BLOG: Cestou ke zmene

¡Viva Mexico!

10.2.09

Hola todos, ¿cómo están?

Zdravim vsechny z Mexica city, tady se tomu jinak nerekne nez D.F. (district federal). Dal jsem si trochu na cas s timto blogem, ale byla potreba trocha casu na aklimatizaci, zjisteni kde, co, jak , proc. No a uz sem jakztakz usazeny, v podstate zabydleny a pomalu se dostavam do nejakehoz takehoz rytmu. No, ono je to docela tezke chytnout nejaky ten rytmus, protoze ten rytmus tady je velice pomaly, da se to prirovnat k mentalite asiatu (mam na mysli Iran, Pakistan, Indii), proste vsechno ma cas a manana, teda ne ze by mi to nejak vadilo, ale obcas je to fakt pruser.

D.F. je silene mesto, ale ne zas rak silene, jak sem byl poucen tiskem ci casopisy ci knihami. Rikaji sice ze ma kolem 25 milionu lidi, ale ve meste zije ¨pouhych¨ 8 milionu, zbytek 15-20 milionu zije v okolnich ctvrtich (nevim jak to rici cesky). Coz zahrnuje i mala mesta, ktera jsou spojena z D.F. Sice to neni jak na Horni Becve na chaloupce (mimochodem silvestrovsti hoste, byla vykradena….-((((() , ale zas nejak brutalne narvano tady neni. Mistni doprava, metro je docela v klidu, pravidelne to jezdi, ale spicky sou prece jenom plnejsi nez v Pze. Ale mistni busy to je problem, ne ze jezdi hrozne pomalu a musi neustale zastavovat a rozjizdet se kvuli zpomalovacim ¨bumpers¨, ale zastavky tady jako v asii neexistuji, teda existuji, ale nikdo to nerespektuje. A k tomu sou mexikani hrozne lini cokoli delat a natoz chodit, takze proste vylezou pred barak a mavnou na bus a ten zastavi, (tak me napada, ze to zastavovani a rozjizdeni pridava na znecisteni ne?, ktere uz je i tak docela velke, tedka v zime sice neni nijak moc videt, ale v lete to pry bude nazec.) Kdyz sem u toho lenoseni, tak mexico je cislo 1 zeme s vyskytem cukrovky na svete, jednak to jejich jidlo je vyborne, ale brutalne plave v oleji a k tomu coca-cola, ta se tu pije po hektolitrech (2,5 litrova coca tu stoji asi 20 kc). No a mexikani podle toho vypadaji, ze se resi obezita v evrope a unas? Prijedte se podivat do mexika….

D.F. je ve vysce 2500 metru nad morem, zpocatku je to fakt znat, chodit do kopce natoz sportovat, telo si rika o kyslik zvysenym poctem vdechu, ale jak rikaj doktori za 2-3 tydny se zvysi pocet cervenych krvinek v tele a dychani se ustali, coz je jakztakz asi pravda. No na to, ze je zima je tu nekdy az brutalne vedro, kdyz sviti slunicko tak pres 20, kdyz ne tak kolem 15, v noci pod 10, ted tu bylo velke halo, pred tydnem byly v noci 2 stupne a to nam uz i nase profesorka rikala ve skole jaka je to vzacnost. JInak mimo d.f. pod 2000 metru je skoro porad kolem 25-30. Kdyz se chci ohrat, tak vyrazim mimo do Cuernavacy, meho budouciho pusobiste, kde je fakt vedro, rikaj tomu mesto s nekonecnym jarem (zni to divne ten preklad co?) a tam se da i ted v noci v kratasech, v lete pry az 38….

Bydlim v zapadni casti d.f., v casti Santa Fe, brutalne luxusni ctvrt, hruza, docela hnus, bez auta se tam neda zit, dokonce chodniky tam nejsou (nekde). Je to apartament od me budouci prace, kolem 200 m2, se tam ztracim. 8 patro, docela pekny vyhled, kdyby nekdo chtel se podivat do mexica, tak muzu ubytovat tak 20-30 lidi uplne v pohode… Chodim na spaninu  na Unam, mistni univerzita (ne privatni). Je to ohromny campus, tak velky sem v zivote nevidel. Zacali to tu stavet kolem roku 1950. Je tu vsechno co si clovek muze prat. Pres baseball hriste (ne jedno), hriste na fotbal, americky fotbal, basket, ….. a hlavne olympijsky stadion, kdyz tu byla olympiada vroce 1968. Na stadione hraje mistni klub fotbal, jmenujou se Pumas a vlastne veskere sportovni kluby univerzity jsou Pumas. Je to tu tak velke, ze tady mame vlastni Puma busy, 10 linek!!!! Je tady i kulturni universitni centrum, 2 kina, divadlo, koncertni sal, sal pro filharmonii, musea,….. Byl jsem se podivat na mistni filharmonii, paradni….. a ten sal…… Nekdo mi rikal, ze tu ma studovat az 200 000 studentu…., coz nevim, ale ze by to tu bylo nejak prelidneno, to v zadnem pripade. Spis je to tu takova oaza klidu v d.f.

No a kdyz sem u toho, cestovani do skoly mi trvalo pres hodku a pul, bus a pak metro, ale ten bus me ubijel, tak sem se rozhodl a koupil sem si motorku, aaaaa moje kraska, Italica 150 GT, cervena, 2 roky stara, mistni mexicky model. No nejdrive sem se na ni musel naucit jezdit, ale ted uz ji mam skoro tyden a uz to de. Mel jsem ji 2 hodiny a uz sem hodil drzku, ale nastesti jen pri velmi male rychlosti a otaceni, odrena ruka, ale urvane predni ovladani brzdy, co nadelas…. Takze ted se pekne vozim, ale prvni cesta byla o hledani a nalezani se i cesty.

Spanina, no to je pekny masakr, 5x tydne 4-5 hodek, z toho mam v pondeli a utery hodiny salsy, merenge, bachaty a cumbii, ola bude se me tanecnik, nase ucitelka na nas porad rve ze musime byt vic sexy atd…. a ve stredu hodiny divadla, ucej nas tam docela zajimavy veci. V patek me to vyplivne a sem fakt docela mimo. Profacka spaniny (to je taky pripad sam pro sebe, vyborna ryba, v dusi anarchistka, nesnasi cirkev a to je docela sranda, mame ve tride otce-el padre z koree a nejaky divciny z Haity, kde je nabozenstvi silne zakoreneno, takze se hovorum o cirkvi a nabozenstvi radsi vyhybame po prvnim extempore-))) , spanely zhusta nenavidi-jako nikdo tady, proc asi? na nas mluvi jen spanelsky, zpocatku byl fakt problem, ale ted se uz da, ale na ulici to nehrozi, melou jak kolovratek, ale casem to snad prijde. Ted je to spis o vychytavani slovicek a domysleni se obsahu. No a do toho anglina, pak polstina a obcas musim zkouset zabrousit i do rustiny (to je problem), cechum se vyhybam, sou tu dve cesky a jeden manik. Dal sem se tu dohromady s jednim australanem a pareckem s koree a podnikame jakeztakez akce. Minuly tyden mel Brandon narozky, ma mexickou zenu (jo, mexicke zeny sou pry zlatokopky, tak pozor na ne-)))), takze takova mensi party, mexikani nemluvi skoro vubec anglicky, takze party ve spanelstine, obcas to je fakt sranda. Jo, party a co se bude pit? Tequila!!! Zapomente na sul a citron, to je marketingovy tah, tady se pije cista a ta kvalita je uplne jinde nez v evrope. No a co dal, prece rum, mexicky se pry neda moc pit, ale jamajsky je klasa, takze s colou. Alkohol je tu brutalne levny, vyjde to na stejno jako vino a toho tu neni moc velky vyber. Bacardi je tady nejvetsi hnus, trochu opak evropy. Litrova flasa tequily ci rumu kolem 150 Kc…. Levna litrova flasa kolem 60 kc…. Ale ze by se tu valeli ozralci na ulicich se rict neda. Kdyz se mexikani opijou tak se jenom smejou, fakt dobry, obcas nekoho vedou na ulici a ten se rehta jak osel, kun ci co. Jo a pro ty, co jeste nepreslo mariuhanove opojeni, tak se tu huli o 106 a voni to mooc pekne.

Jinak tedka v sobotu mi zacina kurz lezeni, takze snad konecne dostanu oficialni papir a dam dohromady sve chabe teoreticke znalosti, no ale s tou spaninou nevim nevim…..

Tak se drzte H.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Mexiko 2009 | 11. 2. 2009 v 21.38 | hans

7 komentářů

hezkyyy Hanzi, uzivej si!!! zdravim.

Ahoj, no to se to paradne cte, uplne cestuju s tebou. Nevim, jestli te potom pozname, kdyz z tebe bude tanecnik a divadelnik a ja nevim co jeste:-). Drzim place at jsi porad tak nadseny a bacha na alkohol:-).

Hansi, to je nářez, jsem rád že si to užíváš, vycucej z Mexika co to dá, teda kromě tý koly a piš, ať je co závidět! Držim pěsti..

Zdar Hansino,

ty jsi jen sama zabava 🙂
No ale jaky si to kdo udela takovy to maa a vypada to ze Ty se vyznas ;-)))
Bacha na ty zlatokopky =oD
Mej se a pokracuj ve psani
CDmrk

5 fishman | 16. 2. 2009 v 13.51
No paradicka sem zvedavej na ty tanecni vysledky. Oujee be sexy ….

6 Vanda Vrlová | 16. 2. 2009 v 19.51
Janíčku, měj se dobře, pozor na Mexikánky a ve zdraví se zas vrať! Oslavíme zas Tvoje narozeniny v létě na Janince? VV

7 Vanda Vrlová | 16. 2. 2009 v 19.56
Jsem sama zvědava, zda Ti nějaká zpráva ode mne dorazí!

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama