BLOG: Zéland aneb cesta tam a zase zpátky

Otazka c.6

For a short English translation please have a look below.

Po dlouhe dobe se dostavam k vypsani dalsi otazky. Uz ji mam sice v hlave par tydnu, ale az ted jsem se dostal k tomu, abych ji napsal do blogu.

Otazka se bude tykat Kiwi.
Vsichni asi znaji zelene, chlupate ovoce Kiwi, ale uz mene bude vedet, ze Kiwi je i ptak, a ze Novozelandanum se take rika a sami se oznacuji “Kiwi”.
Kdyz jsme byli v Hokitice, tak jsme zasli do takove male Zoo, kde jsme poprve videli ptaky Kiwi a bylo tam napsano, proc se oznaceni “Kiwi” preneslo i na Novozelandany. Prislo nam to zajimave. Tady to je :-).

William Ramsay se puvodne narodil ve Skotsku, ale zil v Australii. Jel na Novy Zeland, kde se seznamil a vzal si za zenu Novozelandanku Annie Elizabeth Meek Ramsay. Spolecne se prestehovali zpatky do Australie, kde William Ramsay vyrobil krem na boty a v roce 1906 zalozil spolecnost a hledal pro ni jmeno. To ji dal po puvodnim novozelandskem ptaku Kiwi. Spolecnosti se velice darilo a dodavala krem i pro Britskou a Americkou armadu. Prave britsti vojaci v 1. svetove valce diky tomuto kremu na boty oznacovali novozelandske vojaky jako Kiwi a toto oznaceni se potom preneslo na vsechny Novozelandany.
Tento krem na boty je jednim z nejvetsich vyrobcu kremu na svete a v logu ma i ptaka Kiwi.

Ptak Kiwi je ale i symbolem pro Novy Zeland. Je to taky i tim, ze tento ptak je hodne ohrozeny a chraneny. Pred nekolika stovkami let jich tu byly tisice, ale s kolonizovanim Evropany se jejich pocty vyrazne zredukovaly.
Na Novem Zelandu puvodne krome asi dvou druhu netopyru nebyli zadni savci. To znamena, ze tu nebyly ovce, kravy, prasata, ale ani kocky, psi, zajici, jeleni a dalsi. Uvedenim nekterych evrospkych savcu se tu narusil ekosystem a nektere druhy tu nemely zadne prirozene predatory. Stejny problem mela a stale ma i Australie.
Napriklad se tu v devatenactem stoleti premnozili zajici. Chteli na ne vyzrat tim, ze jim tu nasadi nejake predatory, kteri zredukuji jejich pocty a vysadili tu lasice (anglicky stoat). Jenze ty nepapaly jenom zajice, ale i puvodni ptaky a Kiwi a tak se stalo, ze se tu omezily pocty zajicu, ale bohuzel i Kiwi a dalsich puvodnich ptaku a premnozili se jim tu lasice. Stejne tak se jim tu premnozil i possum, coz je v Australii ohrozeny druh vacnatce. V Australii jsou chraneni, ale tady je jich asi 80 milionu!!! a zerou i puvodni novozelandske ptaky.
Kdyz tu vyrazite do lesa a na treky, tak na spouste mist uvidite pasti na lasice a possumy. Department of Conservation – statni organizace pro ochranu zivotniho prostredi tu vydavaji na ochranu Kiwi a dalsich ptaku velike prostredky.

To jsem se trosku okruhem dostal k mym otazkam :-). Opet jich bude vic.
Co je Kiwi za ptaka? Jak zije? Jak je normalne velky?
A potom otazka, ktera se tyka Kiwi ovoce. Jak roste Kiwi ovoce?

Tyhle otazky jsou spis otevreny a ne moc definovany. Staci ale odpovedet jednou nebo par vetama. Pokud si nebudete vedet rady, tak mi napiste email a ja vam poslu nejakou napovedu.

Odpovedi mi posilejte na muj email: petr.klement@centrum.cz

Mejte se fajn 🙂

You might know that New Zealanders are also called Kiwi/Kiwis. As we have been to Hokitika to the Wild life center there was explanation, why it is so.
William Ramsay (born in Scottland) lived in Australia and went to New Zealend and found his wife here. They moved back to Australia and William started a company with a shoe polish. He named the shoe polish after the kiwi bird. His company was very successful and they delivered this shoe polish to British and American army during the First World War. And British soldiers because of this shoe polish started to call soldiers from New Zealand “Kiwis”. The famous shoe polish has the kiwi bird in its logo now.

The kiwi bird is due to predators imported from Europe (stoats, pigs, dogs etc.) and Australia (possums) very rare and protected.

I am sure that you know the kiwi fruit, don’t you?

About kiwi are my next questions. What king of bird is kiwi and does it live? And what kind of plant is kiwi fruit?

I know that this question is not really specific and you can just answer with a sentence or more. If you need any further specification or a help let me know. I will be glad to help :-).

Send me your answers on my email: petr.klement@centrum.cz

I am looking forward to your answers.

petr

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Souteze/ Quiz | 19. 3. 2008 v 03.30 | klema

3 komentářů

Awesome website

[…]the time to read or visit the content or sites we have linked to below the[…]…

Related…

[…]just beneath, are numerous totally not related sites to ours, however, they are surely worth going over[…]…

My chief is as well eager of YouTube comical video clips, he also watch these even in workplace hehehe..

Remarkable YouTube video clips posted at this site, I am going to subscribe for daily updates, as I don�t wish for to fail to take this series.

Přidat komentář

Blog petra a Lucky na cestách… :-)

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama