BLOG: Informační blog

S jednoduchým lanem nikdy nelezte na ostré skály

Podrobně zkoumáte ostré hrany kamenů na skále. Okamžitě se rozhodnete. „Ne s tím poškozeným lanem tohle slézat nebudu!“ Máte na paměti bezpečnost svoji, ale i svých kamarádů. Neexistuje, že byste zbytečně riskovali, když si nejste na víc než 100 % jisti, že výprava dopadne dobře a všichni se ve zdraví vrátíte domů.

Zkušený horolezec nikdy zbytečně neriskuje

Děláte správně. Sebezkušenější horolezec nebude nikdy riskovat ve chvíli, když vidí, že riziko je příliš veliké. Jste přece adrenalinový sportovec, který si vychutnává své pocity z výkonu a užívá si je, ne dobrovolný sebevrah, jenž zbytečně riskuje život. Proto se raději vrátíte s výpravou zpátky domů s nepořízenou. Máte poučení pro příště. Je třeba pořídit si perfektní výbavu, která nebude náchylná k poškození. Zkrátka a jednoduše horolezecká lana musí být opravdu kvalitní. Jedině tak s nimi můžete bezpečně slézat vrcholky skal. Vždyť kolik je lidí, kteří podcenili výbavu, počasí, zdravotní stav a lezli navzdory rizikům. Skály se jim pak staly osudným. Vy nepodceňujte nic a výbavu už vůbec ne.

lano

Do lana bohužel nevidíte

Říká se, že do ženy a do melounu nevidíš a je to pravda. Teprve když rozkrojíte meloun, poznáte, jestli je dobrý. Jaká je žena zjistíte až ve chvíli, když už ji určitou dobu znáte. Do horolezeckého lana bohužel také nevidíte. Právě proto ale potřebujete znát jeho složení, jeho jádro. To se naštěstí velmi podrobně dozvíte na lanex. Z širokého výběru kvalitních lan si můžete pořídit výbavu, na kterou bude v terénu na skalách opravdové spolehnutí. A jedno poučení pro začátečníky v lezení. Jednoduché lano volte pouze v případě, že lezete v terénu, kde v žádném případě nehrozí jeho přeseknutí. Lézt s jednoduchým lanem na skalách s ostrými hranami je prostě sebevražda.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Cestování | 8. 9. 2017 v 22.05 | Marek Maťovka

Přidat komentář

Just another CESTOVATELE.com weblog

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama