BLOG: Zéland aneb cesta tam a zase zpátky

Otazka c.7/ Question No.7

For an English translation please see below.

Tato otazka se bude tykat Noveho Zelandu a vinarstvi. Tak neco pro gurmany :-).

Novy Zeland je v porovnani s nasi republikou drazsi zeme. Nicmene jsme cekali, ze jako ovocnarska, zelinarska a farmarska velmoc bude mit tyto komodity levnejsi. Neni tomu ale tak.

Chovaji tu asi 40 milionu ovci, desitky milionu krav a dalsiho dobytka, ale maso je tu drahe. To plati i o zelenine a ovoci. Stejne je to i s vinem, i kdyz je tu po celem Zelandu spousta vinarstvi.
Zeland tyto komodity exportuje do celeho sveta a prave svetova poptavka ovlivnuje mistni ceny vic, nez mistni nabidka a poptavka.

Cena mleka a syru tu vzrostly o nekoli procent jen za tu dobu, co jsme tu my. Na ceny mleka syru a masa jsme si uz zvykly a clovek muze koupit neco vyhodne ve slevach, ale ceny vina nam tak trosku stale vyrazi dech.

K dostani jsou tu jen mistni a Australska vina. Kupodivu nejlevnejsi vina tu jsou prave ta Australska. Nejlevnejsi vino se tu da koupit okolo 7 az 10 NZD, to je asi 90 az 130 Kc. Kdyz clovek chce alespon trosku normalni/kvalitni vino musi dat mezi 10 az 15 NZD (130 az 210 Kc). Vina tu bezne jinak stoji okolo 20 NZD a vic. Ceny jsou za jednu lahev vina, to je 0,7 litru.
Ani vino v krabicich tu neni levne. 2 nebo 3 litry se tu daji koupit za 20 NZD (260 Kc).

Vino mame radi, ale z financnich duvodu ho tu pijeme podstatne mene nez jsme ho pili doma (stejne tak i piva 🙂 ). Ale radi vino kostujeme a vyuzivali jsme moznosti kostovani v mistnich vinarstvich.

Vinarstvi tu ale maji take sva specifika. Nejedna se o vinne sklepy jako u nas, ale jsou to spis obchody se stanovenou oteviraci dobou. Vetsinou je to pekna budova nekde u vinice.
K ochutnavani vina vsechna vinarstvi vybizeji. Nekde clovek muze kostovat zdarma, jinde si nauctuji poplatek okolo 5 NZD (65 Kc) na osobu.

Clovek ale tak ma moznost ochutnat vetsinou jejich cely sortiment a popovidat si s milyma lidma a kolikrat nejen o vine.

Vina se ale na rozdil od nasich vinaru v techto vinarstvich nedaji koupit levneji. Sami kolikrat zminuji, ze je jejich vino levnejsi v supermarketu… coz je samozrejme zvlastni, ale protoze supermarket nakoupi ve velkych objemech, dostane lepsi cenu.

Ceny nekterych lahvi se pohybuji v neskutecnych vyskach. Lahev kolikrat stoji 40 nebo 50 NZD (520 Kc nebo 650 Kc). Ted v poslednich dvou vinarstvich jsme videli lahev Pinot Noir za 60 a v druhem za 70 NZD (780 Kc a 910 Kc). Vino jsme chutnali, bylo moc dobre a asi nejsme takovi znalci a tyhle ceny nam prijdou naprosto premrsteny. Ale tohle je ve vinu holt Zeland.

Mistni vinarsky prumysl ma jeste i dalsi specifika. U nas napriklad je vinar/ vinarstvi, ktere ma sve vinice, vino si dela sam a sam je taky prodava pod svou znackou. Tady to muzou byt az 3 subjekty. Jsou tu jen vinice, ktere maji nasmlouvane odberatele hroznu a jen vino pestuji. Nebo jsou tu ciste jen vyrobci vina (wine makers), ale ti vino nepestuji ani neprodavaji a potom jsou tu vinarstvi, ktere ani nemusi mit sve vinice, ani si nemuseji vino delat sami, ale prodavaji vino pod svym jmenem a znackou.

Zpatky ale k me otazce. Zeland produkuje a vyvazi spoustu vin do Evropy a celeho sveta a tak i vy se muzete setkat s timto vinkem. Na Zelandu je nekolik hlavnich oblasti, kde se vino pestuje a vyrabi a kazda oblast ma sve klima, specifika a svoje vyhlasene vino.

Zkuste se tedy popidit, jake jsou hlavni vinarske oblasti na Novem Zelandu (severnim a jiznim ostrove) a jake vino je charakteristicke pro danou oblast.

Tesim se na vase odpovedi. Posilejte mi je opet na muj email: petr.klement@centrum.cz

Pokud byste potrebovali poradit, tak mi dejte vedet :-).

This question will concern wine in New Zealand.
Well, New Zealand has 4 Million inhabitants and 40 Million sheep and another tents of Millions of cattle but the meat is not cheap here. The same applies to fruits and vegetables produced here localy. The price is determined not by the local supply and demand but by the export prices.
Just during our stay prices of milk and dairy products raised by a few percent.

There are also many wineyards and wineries in New Zeland but the wine is also expensive.
Cheapest wine is Australian wine. Interesting, is not it? A bottle (0,7l) may cost between 7 and 10 NZD. If you want a reasonable quality you might pay between 10 and 15 NZD. Prices are even higher.

You can visit many wineries on the New Zealand and taste their wine. They encourage you to do it. In some wineries is the tasting free of charge in some you pay 5 NZD per person and tasting. Usually tasting fee is refunded once you buy a bottle. In Europe you can get the wine at the winery cheaper then anywhere else. Here is it different and sometimes in the winery they send you to buy their bottles to a supermarket which buys in bigger volumes and gets better prices.

There is another difference to Europe. Usually Winery owns the wineyard, makes the wine and sells it. Here you might find even 3 separate companies. Wineyards just grow the grapes and sell the grapes. Winemaker might just produce wine for a winery and winery does not have to own any wineyard, nor make the wine but just sell it under its name.

New Zealand exports lots of wine into Europe, USA, Japan and other countries. So you might find it anywhere.

My question is then. What are the major wine regions and what are the best wine sorts in these corresponding regions?

Send me please your answers to my email: petr.klement@centrum.cz
I am looking forward to receiving your answers :-).

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Novy Zeland | 4. 5. 2008 v 06.30 | klema

1 komentář

1 "potenciální tchyně" | 1. 6. 2008 v 10.13
Ahojda KLEMÁCI – zdravím po delší odmlce, ale počítám si pravidelně vaše povídání – o fotečkách ani nemluvě, jsou suprácké!!!!co to vydat knižně??? hned bych si to dala také, ale tak douho bych to as nevydržela – nešťastné to “hradčanské tipy” PROSBA – pokuste se opravdu, opravdu vrátit do toho 20.9. KLEMÁNKU – bez Tebe by to opravdu, opravdu NEŠLO!!!Jinak tady uhodily vedřiny, dokonce včera byl překonám 140 let starý teplotní rekord, lidé v jižních Čechách zametají písek ze Sahary, večer to je pak “husté” ty nálože vody co spadnou. Musím se také “popávit” – s mlaďochy jsem odšlapala Prčice, ve finále nám dali úúúúúúžasnou plastovou botu, jsem z ní tak unesená, že příští rok pošlapu opět, abych měla 2!!!!!Mějte se tam OBA moc, moc, moc prýma, tady se na vás již všichni těší a pak někdy, někde …. zdraví pot.tchyně

Přidat komentář

Blog petra a Lucky na cestách… :-)

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama