BLOG: Zéland aneb cesta tam a zase zpátky

Otazka c.5

Aneb tentokrat neco o ledovcich… 🙂

Ahojte vsichni,

 dekuji za odpovedi na predchazejici otazku. Nektere odpovedi byly tak uplne, ze jsem se az divil a dokonce jsem se z nich dozvedel i neco noveho, co jsem nevedel :-).

My jsme se ted momentalne na chvili zastavili v mestecku Franz Josef Glacier a objevujeme mistni ledovec a jejich okoli.
Novy Zeland ma desitky a mozna dokonce i stovky ledovcu. Ty se drzi hlavne u vrcholku nejvyssich hor. Ty se tu jmenuji Alpy. Podobne jako v Evrope. Asi si vsichni vzali za vzor nase vyborna mazadla na unavene svaly… ;-).
Me osobne ledovce nikdy nic moc nerikaly. Vedel jsem, ze v Evropskych Alpach je jich hodne a lidi na nich lyzuji. Tady jsem zatim nevidel, ze by na nich lyzovali. Je pravda, ze se tu lyzuje, ale jen pres zimu v horskych strediscich.

Diky globalnimu oteplovani vetsina mistnich ledovcu ubyva, az momentalne na dva. Ten prvni se jmenuje po Habsburskem panovnikovi Franz Josef a druhy Fox. Tyhle jsou tu opravdu jedinecne a jezdi tu spousta turistu je bud jen zahlednout nebo si zaplatit let vrtulnikem nebo letadlem, turu po ledovci s pruvodcem nebo jejich kombinaci – tzv. Helihike, kdy vrtulnik vyveze lidi na ledovec, ti se tam projdou a pak je vrtulnik zase sveze dolu.

Ja jsem mel stesti, ze jsem se vcera dostal na helikopteru a ta me pres tyto dva uzasne ledovce prevezla!!! Jej, to bylo super. Byl nadherny den, skoro ani mracek, slunicko svitilo jako o zavod a kdyz jsme pristali nahore na sneznych polich, sotva jsem mhouril oci, jak me to slunicko oslepovalo v kombinaci s okolnim snehem a ledem. Podarilo se mi udelat par fotecek ( i s mym stale rozbitym objektivem), tak je zkusime zverejnit, jak to pujde.

Moc radi bychom se dostali i primo na ledovce. Ty se denne pohybuji od 60 cm az po 6 metru. Proto kazdy vyslap na ledovec je trosku jiny a pruvodci musi hledat a sekat krumpacem nove cesty.

Moje dalsi otazka se bude tykat ledovcu a bude takova trosku prirodovedna. A to: Jak vznikaji ledovce a co zpusobuje jejich rust/ zvetsovani?

Mozna to bude trosku zapeklitejsi otazka, nez jsem myslel. Pokud byste s hledanim odpovedi meli problemy, tak se opravdu nestydte a napiste mi o napovedu.

Odpovedi jinak posilejte jako vzdy na muj email: petr.klement@centrum.cz

Tesim se na Vase odpovedi a emaily :-).

Mejte se fajn,
petr

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Souteze/ Quiz | 28. 1. 2008 v 03.47 | klema

11 komentářů

To museji byt trpajzlici, ti jsou ze vsech nejhorsi. Byl by potreba kybl, voda a trochu speku. To na ne plati.
Tak a ted uz to vis?
Mej se
Patrik

2 zenuska | 31. 1. 2008 v 20.39
Ze me bude hotovej cestovatel, az se vratite :o) Uzivejte, i nam se odlet blizi ;o) P.

3 Davidooo | 31. 1. 2008 v 20.45
Ahoj lidi ! Chceme Vas po delsi dobe zase pozdravit a poprat hodne stesi na cestach ! My jedeme zitra s Jitkou na tyden na lyze – tak si v tom novem roce k te dovolene zase trosku pricichnem 🙂 ! Uzivejte si, zdravi David+Jita

Bless you

[…]Just got what I really needed, thanks..[…]

Thank you

[…]Can I just say what a relieve to find somebody who actually realizes what they’re discussing regarding the Internet. You certainly recognize how to bring an drawback to sunlight and render it quite interesting. More individuals should check this…

Thanks

[…]I discovered your blog site on google and check a few of the early articles. Still keep up the very good work. I just additional up your RSS feed to my MSN News Visitor. Seeking ahead to reading more from you down the line! …[…]

Thanks

[…]That’s so cool! I don’t suppose I’ve read anything similar to this before. So pleasant to find somebody with a few primary thoughts on this subject. Really say thanks a ton for beginning this up. This website is something which is needed online…

Bless you

[…]An impressive share, I just given this to a colleague who was doing a little analysis on this. And he in truth purchased me breakfast because I found it for him.. grin. So leave me thank for the treat! But yeah Thnx for investing the time to discu…

Sites we Like…

[…] Every once in a while we choose blogs that we read. Listed below are the latest sites that we choose […]…

Thank you

[…]It’s difficult to find familiar individuals on this topic, but you seem like you understand what you’re dealing with! Thanks[…]

Hi and thanks

[…]Would you be interested in swapping links?[…]

Přidat komentář

Blog petra a Lucky na cestách… :-)

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama