterdamu neodmyslitelně také patří. Samotnou kapitolou je pak cestování na kanálech, kde lodě budou téměř povinně barevně nazdobené a sledování bavících se a tančících lidí na březích a mostech bude dávat královským narozeninám úplně jiný rozměr.

autor: Erikt

autor: Erikt

Pro českého znalce piva je pak nezbytnou zastávkou bývalý pivovar Heineken, který nyní slouží jako muzeum. Ochutnávka zahraničního moku na zkoušku za to však stojí, stejně jako Grolsch nebo Amstel, které zde také patří mezi známé značky.

autor: Antony Stanley

autor: Antony Stanley

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Cestování | 24. 2. 2015 v 23.48 | Marek Maťovka

Přidat komentář

Just another CESTOVATELE.com weblog

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama