BLOG: Cestou ke zmene

Neco malo o Mexiku II.

25.5.

Zdravim. No jak sem to zanedbaval, tak ted nejak mam nejake nutkani psat…..

Tak mame tady obdobi destu. No je to trochu neco jineho nez Afrika, ale je to znat. Najednou vsechno zacina kvest, stromy se zacinaji zelenat, ne ze by predtim nebyly zelene, ale ty co nebyly zelene a nemely listi, tak najednou listi maji a vse ma takovou tu cerstvou zelenou. Dokonce to zacalo tady krasne vonet. Rozhodne neni takove vedro jako predtim, kazdy den vetsinou odpoledne prsi. No proste mi to pripada jako na jare u nas doma. Fakt. Proste parada. Ptaci zpivaji, nejak to tu oziva……

Neco malo o mistni doprave:

Tak jako asi vsude na svete tak i tady sou lidi v podruci ridicu autobusu, mikrobusu ci jak to nazvat. Ale tady mnohonasobne vice, totiz neni tady system jako v evrope s pevnymi jizdnimi rady. Je to ta anarchie, ktera funguje v Africe, Indii a ve tretim svete, proste bus jede, kdyz je plny, coz nekdy znamena cekat 5 minut, jindy hodinu. Ale je tu tolik lidi, ze to vetsinou nepresahne 30 minut. Ale nasledky to ma absolutne brutalni.

Odbocka, nevim ktery idiot tady navrhoval mistni dopravu (mam na mysli silnice, krizovatky), ale mame jeden pruh, odboceni doprava nechava kazdeho chladnym, ale pokud chcete v mexiku odbocit doleva neni problem, ale tim zablokujete celou dopravu, totiz odbocovaci pruhy tu neexistuji. A kdyz k tomu pripocteme, ze tu zastavky pro bus taky neexistuji a lidi zastavuji bus kdekoli a ten bus kdekoli zastavi a zase zablokuje celou dopravu a taxiky ty uz si delaji co chteji a stoji taky vsude, tak suma sumarum tu mame brutal zacpy.

Takze misto cestovani v radech 10 minut tu mame cestovani v radech pulhodin az hodin. A to ma silene nasledky, protoze nikdy nevite jaka zacpa kde bude, kolik mate pocitat na dopravu kamkoliv. A protoze sou mexicane narodem oslav (oni dokazou slavit uplne vse a uplne vsude, na plazi sem potkal dvojci ktera kalila ne u more, ale proste na parkovisti u auta, muzika naplno a alkohol tekl proudem, kolem poledne to byly tance, prenos genetickych informaci (ustne), kolem pate dama vravorala kolem a nebyla schopna stat na nohou a kolem 8 spala v aute, typos totalne na srac se snazil poklidit kolem auta, kdyz mu to moc neslo sedl za volant a nejakym zpusobem odjel…. mimochodem alkohol za volantem je tu docela bezna vec….), jo, narod oslav, takze mexicane vetsinou chodi spat hodne pozde, pokud vubec spat jdou a proto jezdi do prace na posledni chvili a sme u toho. Kazdy den posloucham v busech vymluvy lidi, ze prijedou pozde do prace, protoze, protoze co zacpa. A kazdy to bere a to nejsou vymluvy na par minut, klidne pul hodka hodka, u nas nemyslitelne a padak, ale tady ok. Proto, mexicane sou zvykli a neprijde jim divne chodit pozde. A brutalne pozde. Jste domluveni v 5, klidne prijdte v 6 a stejne tam budete brzo, tak o pul 7 bych cekal, ze se nekdo ukaze. Pruser….. No a pak to ma nejak vypadat…. co? vsechno? Jak muzu delat byznys s clovekem ktery ne a ne prijit…… Jak mu mam verit?

S tim verenim… to je taky zajimava vec. Mexican vam nerekne ne. Oni to povazuji za spatnost, za neomalenost, pokud nekomu reknou ne, no a proto vzdy rikaji ano. Obcas reknou nevim, to jasne znamena, ze nemaji paru o cem je rec. Ale povetsinou rikaji ano, coz znamena pozorovat jak se u toho tvari, jak moc fabuluji a jak moc to okecavaji. A podle toho usuzovat. No jenze to je pro nasince tezka vec, kdyz jeste poradne vsemu nerozumi. No a pak dalsi vec, zeptate se mexikana na jednoduchou vec, kde je obchod a zacina pulhodinovy vyklad o tom, ze jeden je tam druhy tam, tam maji to tam zas tohle a proc jak nac….. Que passa? Zdvorilostne utect……

Takze kdyz se jim evropan ci cizinec snazi rici, ze v 5 znamena v 5 oni zacnou s tim, ze neumime zit, veci si uzivat, ze porad spechame (s cims souhlasim) a ze oni vsechno berou pomalu, tak sou to jen kecy, proste tady v 5 znamena nekdy kolem 6-7 a kdyz vam da nejaky mexican slovo, ze neco udela, tak to vetsinou neudela (ne jen moje zkusenost, ale v podstate vsech cizincu tady, jooo pokud z toho vidi prachy tak udela vse a mozna jeste na cas). A kdyz se jich pak zeptam, vzdyt si mi rikal, ze to udelas, tak na vas nevericne koukne a rekne, jo, ja zapomel, mel sem neco jineho na praci…… coz vetsinou znamena neco jako vykecaval jsem se s myma kamosem….. welcome to mexico…….proste jina kultura….  Ale kdyz vam tohle dela i vas budouci sef, ktery studoval v americe a je to milionar az miliardar, tak je neco shnileho ve state danskem….. kdo jiny by mel zacit ci jit prikladem nez sefove byznysu (o politicich radsi ani nemluvim)……

A pracovni nasazeni….., to radsi nevim zda se mam smat ci plakat….. Nas profesor historie nam vykladal, ze mexikani radi a tvrde pracuji, ale nemaji motivaci. Pry nevidi smysl makat moc, pokud nevidi moznost zvyseni platu. A pak nam zacal tvrdit jak u nas v Evrope se zvysuji platy a lidi proto makaj co to da???? No nevim…. zvysovani platu? Kde je ten raj???

Pozorovani: Mexikani a prace, jo ono to k sobe jde, ikdyz ztuha, ale prace pro ne znamena jen tak neco smodrchat a pote kecat, popijet ne kavu , ale cola-locu a jen tak se flakat. No jak to tu muze fungovat???

Takze pruser nad pruser, moc nechapu jak tento stat muze fungovat, ale funguje. Rada pro ty korupcniky u vesel, co si rikaj velikani doby, shlizej na nas z plakatu v sacku a kravate, napudrovani, namaskovani, s umelym usmevem, proste prasata u koryt. Zkuste zacit u te dopravy, trosku to regulovat, regulovat kde kdo muze zastavit, regulovat zabocovani doleva a lidi nebudou tak moc trpet v zacpach, budou mit vic casu a snad, snad se tim  nauci chodit trosku vice na cas….ikdyz…..pouha utopie……..

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Mexiko 2009 | 25. 5. 2009 v 20.27 | hans

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama