BLOG: Cestou ke zmene

El curso de montanismo

16.2.

Zdravim z d.f. Diky moc za komentare, rek sem si, ze vam budu odepisovat, ale za boha nemuzu prijit na to jak odpovidat, proste to nemuzu najit….

Tak sem zazal chodit do kurzu horolezectvi, no sobota byla trochu hodne velka pruda, rikali nam co, ja proc, kam, za kolik atd. A pak probihala teorie prvni pomoci, fakt dobry, kdybych netusil o cem je rec, tak bych toho asi moc nepochytil, ale protoze ¨kurz¨prvni pomoci sem uz mel nekolikrat tak sem jenom doplnil nejake nedostatky. Docela me prekvapila jedna vec, tady nam rikali, ze pouzivat skrtidlo se nema, skoro nesmi, jen v pripade, ze bude nasledovat amputace. Pokud si pamatuju tak v cr nam rikali, ze skrtidlo pouzivat ano, ale kazdou minutu ci dve odskrtit. No tak nevim. Ale doufam, ze nebudu nikdy muset resit podobno situaci. Takze v sobotu 5 hodinova masaz v ucebne, ale za to v nedeli prvni ¨horolezecky¨vylet k vulkanu Popocatepetl (ma pres 5000 metru), je to tu kousek. Byli sme v narodnim parku La cascada de diamantes. Nejak sem si nezjistil co to je, tusil sem jen nazev, ale una cascada je vodopad. Muj prvni vetsi vylet do prirody a fakt supa. Narodni park, lesy, borovicove haje, ale zadna pinus negra ci silvestris, je to nejaky jiny model, ale nemam tady atlas, takze netusim, ale zjistim. Do toho skaly, nejake to male lezeni, spis instruktor potreboval zjistit co a jak. No a pak jdeme podel vody a privede nas to k vodopadu tak kolem 30-40 metru a ve slunci duha, krasa. Zpatecni cesta byla docela kluzka, ale slo to. Mame v grupe 26 lidi a vypada to na docela dobrou particku.

Kurz potrva 3 mesice  jen o sobotach a nedelich, ale ty vetsinou budeme travit nekde v prirode. No a zase sem byl trochu vyveden z omylu, totiz ma to 4 casti, v prvni casti nas budou ucit speologii, pak canonismo (nevim jak to rici, neco jako Grand canon v americe a zkoumani tech kanonu, pak lezeni po skalach skalolezeni a pak horolezectvi), coz neni vubec spatny. Jo, budu potrebovat vybavu, ale tu mam v cr. Nevite o nekom, kdo se chysta do mexika a mohl by mi to vzit? Kupovat to znovu nechci a nevite nekdo o nejlepsi mozne doprave tech veci do mexika?

V nedeli vecer jak sme prijizdeli do d.f. tak byla brutal zacpa, to sem jeste nezazil, misto 40 minut v buse nam to trvalo 2 hodky, ale v poho. Studenti trochu mluvi anglicky, takze kdyz uz to fakt nejde spaneslky, tak se dorozumime. Pristi vikend je 4 denni (prodlouzeny vikend) trip a lezeni po popocatepetlu, ale nemam matros…..

Jak sem tak cetl prispevky, tak to vypada, ze si myslite,ze si tu jen uzivam, ohhh velmi vedle. Je to asi, ne asi, ale poprve v zivote, kdy mi nekdo rika, ze sem trabajador- pracovity clovek az sprt. To me fakt prekvapilo, v podstate sem byl vzdycky na druhem polu. No, ze bych se nekdy nejak moc ucil si nepamatuju, jo, jo, jednou sem dal nocovku (uceni pres noc pred zkouskou), byl to brutal a stejne na pytel, zbytecnost. No a ted mi rikaj trabajador…… Nevim, nevim asi starnu-))), ale jeden podstatny rozdil tu je, totiz chci se ten jazyk naucit co nejdrive. Takze to je pekny masakr, obcas uz me z toho boli hlava a obcas mozek proste odmita spolupracovat, proste si vypne a zapnout ho nejak de, ale nemuzu najit cudlik.

Zitra mame konecnou prezentaci bachata (tanec) pred publikem, pomalu nam konci jedno obdobi, to bude taky peknej masakr, vetsina lidi to vzdala a zbylo nas osm paru, ale stridame zeny, takze nekdy tancim s fosnou, nekdy s primabalerinou, fakt tezky. Jestli na me zitra padne fosna, tak si to muzu jit hodit a kamos to ma natacet na video……

Jo, pred tydnem tu byl fotbal, hralo mexico-usa, asi nejaka kvalifikace ci co. Vite jaky je narodni mexicky sport? Fotbal, nee, americky fotbal (ktery tu ma velkou popularitu) nee (mimochodem pred 10 dnama byl superbowl, ohhh paradni, napinave az do konce, v poslednich 5 minutach 2 touchdowny, paradni….), baseball nee. Libani. To je fakt brutalita, vsichni a vsude. V Unam studenti, to bych jeste jakztakz chapal, no trochu moc to prehanej, vsude polehavaj, v podstate se valej az muchlujou a vytvareji silene pozice, obcas me to trkne a musim se smat, ale tu akterskou dvojci to vubec nevyrusi. Vsude, kdyz pisu vsude, tak uplne vsude, teda na muzskym hajzliku sem jeste dvojci nenasel, ale cekam, ono to prijde. No a pak ve meste, starousi, mladousi, vsici a kdyz uz, tak uz. Vymena genetickych informaci (ustni formou) je tu velmi zdarna. No, ale tady je cirkev docela silna a ta je zasadne proti. Tazke se pry stava, ze vetsinou ti starsiho data prudej ty aktery….. Mame ve tride jednoho cinana, o tibetu se s nima nebavit!!!! No a je hulic (myslim cigara) a v cine je pry normalni, ze kdyz nejakej mladej na ulici huli, ta k nemu prijde starsi typek, vyrve mu cigaro a da mu facana, dobry ne, tak to mladi v cine resi tak, ze huli v malych ulickach, kde nechodi moc lidi. Kdyz sme u toho huleni, tak o prestavkach venku huli jen asiati, ale ti vsichni bez rozdilu (i zenske) a pak dve bile holky, prekvapko-cesky.

No a kdyz sme u toho, kam hazej vajgly? Na zem, ale ne z frajerstvi, ale z toho duvodu, ze tu nejsou kose na odpadky, teda par sem jich uz videl. Proc? Tak se mi dostalo vysvetleni, ze tesne pred olympiadou v roce 1968 tu studenti protestovali proti vlade (taky miluju ty korytare, ty prasata u koryt) a staveli z kosu barigady proti policii (taky je miluju, ty nase skvele zkorumpovane ochrance-vyderace). No a co polisi, normalne zacali do studentu palit ostrejma, tesne pred olympiadou. Nevim kolik jich zabili, ale nechapu jak mohla potom byt ta skvela slavnost zvana olympiada? No ale tusim, prachy. Kdyz uz to muze byt v cine a na tibet se nebere ohled, tak uz je mi to jasny. No a od te doby proste v d.f. nejsou kose. Teda pry se uz pomalu kose do ulic vraceji, ale velmi pomalu, po 40 letech?…..

Kdyz uz sme u toho, tak mexikani se povazuji za neco menecenneho, za neco druhoradeho. Mysli si, ze cizinci jsou neco vice. To je pry jeden z nejvetsich problemu dneska. Proste to maj nejak zakorenene a kdyz sem patral proc, tak mi nedokazali odpovedet. Noo, mam jinou barvu pleti (jen trochu), mluvim jinym jazykem, chodim jinak oblikanej, ale nekdy (opakuji jen nekdy) sem stejne tupej jako vsichni ostatni na svete…..

Jo, mam docela stesti ci nestesti ci co to je. Proste me zase povazujou za mistniho. A ne jen tady. V brazilii sem byl brazilec, tady mexican, nekdo me povazuje za amika, za frantika, spanela, talose, dokonce izraelce, persana a jednou mi typek rikal, ze vypadam jak japonec….co? A  kdyz sem se ptal kamose, proc jako japonec, kdyz vypadam uplne jinak, tak mi suse odpovedel, ne ty nemuzes byt japonec, ses moc vysokej…….

Majte sa H.

P.S. Venezuela a ten komous Chavez zmenil ustavu, muze byt volen az do sve smrti. Nastesti tady komanci nejsou.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Mexiko 2009 | 16. 2. 2009 v 22.32 | hans

5 komentářů

Honzo, zdravime do Mexika. Mas zajimavej styl psani- lepsi a lepsi a mozna se jednou dockame nejaky tvoji knizky:) Jesli mi ji podepises tak si ji urcite koupim. Mas nas obdiv za to, co vsechno jeste ve svych letech dokazes zvladnout :)))) Vita, Alca a Klarka

Cus Hansino tak z Tebe se tam stal trabajador ;-))
Vis jak se to u nas rika “mezi slepyma jednooky kral” =oD Co nejake fotecky z vyletu a z Tveho Mexickeho zivota by nebyly?? 🙂 Jinak pro info tady snezi jak o zivot a konecne je zas po delsi dobe poradna zima Mej se a at Ti to tanci i leze
Mrk

PS Mezi vyctem narodnosti jsi zapomel, ze obcas vypadas taky jako mongol =oD

Ahoj cestovateli,

peknej blog, jen tak dal. Mexiko je moje srdecni zalezitost a nedam na nej dopustit, stravil jsem v nem na sluzebnich cestach sice asi jen neco pres pul roku dohromady, ale i tak jsem z nej byl unesenej. Nesouhlasim s tebou, ze v Mexiku je pomaly tempo – Santa Fe neni Mexiko:-) Jed se podivat do mene “oficialnich” ctvrti at neco zazijes:-) Mozna jsem to prehlidnul, ale zajimalo by me, v jakem oboru v Mexiku pracujes? Vzhledem k tomu Pakistanu a dalsim asiatskym zemim predpokladam, ze se podilis na vystavbe nejake tovarny…?

ano, souhlasim, Hans je mongol … 😀

ale jinak supa vyprawjeni, tak jen tak dal a uzivej si tam … kdyz budu mit nekdy zachvat cestovani, tak kupim letenku do Mexika, tak doufam, ze me ubytujes !!! … 😉

cus Hansi, fakt se bavim:-)))
nejak jsme se na zapisky z Mexika dosatl az ted,a el stoji to za to…..:-))jsem zvedav s jakym kursem prijdes priste:-))Drz se a maj sa:-)

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama