BLOG: Zéland aneb cesta tam a zase zpátky

Otazka c.4

Dekuji vsem za odpovedi na predchazejici otazku. Vsichni jste odpovedeli spravne na hlavni otazku a skoro vsichni spravne i na tu doplnujici. Tak dnes vam jich dam zase vic :-).

Tahle otazka bude takova hvezdarska. Obe nase polokoule maji sva specifika a to jak na zemi, tak i na nebi a jak ve dne, tak i v noci. Napriklad nejvice slunna strana v Cechach a na severni polokouli je strana jizni, protoze slunicko, kdyz cestuje po obloze se priklani vice k rovniku a to je k jihu. Tady na Zelandu a jizni polokouli je rovnik severne. To znamena, ze slunna strana tady je severni. Zajimavy, ze? Ten vyklad jsem trosku zjednodusil, protoze se naklani Zeme a ne Slunce, ale ty dusledky – vice slunne strany jsou spravne.

Jizni nocni obloha se take hodne lisi od te severni. A to nejen umistenim hvezd, ale hlavne souhvezdimi, ktere jsou na obloze pozorovatelne. My tady napriklad nemuzeme videt Severku/Polarku nebo Velky a Maly vuz. Naopak tu ale muzeme videt souhvezdi jine. A to je predmetem teto otazky :-).

Existuje jedno hodne zname souhvezdi pozorovatelne na jih od rovniku. Otazka tedy zni, jak se jmenuje a z kolika hvezd se toto souhvezdi sklada. Jako odpoved ocekavam jedno velice zname souhvezdi.

Jako doplnujici a dobrovolna otazka se tyka nejhlubsiho jezera Noveho Zelandu a to jezera Hauroko, ke kteremu jsme se take podivali. Jak hluboke je jezero Hauroko (kolik metru)?

Pokud si nebudete vedet rady. Napiste mi a ja vam rad dam nejake voditko :-).

Odpovedi mi posilejte jako obvykle na muj email: petr.klement@centrum.cz

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Souteze/ Quiz | 27. 12. 2007 v 07.22 | klema

5 komentářů

Ahoj Peto a Luci, nejen hory jsou tam krasne, zavidim vsechno!! 🙂 Priroda je uzasna – opravdu jste si nemohli vybrat lepe! Tak at se vam nadale dobre brouzda po druhe polokouli, uzivejte si to ve zdravi a my se tesime na dalsi snimky a zazitky!

Cau deticky,preji do noveho roku hodne zdravi,krasnych zazitku,at vam vyjde vse,co si prejete a hoooooodne lasky 🙂

ahojky,

dekujeme za prani! I vam vsem prejeme s Luckou jen to nejlepsi v novem roce. At se vam dari a splni vsecicko, co si prejete.

Co se tyce teto otazky, tak vcera vecer (coz bylo na Silvestra) jsme poprve mohli pozorovat toto zajimave souhvezdi :-). Kupil jsem si tu brozurky a studuju mistni oblohu. Posledni dobou jen nebylo moc prilezitosti pozorovat. Za prve jsme chodili spat se slepicema a za druhe, kdyz jsme byli vzhuru, tak byly mraky. No, parada. Jsem spokojenej :-).

Vy ted mate chvili po pulnoci a my tu mame krasne slunecne odpoledne a opravdu horko. Dnes bude asi tak 30 stupnu. Za chvilku proto zajdeme na zmrzku :-).

Mejte se krasne a uzivejte si snehu.

petr a Luca

Related…

[…]just beneath, are numerous totally not related sites to ours, however, they are surely worth going over[…]…

You should check this out

[…] Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless really worth taking a look, whoa did one learn about Mid East has got more problerms as well […]…

Přidat komentář

Blog petra a Lucky na cestách… :-)

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama