BLOG: Cestou ke zmene

Neco malo o Mexiku I.

21.5.

Jeste neco malo o Mexiku:

Uz jsem tady docela delsi dobu, takze sem si uz utvoril jakysi takysi obraz o teto krasne zemi. Bohuzel, musim napsat bohuzel je to velmi smutna zeme, ikdyz to tak vubec nevypada. Lide vypadaji stastni, v podstate mimo mexico city se neustale smeji, je tady krasna priroda, hory, more, ovoce o kterych se nam v cr muze jenom zdat, flora i fauna kterou vidime jen v zoo ci botanickych zahradach, destne pralesy, skaly na lezeni, jeskyne, a kdovico vsechno jeste. Ale krutou realitu to ovsem nezakryje. Jo zakryje, vlastne pro vsechny turisty, kteri nemaji moznost tady delsi dobu zit a v podstate i pro cizince co tu ziji, ti totiz ziji v uzavrenych bublinach bud hotelu ci nadnarodnich korporaci, bydli v uzavrenych, plotem obehnanych sidlech, jezdi taxiky a co to je slum v podstate vubec netusi. Pak je tu ovsem dalsi sorta cizincu co zde bydli a ti vi ci aspon tusi. Pisi ted o lidech z rozvinutych zemi, ti ze zemi 3 sveta jako mexiko vi moc dobre o cem je rec.

Ti z rozvinutych zemi co zde ziji a tusi sou lide nespokojeni se systemem v jejich zemich, sou to lide, kteri hledaji svobodu, kteri utikaji od konzumnich spolecnosti v jejich zemich, kteri utikaji od vlady kapitalismu ci komunismu a od vlady korporaci vsech moznych stupnu. (ne ze by tady byla svoboda, ne ze by tu nevladl kapitalismus, ne ze by tu nevladla korupce, ne ze by tu nevladli tupi politici, ale ma to jeste jakys takys zavan anarchie, rozletu, da se tu jeste jakz-takz dychat- no s tim dychanim…..-)))) Mluvim ted o lidech o kterych se rika, ze nechteji nic poradneho delat, ze obtezuji jen svou spolecnost, ze sou na okraji spolecnosti a ze sou neprizpusobitelni, ze neprispivaji na obecne blaho a takovehle pitomosti (mimochodem mezi tyto lidi se pocitam i ja). Ti zde ziji a hledaji, sice nevi co, jako nevim ja, ale hledaji. A ti vi nebo aspon tusi (nechci rici, ze vim, spis na druhou stranu netusim vubec nic) co je mexiko, snazi se poznat vse a vi co to je slum, vi co to je vstavat kazdy den pred 6 aby se mohli nekam vubec mistni dopravou dostat, vi co to je neustale znecisteni ovzdusi, vi co to je spina, bordel, hluk.

Ano, mexiko je hlavne: chudoba, neuveritelna chudoba, znecisteni, spina, bordel a hluk. Tady sou ty socialni nuzky (ci jak se tomu rika) silene, ale brutalne otevrene. Sou tady milionari ci miliardari a hned vedle, o ulici vedle vidite stareho dedu ktery si vydelava na zivobiti tim, ze kdyz sviti cervena zongluje pred stojicima autama micky a pak vybira od lidi z aut pesa aby mel co jist a pritom uz skoro nemuze chodit…… Je to brutalni, je to k placi, je to tvrda az diamantove tvrda realita, ktera vas dostane pokud ste aspon trochu vnimavi. A nuti vas to premyslet, divat se na ten svet a odlozit ty zkurvene ruzove bryle. Sou tady milionari, kteri maji vse, maj kary o kterych se nam jenom zda, maji sidla, nacpavaj si ty pupky v drahych hotelech, a hrajou si na sefy a pritom nevedi vubec, ale vubec nic, ziji ve sve bubline, ktera doufam jednou zplaskne. Znam tady jednoho takoveho a tvrdil mi, ze je tady brutalne nebezpecno (coz take je), proto v zivote nechodi na ulici do pochybnych ctvrti (no pak nevim zda vubec nekam chodi), ze v zivote nejedl jidlo na ulici a ze v zivote nejel mistni dopravou (coz je fakt brutal). Co je to za cloveka? Co vubec dela? Co vi o zivote?

Mexiko je znasilnena zeme, znasilnena spanely a katoliky (no vlastne ktera ‘katolicka’ zeme neni znasilnena katoliky?). Ale zas nemuzu uprit kladne jednani katoliku, to opravdu ne. Ale nejdrive tady vyvrazdovali, smazavali starou kulturu a nahrazovali ji necim dovezenym, no vlastne kde ne, ze? Tak napr. prijeli sem spanele, nejdrive je tady povazovali za bohy, byli bili a modre oci. Ale meli uplne jine umysly nez bozske, vydrancovat, vyloupit bohatstvi zeme, moc, prachy, vliv….je to porad to same…… Jedna vec, vymlatili tu vsechny vinice, vsechny olivovniky, proc? Protoze tu vino a olivy byly mnohokrat lepsi nez ve spanelsku, proste chteli monopol a maj ho porad, porad se vino a olivy tahaj ze spanelska…..que passa? Je tu ropa, parada, prirodni bohatstvi, no ale co se deje? Prodavaj ropu do usa, na cemz neni nic spatneho, ale nevyrabej z ropy benzin, proc? No aby se mohla amerika (us) napakovat, proste k nepochopeni. Takze mexiko tezi ropu, prodava do usa a z usa nakupuje benzin…….

3 nejvetsi byznysy v mexiku:

1- ropa (az svet prijde jak nahradit ropu, ztrati mexiko nejvetsi prijem)

2- drogy

3- turismus (nemoci, znecisteni, ekonomicka krize sveta a turismus upada)

Drogy:

To je pripad sam pro sebe. A uz sem pochopil o cem to je. Lide v americe (us) radi az preradi snupaji kokain (nejvice obchodujici se artikl mezi drogami, nelegalnimi). Proc ne, nekdo rad chlasta, nekdo rad krade, nekdo rad znasilnuje, nekdo rad snupe kokain, ok, zadnej problem (mozna je to snupani nejmensi hrich z tech zminenych). A byl tu Obama (mimochodem jak byl v cr, doufam,ze ste se na nem aspon nekdo byl podivat, byla to jedinecna prilezitost, neustale verim, ze by to mohl byt on , kdo zmeni us a cely svet k lepsimu, mozna sem naivni….), no a co byla hlavni cast jeho navstevy? Ne migrace mexikanu do usa, ne ploty na hranicich, ne hospodarska spoluprace, drogy a jejich pasovani do usa. A proc? Myslim, ze je kazdemu i Obamovi jedno kdo ze vsechno snupe koks, ale jedno jim neni ty miliony ci miliardy dolaru, ktere ti spravni, vsevedouci, bdeli  americane neplati do statni pokladny, ale davaji je tem spatnym mexikanum. Proste jim unika ohromne, obrovske mnozstvi penez pres cerny trh. Takze hlavni bod navstevy byl boj proti drogam, ne proti drogam, ale nelegalnimu obchodu s nimi. Mimochodem, mexicka policie nema sanci, gangy maji rychlejsi auta, cluny, ponorky, vybaveni, pusky, logistiku, vse. Odbocka, porad nechapu, proc je droga jako alkohol legalni a staty na tom vydelavaji ohromne baliky prachu a v podstate lidi otupuji touto drogou aby za nimi sli jako stado ovci ci volu a na druhou stranu tady mame kokain, drogu sice nelegalni, ale opisujici podobny pribeh jako alkohol, prohibice, unik baliku prachu a pote legalizace. Pripada mi to trochu perverzni. Kontrolovane prodavat drogy, ziskavat do statni pokladny penize, kontrolovat cerny trh, proc ne? Ale to by katolici asi neprezili, ale jak potom muzou prezit statni prodej jine drogy-alkoholu? No jak, asi jim zachutnal……. Asi je to hodne zcestne o cem pisi, ale casem se prijde na to, ze pokud nekdo chce jakoukoli drogu, tak si ji sezene, pokud existuje poptavka existuje i nabidka (ikdyz tu ekonomii nemusim-)))),  a poptavka je velka a najdou se vzdy lide, kteri budou chtit tuto poptavku nasytit a muzem mit polovinu populace policajtu (no s neuzivanim drog policajty bych si zas takove iluze nedelal) a stejne neni sanc, muzem mit pusky, psy, letadla atd…. Takze casem musi  prijit jakas takas regulace a castecna legalizace. A sem u toho.

Mexiko ma 3 hlavni byznysy, ropa casem padne, drogy casem asi taky a turismus taky. Mexiko, mexiko, z ceho potom budes zivo? Chudoba, spina, bordel, to je tu ted, co bude casem? Kdo vi? Nevidim svetlo na konci tunelu……volny pad……., pokud neprijde MMF a nebude pomahat dalsi zemi…… Asi se ze me stava pesimista? Ci jen skepticky realista?

Ok, zpatky do jungle…… Uzavrit se do sebe, nevnimat okoli, neposlouchat, nevidet, myslet si sve…..jinak je to fakt tezke prezit…….ta nouze a chudoba…….

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Mexiko 2009 | 21. 5. 2009 v 20.19 | hans

3 komentářů

Jo Mexiko je nádherná země, pohybovali jsme se po něm autobusem s přítelkyní necelé tři týdny a tu smutnou stránku jsme samozřejmě viděli… Pamatuji si na starého prodavače cukrátek ve Veracruzu (koupil jsem si od něj želé) a indiány v lesích u Palenque. Každopádně ta veselé část Mexika u nás převládla, je to úžasná země, snad se tam zase podíváme. Cestu do MExika máme popsanou na našem webu.

Zdar Fiku, nevim co si zac, ale dik za komentar a hlavne za to, ze sis neopomel koupit zele….

Ahoj:-) nezapoměl, protože ho mám moc rád:-)

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama