BLOG: USA Crusade 2008

16. den: Alcatraz & spol.

usa

Náš pobyt v San Franciscu se nachýlil ke konci, rozhodli jsme se poslední den v tomto krásném městě využít k návštěvě nejznámějších míst.

Po dvanáctihodinovém spánku, kterým jsme se jakžtakž zotavili z cesty z Havaje a nabrali síly na další probdělou noc, která nás čeká při cestě do Chicaga, jsme se probudili do krásného dne uprostřed krásného města, San Francisca.

Náš program na dnešek byl poměrně jednoduchý, avšak přesto zajímavý. Rozhodli jsme se vydat na cestu k bývalému vězeňskému ostrovu, Alcatrazu, jehož mrazivé stěny hostily i takové zločince jako byl například Al Capone.

Po odhlášení z hotelu a uschování kufrů v recepci jsme se tedy vydali směrem k Pier 39, odkud vyjíždějí také nejrůznější vyhlídkové lodě. Bohužel se dostavilo jedno velké zklamání – výlet přímo na Alcatraz je nutno rezervovat s několikadenním předstihem. Využili jsme tedy alespoň okružní plavby, při níž jsme se vydali zblízka podívat na Golden Gate Bridge, obepluli celý Alcatraz a následně pokračovali k Bay Bridge. Vše přitom bylo doprovázeno zajímavým výkladem z historie všech pamětihodností i samotného San Francisca.

Ještě než jsme plavbu nastoupili, nafotili jsme dění v místní kolonii lachtanů, kteří se usídlili před osmnácti lety na lodních molech Pier 39. Celá kolonie čítá odhadem kolem dvou stovek jedinců dvou různých druhů a svůj pobyt si, stejně jako náležitou pozornost všech turistů, rozhodně užívají.

 

Po třetí hodině jsme konečně vyrazili na plavbu, která trvala 1,5 hodiny a jak jsem brzy zjistil, vyžadovala podstatně teplejší oblečení, než jaké jsem zvolil. Vysvětluje se tak i fakt, že ač je Alcatraz poměrně blízko pevniny, byly jeho zdi téměř vždy nepřekonatelné – samotný záliv je totiž vyhlášen svou ledově studenou vodou, která je navíc doprovázena prudkým studeným větrem.

Nejprve jsme se vydali směrem k legendárnímu mostu Golden Gate, který vypadal skutečně přesně tak hezky, jako na fotkách. Následně jsme zamířili k ostrůvku Alcatraz, přezdívanému Skála (The Rock), který jsme celý pomalu obkroužili a vyslechli si výklad o jeho založení, dovezení hlíny pro pěstování rostlin z okolních ostrovů a následně o jeho fungování coby nápravného zařízení, v němž své tresty vykonávali nejhrozivější zločinci své doby (něco jako dnes ve vězení Pelikan Bay).

Závěr cesty patřil Bay Bridge a návratu do přístavu kolem kolonie lachtanů. Za $25 USD na osobu si myslím, že byl celý výlet poměrně zdařilý a cenově výhodný. Trošku mne mrzí, že jsme se nepodívali do útrob Alcatrazu, ale protože je San Francisco opravdu nádherné město, věřím, že tu nejsem naposledy a příležitostí bude ještě dostatek.

Tak skončily naše necelé dva dny v San Franciscu, které jsme si užili a zároveň si trochu odpočinuli. Zítra už nás čeká Chicago.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: USA 2008 | 31. 5. 2008 v 02.59 | martin

Přidat komentář

O cestování po světě – a možná i mimo něj…

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama