BLOG: Informační blog

Rybaření v Norsku

Norsko je ráj všech rybářů. Nejen, že je při rybaření obklopuje panensky čistá příroda, ale také si pořádně zarybaří a mohou ulovit pěkné kousky. Mořský rybolov v Norsku nabízí po celém svém pobřeží výborné podmínky, ale přesto se najdou lokality, kde to opravdu stojí za to. Přečtěte si více v našem článku. norway-892244_960_720

Proč do Norska?

V Norsku je přes 250 000 zarybněných jezer a rybníků, k tomu se dají lososy a mořské pstruhy ve více jak stovkách řek. Oblíbené je ovšem rybaření na moři. Lovit se může z břehů, mostů na fjordech. Obecně v Norsku platí, čím více na sever, tím více ryb a větší úlovky.

Magické Tromso

Zvláště rybářská místa na dálném norském severu nabízejí vody velmi bohaté na ryby. Ve vodách kolem města Tromso se loví především trofejní tresky obecné a halibuty. Tromso je tak ideálním místem pro rybáře, kteří touží po kapitální rybě. Výhodou tohoto místa je navíc skutečnost, že rybáři za úlovky vyrážet několik kilometrů na širé moře, ale mohou lovit pár stovek metrů od kotviště v chráněném fjordu.

Rybářská sezóna

Norsku rybářská sezóna začíná v půlce dubna a trvá do poloviny října. Během celé sezóny se dají chytat tresky obecné, a to až v trofejních velikostech. Místní vody jsou vyhlášené nadprůměrným výskytem halibutů. Dají se úlovky exempláře vážící přes 50 kg.

Ryby, které se dají v Norsku ulovit:

  • treska tmavá
  • jednoskvrný vlkouš
  • mořská okurka

V níže položených oblastech se za nejlepší období považuje květen a červen. Do hor je lepší vyrážet, až se voda prohřeje, což je většinou v srpnu. Pro milovníky rybaření v ledu, je Norsko celou zimu ideální.

Nečekané počasí

Ačkoliv se budete vydávat vysoko na sever, není potřeba se obávat studeného extrémně studeného počasí. Díky Golfskému proudu panuje při norském pobřeží přímořské klima po celý rok. Nejteplejší měsíce jsou červen, července a srpen. V těchto měsících zde slunce nezapadá a světlo je 24 hodin. V dubnu a květnu se nabízí ideální počasí pro lov matečních tresek. To jsou právě ty obří kapitální kousky. Ačkoliv panuje teplé počasí, je nutné se připravit na déšť a vítr. To jsou typické prvky celoročního norského počasí. Proto je dobré se vybavit kvalitním oblečením odolným proti dešti a větru.

Rybářské vybavení do Norska

Nejčastěji se do Norska jezdí rybařit na moře. Proto je důležité, že veškeré rybářské vybavení musí být na něj určené. Musí odolávat působení mořské vody a být připravené na mořské úlovky. Nabídka rybářského vybavení v Norsku bývá omezená a je podstatně dražší než je tomu u nás. Vybavte se již doma.

Možnosti rybolovu v Norsku

  • pilkrování
  • přívlač
  • muškaření

Rybářské pruty určené pro mořský rybolov jsou velmi odolné při zachování pružnosti a často jsou větší než klasické rybářské pruty určené do stojaté vody. Při mořském rybolovu se nesmí podcenit výběr navijáků. Jedná se o speciální rybářské navijáky, tzv. Multiplikátory a návazce. Při výlovu vám dokáží práci ušetřit spolehlivé gafy.

Nastudujte si norské předpisy

V Norsku neexistuje jediný všeobjímající zákon zaměřený na rybolov. Vy jako zahraniční rybář můžete lovit pouze na udici a ryby, které si vylovíte, nesmíte prodávat. Úlovky mohou sloužit pouze pro vlastní potřebu. Při samotném lovu se musí dodržovat lovné míry. Přesné míry jednotlivých druhů ryb se dají najít na lovdata.no. A opravdu si vše ohlídejte. Pokuty jsou dost vysoké, už jen díky vysokému postavení norské koruny. Sledujte aktuální změny.

Reine_Lofoten_2009

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Cestování | 22. 12. 2015 v 23.37 | Marek Maťovka

Přidat komentář

Just another CESTOVATELE.com weblog

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama