BLOG: Informační blog

Nejen za pivem do Plzně

Plzeň, západočeská metropole, je čtvrtým největším městem v České Republice. Od pradávna je Plzeň známá, jako město piva. Městský pivovar byl založen v roce 1842, ale pivo se v Plzni vaří od samého založení města, tedy již od roku 1295, kdy český král Václav II. udělil 260 plzeňským měšťanským domům právo várečné. Plzeň dokonce dala jméno typu piva, tzv. spodně kvašenému ležáku plzeňského typu. Každý milovník zlatavého moku by měl alespoň jednou navštívit Plzeň a nechat se pohltit atmosférou tohoto starobylého, zároveň však moderního a pulzujícího města na soutoku čtyř řek.

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj je původně měšťanský pivovar založený v roce 1839, jehož symbolem je známá neorenesanční pivovarská brána, jíž nese ve znaku i jedinečné pivo Pilsner Urquell. První várka spodně kvašeného ležáku zde byla uvařena v roce 1842. Proslulý plzeňský pivovar se řadí mezi největší v České republice a je významným exportérem českého piva. Pivovar pořádá pro návštěvníky pravidelné prohlídky a jeho areálu se nachází proslulá pivovarská restaurace se skvělou gastronomií. Plzeňský Prazdroj je rovněž pořadatel jedinečné open-air oslavy plzeňských piv, jež má název Pilsner Fest. Jednou do roka láká tisíce Plzeňanů i návštěvníků Plzně hromadný přípitek pivy Pilsner Urquell a Gambrinus. Vše za doprovodu bohatého hudebního i doprovodného programu bez nutnosti platit vstupné.

Minipivovary

Světoznámý pivovar Plzeňský Prazdroj a oblíbený Gambrinus však nejsou jedinými plzeňskými pivovary. V Plzni a blízkém okolí najdeme hned několik minipivovarů s originální nabídkou piva. Popularita minipivovarů je značná a neustále jich přibývá. V roce 2012 byly ve sklepích minipivovaru Purkmistr otevřeny jedinečné pivní lázně s možností čepování piva přímo během koupele. Návštěvníky města Plzně a milovníky originální chutí, jistě potěší Festival Slunce ve skle, jenž se každoročně koná v minipivovaru Purkmistr v Plzni-Černicích. Několik desítek českých minipivovarů tu každoročně nabízí více než 150 druhů piv.

Nejen za pivem

Avšak Plzeň není jenom skvělé pivo. Jedná se o město plné života, ve kterém se snoubí staré s novým v perfektní harmonii. Najdete zde malebná zákoutí, jež přímo vyzívají ke krátkému posezení, romantická korza a upravené městské sady. Na druhou stranu jsou zde k dispozici moderní nákupní centra s veškerou vybaveností. Vše je v dosahu chůze či krátkou jízdou městskou dopravou. Centrum města je plné malebných restaurací a kaváren, kde můžete ochutnat speciality místní kuchyně i mezinárodní pokrmy. Plzeň může svým návštěvníkům nabídnout mnohé, včetně rodin s malými dětmi či návštěvníkům, kteří prahnou po vzdělání či kulturním vyžití. Můžete navštívit gotický chrám sv. Bartoloměje, renesanční radnici, františkánský klášter, historické podzemí a pivovarské muzeum, velkou a malou synagogu, muzeum loutek, zoologickou zahradu, DinoPark, Techmania Science Center, Divadlo Alfa, Divadlo J. K. Tyla či alternativní Divadlo pod lampou. Plzeň se může pochlubit skvělým informačním systémem a hustou síti turistických informačních center. O zajímavá a lákavá místa tudíž nebude během Vašeho pobytu nouze. Plzeň rovněž hýří bohatým nočním životem díky nespočtu podniků a klubů s živou produkcí hudby, možností tance či nabízejících posezení v příjemném prostředí. Svůj vliv na tuto skutečnost má jistě i přítomnost Západočeské univerzity v Plzni, díky níž jsou ulice města živé a plné mladých lidí. Navíc se v roce 2015 otevře Plzeň špičkovým a inspirativním umělcům jako Evropské hlavní město kultury. Vznikají nová kulturní zařízení, jako nejmodernější české divadlo, kulturní továrna Světovar a novou tvář rovněž získává řada veřejných prostor. Plzeňané i návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní program, jedinečné výstavy a zajímavá divadelní a taneční vystoupení z celé Evropy.

Velká synagoga

Ubytování v Plzni

Plzeň disponuje řadou kvalitních ubytovacích zařízení všech kategorií. Každý návštěvník si tak může pohodlně vybrat odpovídající hotel. Plzeň má zkušenosti s pořádáním mezinárodních sportovních i kulturních akcí. Ubytovací a pohostinské služby jsou tedy na vysoké úrovni a uspokojí i náročného zákazníka. Ať již preferujete menší rodinný hotel v centru či hledáte větší a moderně vybavené zařízení, jistě si vyberete vhodný typ ubytování. Plzeň na Vás čeká, tak neváhejte a přijeďte navštívit hlavní evropské město kultury 2015. Město, které může nabídnout mnohé na poli zábavy i poznání. Město, ve kterém si každý přijde na své, západočeskou metropoli Plzeň.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Cestování | 8. 8. 2014 v 22.05 | Marek Maťovka

1 komentář

Its a good place

Přidat komentář

Just another CESTOVATELE.com weblog

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama