BLOG: Medvídek na cestách

Varkala aneb kde to vlastne jsem?

indie

Varkala. primorska vesnice 54 kilometru na severozapad od Tiruvanantapuram, hlavniho mesta statu Kerala. Tak tady uz travim treti den a nez zitra odjedu, je mozna idealni cas shrnout dojmy a postrehy.

Varkala je poutnim mistem obyvatel Verkaly, ale priznejme si, ktere misto v Indii neni poutnim mistem? :] Hned vedle vesnice, asi 2km za jejim okrajem je piscita plaz Papanasam Beach, coz znamena “Nicitel hrichu”. Pruvodce rika, ze sem chodi verici s popelem svych zemrelych k “vecnemu odpocinku”. Nevim, nemuzu potvrdit :] A pokud tomu tak opravdu je, delaji to nekde dal od plazi, kde se koupaji turisti. Na druhou stranu kazde rano zde potkate verici modlici se u more a prinasejici obetni kvetiny a dalsi dary.

Hned nad plazi se zvedaji utesy na nichz je vetsina obchudku a restauraci. Ceny v restauracich jsem uz zminoval, obvykle se pohybuji kolem 200-300Rs [vydelte dvema a mate cenu v ceskych korunach] za kompletni talir s morskou potvorou a prilohou.

S pitim piva je tu docela legrace. Nabidku piva v jidelnim listku nenajdete, ale presto vam ho vsude nabidnou za cca 38Kc. Stat Kerala ma totiz prisne licencni podminky pro prodej alkoholu a tak tyto drahe licence zadna nema. Takze kdyz vam naliji pivo do sklenice, lahev schovaji pod stul nebo ji nechaji na stole zabalenou v novinach. Stejne tak je zajimave, ze lahev nema nasich klasickych 500ml ale 675ml. Vsude tu dostanete velmi dobry indicky Kingfisher – dvanactku.

Ubytovani je tu cela rada a je jen na vas, kolik chcete za nocleh zaplatit. Ja jsem po prijezdu rekl riksakovi, ze hledam ubytovani za 200Rs [90Kc] on mi nabidl singl pokoj za 250Rs. Fajn cena. Na druhou stranu jsem tu potkal jeden cesky par a ty plati za dva 800Rs. Proste zalezi co hledate a jak hledate.

Docela se nabizi srovnani s plazema Goa, ktere jsou par stovek kilometru dal na sever. Ma oblibena plaz Arambol je ve srovnani s Varkalou mnohem klidnejsi, mene turisticka a jeji atmosfera vice rodinna. Tady ve Varkale zase najdou rodiny s detmi vetsi zazemi a snad i vice zabavy.

Mala poznamka na zaver. Uz jsem slysel komentare, ze jsem nejak moc casto na internetu :] Ale ono co vam zbyva kdyz pres poledne je hrozne horko a na plazi to nevydrzite a vecer po sedme hodine uz je tma a to se da akorat naveceret a tim zabava konci :]

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Indie a Sri Lanka 2008 | 5. 1. 2008 v 14.47 | medvidek

5 komentářů

1 sigfried | 8. 1. 2008 v 21.43
Ahoj!

S kamoskou se do Indie chystame nekdy pocatkem brezna. Poletime do New Delhi (jeji bratr je tam na stazi). Krome nejakych cest v okoli Delhi se chceme mrknout do Darjeelingu (uvazovali jsme o vlaku – Rajdhani Express), ale docela bych bral i nejakou tu plaz v Goa ;) Je mi jasne, ze se to za ten cca mesic, co tam mame v planu pobyt neda stihat vsechno vlakem (ne, opravdu nechceme polovinu toho casu prosedet ve vlaku) ;) A vzhledem k tomu, jak nizke jsou ceny vnitrostatnich letenek, docela bych je na vetsi vzdalenosti i vyuzil. Potiz je v tom, ze jsem se doslechl, ze je treba je rezervovat uz mesic dopredu. Mas s tim nejake zkusenosti? Neda se to zaridit nejak dynamicteji?

sigfried: Ahoj, s nakupem vnitrostatnich letenek neni problem. Pred tydnem jsem kupoval letenku z Madurai do Chennai od spolecnosti Deccan a letim 12.1. Takze vlastne tesne pred odletem. Letenka prisla na 1100Kc se vsemi poplatky. Doporucuju prozkoumat nabidky vsech nizkonakladovych spolecnosti a pripadne i dalsich klasickych aerolinek pres web http://www.skyscanner.net. Diky nemu jsem nasel i tohle spojeni. Jesli muzu doporucit, tak cestou na vychodni konec indie do Darjeelingu se zastavte i ve Varanasi. Tohle mesto ma opravdu nezapomenutelnou atmosferu. Goa doporucuju a to plaz Arambol, kde je stale malo turistu a relativni klid a pritom je to fajn plaz a na pujcenem skutru [200Rs/den = 90Kc/den] projedete klidne siroke okoli a dalsi plaze. Pokud vas cokoli zajima, dejte vedet :]

Ahoj,
taky doporucuju plaze v Goa. Zrovna jsem na plazi Arambol, je to skoro nejsevernejsi plaz v oblasti Goa. Bohuzel nemam zatim srovnani s ostatnimi plazemi, ale hodne lidi nam ji doporucovalo. Neni tu tak moc komerce, techno hudby a pod….

Jsem rad, ze jsi skoncil v Arambolu, schvalne si pujc skutr a projed okolni plaze at mas srovnani ;)

Ahoj, koukal jsem na tvé informace o Varkale. My přistáváme v Kochi a přemýšlíme jestli se máme táhnout až do Varkali protože s námi letí 4 letý prcek a podle chatování jsem zjistil nejvíce info o pláži Varkala.Jestli by jsi nevěděl nějakou jinou pláž, která je v blízkosti letiště v Kochi, tak budu jedině rád. Slyšel jsem o pláži Marari, která má být klidná a bez turistů. Když by jsi něco věděl, tak bych byl milerád za každou informaci. Dále jsem četl tvé náklady na ubytování ve Varkale, tak by mě zajímalo, zda je možné sehnat pokoj s kuchyní a v jakých velikostech a cenách. Dále by mne zajímaly ceny jídla a taxi z letiště a v místě kolik stojí rykši. Moc ti děkuji Marek

Přidat komentář

Zážitky z cest po Indii, Nepálu a jiných místech světa.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama