BLOG: USA Crusade 2008

21. den: Imagine…

usa

Poslední celý den v USA jsme se rozhodli věnovat Empire State Building, Central Parku, Dakota House a nalezení památníku Johna Lennona ve Strawberry Fields.

Budweiser opět zapůsobil a naše probuzení se jen tak tak překrývalo s koncem snídaně v hotelu. Vyrazili jsme tedy zkonzumovat alespoň poslední zbytky a následně, před Honzovým odletem, opět do centra.

Konečně jsme se chtěli totiž podívat nahoru na Empire State Building, což se nám podařilo. Ještě před vstupem do budovy nás zastavil jeden z pouličních prodejců s tvrzením, že lístky od něj jsou pro VIP a dostaneme se nahoru mnohem rychleji, protože vevnitř se čeká ve 40 minutové frontě.

Ač nám po chvilce rozhovoru nabídl znatelnou slevu, rozhodli jsme se nejprve nahlédnout dovnitř (což se mu příliš nelíbilo). Budova byla skoro prázdná, jen tu a tam nějaký ten turista zabloudil dovnitř a cesta byla tedy volná.

Ve “frontě” jsme čekali možná 10 sekund, než zaplatí za lístek návštěvník před námi. Za poloviční cenu oproti smluvené částce u pouličního prodejce jsme se tedy dostali až k onomu světoznámému výtahu na Empire State Building, který nás za necelou půlminutu doslova vystřelil až do 88. patra.

Výhled ze střechy Empire State Building byl skutečně impozantní a nádherný. Viděli jsme celý Manhattan, v dáli se tyčila Socha Svobody a v hloubce pod námi se kolonami prodíraly desítky taxíků.

Nafotili jsme co se dalo a vydali se směrem k nedalekému Central Parku. Cestou jsme ještě viděli natáčení jednoho z dílů CSI: Kriminálka New York. Po chvilce jsme pak konečně dorazili do cíle. Ještě donedávna byl údajně celý park zamořen odpadky a bezdomovci, ovšem po nedávném zásahu místních úřadů a značných rekonstrukcích je dnes realita docela jiná. Park je krásně čistý, bezpečný a velice působivý. Snažil jsem se ještě objevit legendární Dakota House, který by měl být nedaleko, ovšem neuspěl jsem.

V Dakota House žily a žijí nejrůznější celebrity. Producenti, herci, zpěváci, umělci. Žil tady dlouhou dobu také John Lennon, než ho David Chapman před vchodem do budovy zastřelil. Dodnes tam žije také Yoko Ono.

Protože Honza se v odpoledních hodinách musel vrátit pro svoje věci do Phoenixu a celá naše cesta de facto končí, nezbýval už čas na podrobnější průzkum a nasedli jsme tedy do nejbližšího metra.

Dorazili jsme do hotelu a po chvilce odpočinku Honza vyrazil na letiště. Já původně uvažoval o tom, že zbytek dne strávím odpočinkem a sbíráním sil na svůj zítřejší odlet zpátky domů, ovšem neodolal jsem a vydal se do centra ještě jednou sám.

Mou první zastávkou se stalo legendární centrum Manhattanu, Times Square. Prošel jsem si ho, udělal několik fotek a popovídal si s jedním Newyorčanem. Následně jsem se, vybaven znalostmi z mapy, vydal hledat Dakota House. A našel jsem!

Po slabé půlhodince rychlé chůze jsem došel přímo k němu, ovšem dovnitř jsem nesměl. Vchod hlídá ochranka a dovnitř pouští výhradně místní rezidenty a jejich hosty. Pokračoval jsem tedy návštěvou Central Parku, konkrétně pak Strawberry Fields, kde je památník Johna Lennona (aktuálně v rekonstrukci a tedy není přímo přístupný).

Podařilo se tedy úspěšně zvládnout vše, co jsem si předsevzal a z New Yorku odjedu zítra v odpoledních hodinách s vědomím, že jsem zde strávil velice příjemné chvíle naplněné prohlídkou skutečně pěkných a zajímavých míst.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: USA 2008 | 5. 6. 2008 v 01.41 | martin

Přidat komentář

O cestování po světě – a možná i mimo něj…

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama