BLOG: Zéland aneb cesta tam a zase zpátky

Fiji

Kamaradi, verni, oddani ci nahodni ctenari,

jak jste si asi vsimli, tak cestovanim travime vetsinu casu a blog tak trosku flakame. Casu na psani bylo malo. Mame pripravenych jeste nekolik clanku o Novem Zelandu a budeme je postupne zverejnovat.

Momentalne se nachazime v Taipeii, coz je hlavni mesto Taiwanu. Taiwan je maly ostrov na vychodne od Ciny a jizne od Japonska. Uz jsme tu stravili tyden poznavanim Taipeie a okoli a dnes se chystame vyrazit na jih do hor. O tom ale bude az dalsi clanek.

Ted ale o Fiji :-).
Fiji jsou ostrovy a ostruvky severne od Noveho Zelandu a celkem jich je 333. Neco jako stribrnych strikacek. Takze dost :-).
Na Zelandu nastal podzim, citelne se ochladilo a my jsme se rozhodli, ze si pri tom narocnym cestovani udelame taky konecne dovolenou :-). Z Evropy je to na Fiji daleko, tak jsme si rekli, ze i pres neplanovane (a diky tomu, ze Fiji je i hodne draha zeme) a vcelku vysoke naklady se tam podivame. Spoustu informaci o Fiji jsme ziskali od nasich kamaradu v Aucklandu Veroniky a Radka, kteri tam uz byli a taky z “bible” cestovatelu – Lonely planet pruvodce, ktereho jsme cetli v knihovne a pujcili si sebou. Dozvedeli jsme se, ze hlavni ostrov asi neni ta nejpritazlivejsi cast na Fiji, ale jsou to okolni ostruvky. Jeste v Aucklandu jsme si poridili tzv. Bula pas, na ktery muze clovek jezdit v souostovi Yasawa z jednoho ostuvku na dalsi.

Leteli jsme z Aucklandu na hlavni ostrov Fiji – Viti Levu do mesta Nadi a druhy den hned rano jsme dojeli do pristavu a jeli na prvni ostruvek Bounty (se vzpourou na lodi Bounty ani kokosovou tycinkou Bounty to asi nema nic spolecneho, jen zajimave jmeno muze prilakat vice turistu). Bydleli jsme hned na plazi v domecku tady zvanem Bure. Samozrejme, ze jsme neodolali a skocili hned do pruzracne modreho more. Se snorchlem a brylemi clovek nemusi daleko. Kousek od plaze uz byla spousta koralu a pestrobarevnych ryb. Uplne jako v akvariu nebo televizi. Zacal jsem tomu snorchlovani rikat, ze jdu na televizi, protoze to bylo neskutecny, co mohl clovek videt. Pak jsme si za dvacet minut na kajaku objeli ostrov dokola a uzivali si pohostinnosti mistnich Fijianu.

Tohle je Bounty
320_2001_resize.jpg

Hned dalsi den jsme popojeli dal a to na ostrov Taweva do Coral view rezortu. Jmeno neklamalo a opet hned u plaze bylo jedno z nejhezciho snorchlovani. Na tomto ostruvku jsme zustali dva dny, ale pocasi nam moc nepralo. To me ale stejne neodradilo, abych chodil na telku :-).
Chteli jsme se taky podivat, jak zije mistni obyvatelstvo. I kdyz je to komercni zalezitost, tak jsme si zaplatili vylet do mistni vesnice. Lod nas prevezla na vedlejsi ostrov a pruvodce z rezortu nas zavedl do sve vesnice. Ziji tu stale tradicne a vesnici vladne nacelnik. Ten bohuzel nebyl doma a tak si s nama sel popovidat jeho syn. Nakonec se ukazalo, ze ten kluk je spis malomluvnej. No, celou dobu nerekl ani slovo a tak nas zajimalo, jestli vubec mluvi, ale kdyz jsme jako posledni odchazeli a rekli mu bye bye, ta nam odpovedel :-). Jinak jsme si celou dobu povidali s nasim pruvodcem a ptali se ho vsetecne na jejich zpusob zivota a dalsi veci spojene s vesnici, tradicemi z zivobytim. Bylo to opravdu zajimave.

Takhle tu ziji
320_2064_resize.jpg

A takhle si pekne deti hraji s macetou a nezlobi… 🙂
320_2038_resize.jpg
Z Tawevy jsme prejeli na protilehly ostrov a zustali den v nezapomenutelnem a absolutne nekomercnim rezortu Gold coast. Bydleli jsme v naprosto tradicnim bure postavenej ze dreva a listu kokosovych palm. Naucili jsme se tu i jak uplest kloubouk z listu kokosove palmy a pres ostrov jsme se prosli k plazi, kde se natacel film Modra laguna.

Takhle pekne pletla Lucka
321_2101_resize.jpg

A tohle jsou vysledky naseho pleteni i s nama
321_2130_resize.jpg

Takhle vypadala plaz a vstup do rezortu
321_2120_resize.jpg

A plaz. Takhle to tam vypadalo vsude.
321_2138_resize.jpg

Nase flexibilni styl cestovani nam umoznil na posledni chvili zmenit plany a zustat v rezortu Manta ray. Ten se tak jmenuje podle obrovskych mant, ktere tu je mozne obcas pozorovat. Mel jsem to stesti, ze jedna priplavala a ja jsem mel i kdyz jen kratce, ale preci, moznost plavat jen maly kousek vedle ni. Jen na vysvetlenou manta vypada jako rejnok, coz je takova placata ryba s ocasem, ktery ma tvar bodce. Jen manta je mnohokrat, mnohokrat vetsi. Napric ma od jednoho konce ploutvi ke druhemu mezi dvema az tremi metry. No, snorchlovani s takovym uzasnym mega tvorem bylo nezapomenutelny!!! 🙂 Profesionalni potapec Artur snad muze napsat par svych postrehu do poznamky. Arture prosim :-).

Takhle tam vypadaji ostruvky
321_2197_resize.jpg

Okolo ostruvku jezdi velka lod, katamaran a timto zpusobem, malou lodkou se lidi dopravuji do rezortu a zpatky. V dalce je Sunset rezort, kam jsme se taky chteli podivat, ale uz jsme to casove nezvladli.
322_2231_resize.jpg

Z Manta ray se nam vubec nechtelo, protoze krome mant tu byla asi nejlepsi televize, teda snorchlovani :-). Uzasne koraly ruznych tvaru a spousta ryb taktez ruznych tvaru a hlavne neuveritelnych barev… Nicmene odtud jsme popojeli na ostrov Waya lai lai. Krasny ostrov s vysokymi skalisky, krasny rezort, krasna plaz, krasny ocean, krasne snorchlovani.

Nocni ocean na Waya lai lai
322_2259_resize.jpg

Pohled shora na rezort na Waya lai lai
322_2270_resize.jpg

Zaplatili jsme si vylet na koralovy utes a potapeni se zraloky. Parada!!! 🙂 Lod nas vyvezla asi dvacet minut na otevreny ocean, kde jsme naskakali do more a pruvodci mrtvou rybou lakali zraloky. Podarilo se jim prilakat 3 naprosto mirumilovne, neskodne a krasne zraloky (white tipped reef shark). Voda zkresluje, ale myslim, ze meli okolo metru a pul. My jsme se divali shora na hladine a oni plavali pod nama. Obcas jsem se potopil, abych se na ne mohl podivat z blizka. Bylo to moc zajimavy.

Ja a v dalce ostrov Kuata
323_2319_resize.jpg

Ostrov Kuata beze me
323_2325_resize.jpg

Tradicni bure. Takhle jsme bydleli. Tohle bure patrilo sousedum, ale na fotku bylo malebnejsi 🙂
323_2342_resize.jpg

Z Waye lai lai jsme jeli uz zpatky na hlavni ostrov Viti levu, kde jsme chteli stravit zbytek dni. Autobusem jsme prejeli jizne od Nadi na Coral coast. Zastavili jsme se na mistnim trhu v Sigatoce a jeli na Tubakula beach. Tam jsme potkali velice mily, cesky par Premka a Lenku, se kteryma jsme si moc dobre povidali, udelali vylet na puvodni kanibalske hradiste nad rekou Sigatoka a pak jsme jeste vecer zasli na veceri.

Fotka z trhu. Mrknete jeste pod stul…
323_2374_resize.jpg

Pohled na reku Sigatoka a policka okolo ni
323_2367_resize.jpg

Na hlavnim ostrove jsme se chteli podivat do hor a vnitrozemi, ale to se nam bohuzel nepodarilo. Fiji si udrzuje tradicni zpusob zivota a domorode vesnice nejsou verejne pristupne. Clovek musi zaplatit jinak hodne penez za mistniho pruvodce. Po chvili zvazovani jsme se rozhodli, ze se podivame jeste na nejaky ostruvek. Vybrali jsme ostrov Mana v souostrovi Mamanuka. Mana je moc pekny ostrov (nedaleko ostrova Modriki, kde se natecel film Trosecnik s Tomem Hanksem), na kterem jsme si uzivali toho, co se nam na Fiji nejvic libilo a to krasneho, modreho oceanu a snorchlovani.
Pozdeji odpoledne jsme presli vzdycky na Sunset beach, odkud jsme pozorovali naprosto jedinecne zapady slunce. Vsak posudte sami.

325_2555_resize.jpg

325_2558_resize.jpg

325_2561_resize.jpg

325_2569_resize.jpg

Z Many se nam vubec nechtelo… Lod nas prevezla zpatky do Nadi, kde jsme se podivali po obchudcich a vecer leteli zpatky do Aucklandu.

Na Fiji se nam moc libilo. Presto nas zarazilo par rozporu. A to hlavne velice draheho ubytovani a velice nuzneho zivota mistnich domorodcu. Penize a bohatstvi se asi bohuzel kumuluji jen v rukou nekolika jedincu.
Kdo chcete videt nadherne koraly, pestry podmorsky zivot a malicke, malebne ostruvky jedte na Fiji!

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Fiji | 7. 6. 2008 v 05.05 | klema

15 komentářů

1 Babča | 8. 6. 2008 v 09.51
Fotky jsou nádherné, musí to tam být pěkné. Oba vypadáte dobře byla jsem unešena. Jen si nadále užívejte tamní krásy.

Jéééééééééé,fantazie 🙂 já chci taky na televizi 🙂 a ten západ slunce,takovou romantiku bych si dala líbit….

Premyslim, z ceho tady bude plest ty prima klobouky, aby to turisti kupovali.. 🙂 Telku dovezte, nebudte skrti! 😉

Zdravim cestovatele!
Naprosto nadherne fotky.
Manty jsou paryby, tedy jako rejnoci, ale mohou mit rozpeti az 6 metru. Nejvetsi co jsem videt z blizka byla dvakrat vetsi nez ja. A hlavne oni strasne ladne plavou, spis LETAJI ve vode. Jsou zvedave a zdrzuji se v proudech, kde se nechavaji cistit malymi rybkami od parazitu a tam je v klidu muzete pozorovat i ve vetsim poctu. A kdyz maji dobrou naladu vyskoci i z vody a placnou sebou na zada. A.

P.S.:Ja jsem je videl osobne na Sangalaki a je to tedy zazitek.
http://www.sangalaki.net/gallery

ach jo, ja jsem nebudu chodit, tady clovek musi porad jen zavidet :)!!! nadhera

hojda, koukam, ze jste dnes pridavali nove komentare :), ja se chystam za chvili na basket, budu tam pozdravovat…

Adis, bude zas na podzim basket s holkama. A nebudou potrebovat nekoho, kdo prijede pln sily a chuti honit se na hristi? S balonem se snad brzy zase skamaradim 🙂 Pozdravuj vsechny basketaky. Hned bychom si sli s vama zahrat a probehnout se …. my si tu tak trosku valime sunky 😉

ahojda, no vypada to, ze budem hrat i tuto sezonu, poptam se pak (ani nevim, kdy zaciname s treninkama, jestli v zari? :)). Doufam,ze taky budem pokracovat ve stredecnim basketu :), zatim to stale drzime pri zivote a je nas +/- akorat, ted sice odchazi Prema a Lenka rikala, ze chodit nebude, jelikoz se ji to bude kryt s lezenim a ze min rok dala prednost basketu, takze tento rok to vyhralo lezeni, takze az dorazite, tak to akorat doplnite :)stavy.

Cool sites

[…]we came across a cool site that you might enjoy. Take a look if you want[…]…

Websites worth visiting

[…]here are some links to sites that we link to because we think they are worth visiting[…]…

Online Article…

[…]The information mentioned in the article are some of the best available […]…

Check this out

[…] that is the end of this article. Here you’ll find some sites that we think you’ll appreciate, just click the links over[…]…

Check this out

[…] that is the end of this article. Here you’ll find some sites that we think you’ll appreciate, just click the links over[…]…

What’s up, after reading this remarkable post i am too glad to share my knowledge here with mates.

What’s up every buddy, it�s a impressive enjoyment at here watching these funny YouTube video clips at here, pleasant data, thanks to admin

…Great free music

[…]Bosnian rock band AXA (later renamed to INGRAY, after moving to the US) was on top charts in the late �90�s and early 00�s. The band released several records and got a lot of national attention after winning Hard Rock�s �Ambassadors of Rock� conte…

Přidat komentář

Blog petra a Lucky na cestách… :-)

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama