BLOG: Cestou ke zmene

Iztaccihuatl 5286 m.n.m.

25.5.

Stupinek za stupinkem, priblizujem se hranici smrti a nesmrtelnosti.

Spici zena-tak se te sopce rika, je to kraska zahalena v mracich a pokryta snehem a ledem v tech vyssich partiich. Nejdrive se leze po jejich nohou, pote se musi prekonat jeji kolena a dostanete se na brisko, to je krasne ploche a mrazive-ledove zarici, pote prichazi hrud-coz je nejvyssi vrchol a dale pokracuje krk a hlava (tam sem uz nebyl). Vystup od 4 od rana fakt paradni. Celovky, kosa, cepiny a macky, krasna obloha bez mracku, mesicek, hvezdiky, na zapade svetla jednoho maleho mestecka na vychode o hodne vetsi mesto Puebla a na jihu jeji bratr sopka Popocatepetl.

Na Popocatepetl se lezt nesmi, prave ma obdobi koureni ci jak to nazvat, no proste je aktivni, ale zadna lava ci nejake vybuchy. Kdyz sem se dopravoval k tomuto dvousopci-narodni park tak me vzal stopem ochrance narodniho parku, Popocatepetl pry takhle huli 14-15 let pravidelne v jednom stoleti, pak klid a pristi stoleti znovu. A je krasny, ne jak Iztaccihuatl, to je proste kuzel nahoru az do 5500 m.n.m. Ochrance mi take tvrdil, ze Iztaccihuatl neni sopka, je pry oficialne veden jako hora. No, ale to bych potom chtel vysvetleni co, ze to jako ve vyssich partiich od briska bylo za vuni siry ci sirnych oxidu? Ze by to tam zavanulo az z Popocatepetlu….pochybuju.

Takze sem zkousel co vydrzi telo, je tam takovy pristresek ve vysce 4780, nic moc, ale velmmi pomohl. Stravil sem tam 3 dny a 3 noci a ta kraska me nechtela pustit nahoru, neustale mlha, mraky a bourky. V noci kdyz brutalne prsi a do toho mrskaj blesky o 106, ouuuu, to byla podivana…….. az to nahanelo hruzu….. a ta ozvena…….proste parada….. No a protoze sem tam byl 2 dny a 2 noci sam, tak v pristresku byla brutal kosa a samozrejme teply spacak mam v cr, na co teply spacak tahat do mexika ze? Ale byl to krasny cas osameni, premysleni, blizkosti bohu a rozletu duse.

Druhy den mi to nedalo a ze se pokusim o vystup nahoru, no samozrejme sem se ztratil, cesta je jakztakz vyznacena nahromadenymi kaminky, ale dostal jsem se do jednoho mista (kde slo o ne moc tezke lezeni) a vydal se spatnym smerem, to me stalo 2 a pul hodky hledani cesty a pote navrat po stopach zpet. V mlze, coz byl ten pruser. A jak sem si pamatoval z predesleho dne, do 9 slunicko, pote mraky a odpoledne zacinaji bourky. Tak se dostanu zpet na vyznacenou cestu a uz se chci vracet, kdyz slysim hlasy a po nejkaych minutach rozeznavam nejake osoby a bylo mi jasne, ze mi jdou jako na zavolanou pruvodci a taky ze jo. Nejaky frantik, venezuelan a 2 mexikani znali cesty. Ale az na vrchol jen mraky a mraky, viditelnost tak 20 metru, zadne vyhledy.

Po navratu do pristresku sem tam nasel moji bandicku horolezcu z kurzu, tak sme vse probrali a pristi den rano vyrazili. A co se nestalo? Azuro, azuro, slunicko, slunicko, trochu me prismahlo skoro az do 1 odpolko, takze vse prohlednuto, obcas ty mraky byly lepsi, aspon nebyly videt ty strze a plotny…….

Proste krasne vyhledy, nezapomenutelne zazitky, volnost, malo kysliku, pot, boj, makani a rozlet ducha…….. co jineho si prat….. a zas sem uplne jiny, zmeneny………

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Mexiko 2009 | 25. 5. 2009 v 21.01 | hans

8 komentářů

No pekny … 🙂
Lidi tady makaj od rana, aby HDP bylo co k cemu aspon trochu a panacek si lozi po horach a cumakuje na nebesa … 😮 :DDD

No uzivej, tady ticha zavist … 🙂

Honzo, delas to dobre. “Cestou ke zmene” byl vybornej pocin. Nekdy si preju abysme jeli s tebou. Vita

zdar hanzi, sem rad ze si uzivas…:-) jen tak mimochodem, doma je taky dobre…

posli odkaz na to video z tanecku…

Ahoj Hanzi,
príma povídání 🙂
Lze někde skouknout i nějaké fotky??
zdraví Tě GiGi

čau Honzo, je to ostuda, ale píši až teď… těžko něco komentovat, taky miluji meditaci – člověk – hory – samota…. nedá se to sdělit, asi tuším co jsi zažíval, malost jedince před majestátnou přírodou daleko od civilizace co hýčká zdegenerovanou populaci…Jaká je tvoje vize co se týče délky pobytu v Mexiku? měj se jak jen to nejlépe umíš :o) Zatím Ciao, Martin.

cus Hansino,

nejak to tu flakas, copak je noveho??

Mrk

Ahoj Honzíku,
jujky prostě nádhera jeden život,hodně cest:)a ty jdeš tou blíže k sobě a přírodě..pusinku do srdéčka:)

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama