BLOG: Medvídek na cestách

Sri Lanka: Je to mala Indie nebo ne?

Sri Lanka je v mnoha ohledech podobna Indii, odkud jsem prave priletel, a zaroven tak jina. Ani jsem takovy rozdil uprimne necekal. V nekolika radcich zkusim popsat dojmy z prvnich dnu na Sri Lance, pridam neco malo o cenach a skoncime moznostmi cestovani mistni dopravou.

Letadlo spolecnosti Air India Express me 17.1.2008 kolem pul devate rano dopravilo na Sri Lanku na mezinarodni letiste v Katunayake, 30km severne od hlavniho mesta Colombo a 10km od letoviska Negombo. Snad nejjednodussi moznost po priletu je odjet do Negomba a tady se jeden den aklimatizovat, nez vyrazite na dalsi cestu. Udelal jsem to same. Marne jsem hledal mistni autobus, ktery by me do Negomba dovezl (ale jezdi tu, v Negombu jsem ho videl na zastavce!) a tak jsem nakonec vzal zavdek tuk tukem, ktery me odvezl za 550Rs do levneho hotelu v oblasti zvane Negombo Beach, kde jsem se ubytoval za 700Rs/den. Tuk tuk je uplne to samy, co v Indii motoriksa, stejny tvar, stejny model, jen jina barva (na Sri Lance si potrpi predevsim na zelenou a cervenou) a pojmenovani prevzate z Thajska.

Hotylek, hned u plaze, 50 metru od brehu more. Asi je kazdemu jasne co jsem delal prvni chvili po priletu.

Ale abych se dostal k dojmum. Sri Lanka je na severu ostrova jen 20km od pobrezi Indie, presto mam pocit, ze jsem se prenesl o 200 let do budoucnosti oproti indickemu svetu. Uz cestou z letiste si uvedomite jak je vsude podel silnic cisto, na silnici se uz netroubi tak blaznive a silnice jsou pomerne upravene. A opravdu. Sri Lanka je uzasne cisty ostrov ve srovnani s Indii, takze predstava, ze bych odhodil plastovou lahev podel silnice jako pred par dny v Indii tady moc v uvahu nepripada. Hezky do odpadkoveho kose s ni.

Zivot na Sri Lance je opravdu v mnoha ohledech takovy, jaky si predstavime pod pojmem “ostrovni zivot”. Cas pomalu plyne, neni kam spechat a je krasny ospaly klid.

Zadni turiste. Tedy skoro zadni turiste. To je vec, ktera me den co den prekvapuje. I na tech nejvetsich pamatkach potkate jen par mistnich zvedavcu s rodinami a zahranicni turisty jen vyjimecne. Ale je to uzasny. Kdyz jsem prijel do Negombo, ktere je vyhlasene jako turisticka destinace pro nemecke cestovni kancelare, potkal jsem na trech kilometrech plaze asi 15 turistu. Dnes jsem si zajel na vyznamnou pamatku Mihantale, kde jsem po dlouhych schodech na vrcholek hory stoupal uplne sam, jen za doprovodu toulavych psu a skotacicich opic. A to je sobota! Pro mistni ekonomiku a lidi zijici z turismu je to tezka rana, ja jsem v sedmem nebi. Zda se, ze zapadni turiste se uz od lonskeho roku boji na Sri Lanku cestovat, letos je to jeste vyrazneji videt a bombovy utok na autobus, ktery tu pred peti dny zabil neco pres 20 lidi turismu asi vazne neprospeje. Neni divu, ze podel pamatnych mist a turistickych cilu vidite desitky prazdnych stanku bez prodejcu a bez zbozi pro turisty.

Je videt, ze Sri Lanka je vyrazne krestanska. Domky se strechou ve tvaru pismene “a” jak z evropskych vesnicek, upravene zahrady okolo domu, lide mili a prijemni. Kazdy rad pozdravi, usmeje se na vas a nic za to nechce (pokud to zrovna neni ridic tuk tuku, ktery by s vami nejradeji objel cely ostrov za pet dnu a vyinkasoval majlant).

Ceny jsou na Sri Lance velmi priznive. Nektere zbozi je cenove blizke Cesku, jine je velmi nizke. Predevsim doprava mistnimi autobusy je extremne levna. Posudte sami ceny na nasledujici tabulce:

Doprava:
Letiste > Negombo (tuk tuk) – 550Rs
Negombo > Kurunegala (bus s klimatizaci) – 110Rs > dale do Anuradhapura (bus) – 86Rs
Anuradhapura > Mihintale (bus) – 20Rs

Ubytovani:
Negombo (dvouluzkovy pokoj) 700Rs/den
Anuradhapura (dvouluzkovy pokoj) 800Rs/den (puvodne 1000Rs)

Jidlo a napoje:
Balena voda (1,5l) 50Rs
Coca Cola (500ml) 60Rs
Nanuk (vodovy, pomerancovy) 15Rs
Baleny syr cedar (100g) 110Rs
Cerstvy kokos na ulici 25Rs
Zazvorove susenky 25Rs

Aktualni kurz je 1Rs = 0,16Kc. Pro snadny prevod cen delte ceny v rupiich sesti.

Prvni dojem ze Sri Lanky je tedy skvely, zajimave pamatky, pomerne nizke ceny pokud cestujete mistni dopravou, civilizovane misto a poklidny styl zivota. Co vic si prat?

Jen ten internet by tu mohl byt casteji. Jsem v turistice destinaci a dva internety ve meste nefunguji (navic ani nejsou oznaceny napisem internet aby je clovek videl uz z ulice). Stesti jsem nasel az v jednom hotylku kde maji jeden pripojeny pocitac.

Jakmile se tedy dostanu znovu na internet dostanu se jiste vic k tomu, co me tu potkalo (namatkou plavba na drevenem katamaranu s lovem ryb, navsteva budhisticke skoly plne malych mnichu, …)

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Indie a Sri Lanka 2008 | 19. 1. 2008 v 15.39 | medvidek

10 komentářů

Cau Roberte, cely serial clanku se mi moc libi. Jen tak dal! A nezapomen vzdy pridat odkaz na mapu, to je velmi prakticke. Uzivej si to a zatim cau.

Mily Roberte, drzim palce na cestu, ja byla v Indii rok a pak jsem take letela na Sri Lanku,je to opravdu rozdil, Sri Lanku jsem si zamilovala, doporucuju hlavne plaze uplne na jihu, ne ty turisticke, jeste niz. Je tam uz spousta hotylku zrekonstruovaných po tsunami a moc mili lide, ostatne ti jsou v cele Sri Lance. A kazdopadne neexistuje Sri Lanka bez Adams peaku:) Tak stastnou cestu! Jana Svecova

Na Adams peak se taky urcite chystam :) a diky za mily vzkaz!

Tak jen malá reakce na tvůj komentář u nás – díky za přání, my odlétáme 28.1. tam a 12.2.zpátky, čili až tak úplně míjet se nebudeme. V plánu máme zpočátku kratičkou cestu na jih (Galle), pak Colombo zoo a dál to ještě není jisté. Třeba se potkáme:-)

5 hawkeye | 2. 2. 2008 v 11.49
čau Roberte, koukám že tam asi nebude jenom krásný ospalý klid — tady píšou, že tam něco bouchlo…
http://www.novinky.cz/clanek/132261-exploze-na-sri-lance-si-vyzadala-20-mrtvych-a-50-ranenych.html

6 Medvidek | 2. 2. 2008 v 17.13
No vida, na tom nadrazi v Dambulle jsem byl prave pred tydnem. Mno, zajimave… Zda se, ze se ten konflikt opravdu stupnuje. Prijde mi, ze je to odplata tamilskych tygru za bombardovani jejich skryse minuly tyden… Kazdopadne ja uz to budu sledovat jen z povzdali, za 8 hodin uz Sri Lanku opoustim. Diky moc za odkaz.

Pozdravujem z Colomba:)
dik za realisticky opis Sri Lanky. Potesi… po tych vsetkych prepjatych clankoch…a poslednych odporucaniach necestovat tu… ved nam tu prestanu cestovat turisti a my mame v ponuke zaujimave okruzne cesty:)

Medvidku, je na tebe nejaky kontakt? premyslim nad Sri Lankou ted narychlo v zari a potrebovala bych vedet par informaci. Diky. jessy@post.cz

Ahoj, byli jsme na SL loni v říjnu. Jakoby se za ten rok a půl od vašeho příspěvku nic nezměnilo. Abychom si vypočetli cenu v korunách, dělili jsme rupie šesti, i ostatní ceny odpovídají. Jen za 50 rupií jsme kupovali 0,5 l vody :-/ Byli jsme tam dva týdny a SL jsme poznali jen jako turisté. Teď máme možnost se tam přestěhovat a podnikat v cestovním ruchu. Proto bych se chtěla zeptat, jak se tam aklimatizují Češi a jak vycházejí s domorodci? V Indii jsem nebyla, ale věřím, že je od SL odlišná, ale teď mě šokují ta hromadná znásilnění v Indii. Zajímalo by mě, jak se tam chovají k mladému nesezdanému páru okolo 25 let.

Ahoj, je to už doba co jsi tu psal, třeba se ale díváš…Chci jet v lednu na SL. Máš nějaké rady ? byl jsi tam i teď?? moc díky, jsme začátečník. Blanka.P.S. asi se to hodně změnilo od doby co jsi tam byl…:-)

Přidat komentář

Zážitky z cest po Indii, Nepálu a jiných místech světa.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama