BLOG: Cestou ke zmene

Iran (Shiraz) Turecko (Istanbul) Bulharsko (Sofie)

20.12. Shiraz

Odjezd smer Shiraz, pres den. Opoustime Esfahan a celou dobu az do Shirazu je poust ci polopoust, no obcas projizdime nejakym mesteckem. Pisek, kameny a hory, fakt krasne. Uz chapu co to je mit bika a videt tu krasu a byt v ni, spat v te pousti a to ticho musi byt krasne. Ale ne v zime…-)))

V shirazu uz to znam, ubytovavam se ve stejnem hotelu, dokonce mam stejny pokoj a ze by menili povleceni se mi taky nezda…

21.12.

Rano prochazim mestecko a loucim se s iranem. Je to krasna, vleka zeme, zeme neuveritelnych lidi. Velice prijemnych a ochotnych. Jen ten rezim, ten rezim, co jim nic nedovoluje a oklestuje je. Ale vse netrva vecne, tak jim preju at se ta umela vec brzy zhrouti jak domecek z karet. Ten rezim mistni nesnasi.

Mimochodem, kdyz sme u tech rezimu. Videt co delaj komunisti v Tibetu, doporucuji Mcleod a tibetske muzeum. Proto, veskere diktatury a rezimy co zotrocuji lidi, oklestuji jejich svobody:

Diktatori, nacisti, komunisti- fuck off a polibte mi…..

No na letisti taky dobry. Sice kontroly probihaji, ale prede mnou vidim typose jak ma u sebe kapseni nozik, policajt ho capne pri kontrole, ale jak sou tak iranci prijemni a dobrotivi, tak mu neco potencionalni terorista vysvetluje a polda ho nechava jit s nozikem do letadla-))), fakt dobry. Ale je to takovej nabusenej arab, teda persan v dresu chicago white sox, ten asi nema v umyslu vrazdit. Tomu dat pred nos hamburger, tak zapomene ci je a nejaky vrazdeni je mu uplne ukradeny…

22.12. Istanbul

Priletame tesne po pulnoci do istabulu. Beru bus z letiste do Kadakoy, na netu- tureckym foru mi poradili, kde si najit ubytko. Tak me tam bus dopravi, davam nejaky mensi jidlo a du hledat hotel. Tady je fakt brutalne draho, uz i na nase pomery. Vsude kde sem byl sem nejvice platil za ubytko 4-5 dolaru, ted 25…. A je to peknej shit, ale co nadelat, sou 2 v noci a uz se mi nechce nikam moc dal. A chodit v noci istanbulem v asijske casti neni taky zadny med.

Rano chcije. Tak zabijim cas v net cafe- potrebuju buknout bus do sofie a pak do cr, divam se na lodicky z tepla restauracky, ctu si. Pak volam do cr, brutalne me turci okradaji, nejak sem pozapomel dohodnout predem sumu, ale co uz. Pak lodi do evropske casti a bus do sofie pres noc.

23.12. Bulharsko (Sofie)

Prijizdime o pul 6 rano, ale co uz. Blahove sem si myslel, ze mam buklou jizdenku ze Sofie do Cr, nemam. Pak mi ve spolecnosti Katev vysvetluji, ze bus dnes nejede. Ikdyz sem jim psal maila tyden predem, volal- nemohl se dovolat, nikdo mi neodpovedel. proste nemaj lidi, tak nepremavaju. Tak co budu delat, zkousim busy jinych spolecnosti, ze mi to majitelka Katevu zaplati. Katev ma v Sofii pobocku, ale ta baba za prepazkou je tak neochotna az hruza. Proste mi rekla, bus neni, muzes jet zitra. Ochota to je krasna vec. Tak ji v duchu posilam nekam a jdu hledat jiny busy. Na florenci sou 2 spolecnosti co jezdej do sofie, ta druha se jmenuje Eurotrans ci tak nejak a maj pobocku primo naproti Katevu v sofii a ta pani je zlata. Velice ochotna, ale po 4 hodinovem cekani mi sdeluje, ze do Cr dnes ne. Proste fakt neni misto. Ale pak me uklidnuje, sehnala mi, listek do Vidne a pak do Prahy. Takze parada. Po 7 hodinovem cekani konecne v busu smer Viden.

A prekracovani hranic s Srbskem. Tak si me vychytali celnici, prohlidka. Veci z batohu ven. Kdyz se me ptaj co sem delal v turecku, tak rikam, ze jedu z iranu a indie. To mu zasvitily ocicka a kde ze mam marihuanu a hasis, kdyz mu z vaznou tvari rikam, ze nemam, tak hleda jak zurivej- chudak, s temahla lidma mam fakt soucit, system si je vycvicil v takovyhle cmuchaci pejsky, udelal z nich hlupaky, kteri mu slouzi, hruza. Nejak systemaci pozapomeli, ze pokud si chci koupit tyhle veci, tak to udelam v cr a nebudu riskovat krk ne? Proboha, vim, ze se obcas najde blazen kterej pasuje aby mohl kamosum dovizt darecek, ale ti pravy paseraci to nepotahnou linkovym busem…..

No kdyz nic nenasel (nic netahnu), nuti me to smat a obcas mam problem se udrzet, uz si toho asi podla vsiml, radsi se nedivam. Pak vytahuje trumf, kde ze mam jako zbran, kdyz rikam ze nemam, tak zklamane na me pohledne, asi nedostane pochvalu od sefa ci tydenni dovolenku na podnikove chate, kde poldove snupaj kokain, kterej zabavili pri razii na chudaky uzivatele. Tak veci zas skladam, s usmevem jim zamavam- ty vrazedne pohledy, co se tem lidem stalo? a pryc smer Cr.

24.12.

Prestup ve Vidni, cekame 2 hodky a pak uz domov, konecne doma. Napisy v cestine, jako kdybych cekal neco jinyho. Zachmureny tvare, zadny usmevy, ochota pod bodem mrazu, obcas nejaka ta nevrazivost, jo, jo to je muj domov-))), ale mam to tu mooc rad.

Tot vse z me cesty. Vse a vlastne vubec nic, jen par pohledu, castecky, ulomky zazitku. Neda se tu nic podstatneho napsat, protoze to podstatne se neda popsat slovy. To podstatne je skryte, mam to v sobe a ti kdo me potkaji si toho mozna vsimnou, mozna ne. Neco sem od te cesty cekal, samozrejme to bylo uplne jinak, ale uplne jinak-))). Bylo to krasne, obcas trochu dobrodruzne, obcas k placi, hodne k smichu. Obcas unava, obcas stres (ale ne moc), obcas klid, obcas parada. BYLO TO SKVELE.

Psal sem to hlavne pro vas, trochu i pro sebe, ale hlavne pro vas. Doufam, ze vam to neco dalo, pokud ne, tak ne, ale co sem chtel. Aby vas to nakoplo, zvednout tu svoji sedaci cast a neco zacit delat. Nekam jet, poznat aspon trochu sam sebe, zazit neco jineho, ziskat trochu rozhled, protoze to ze se starate sami o sebe a poznavate dalsi lidi  a vazby a veci kolem vam trochu otevre oci. A pak se hodne veci ktere sou dulezite stane malichernymi, zbytecnymi.  A treba se vam otevrou dosud netusene moznosti (jako se stalo me, ale trochu sem tomu pomohl, protoze sem to hledal), treba taky ne. Treba se vratite uplne jini, treba taky ne, ale aspon budete mit milion zazitku, ktere se stejne nedaji popsat, ale sou vase. Cesta je cil. Vim, ze je hodne z vas, kteri chodej do prace (jak to popisuje jeden muj velmi dobry kamarad- kazdodenni hrdinstvi (vstavani do prace)) a furu z vas to nebavi a nudej se tam, jen vydelavaj penize na to aby meli co jist a kde spat. Nezavrhuju praci, ale pokud vas to nudi, tak to chce zmenu. Ale lidi se boji udelat zmenu, ci je to nova prace ci cesta nekam za kopecky. Tak porad chodi do te nudy a pomalu v nich umira ten plaminek zivota. Nerikam, ze to je jednoduche, take sem mel obavy, co bude, jak bude, proc bude. Co bude potom, najdu nejakou praci, nezustanu pod mostem? A vim, ze ne. Zivot je zmena a zmena je zivot. Zkuste zahodit tu usedlost a tu jistotu, to umirani zaziva, to zabijeni duse. Tak uz zvednete tu prdel a zacnete neco delat, cokoli !!!!!! A cesta neni jen nekam za kopecky, treba to muze byt i cesta na kopecek za barakem a taky to muze byt jen spiritualni ci dusevni cesta, cokoli co vas dostane z bludneho kruhu prace, konzumu, pozitkarstvi a umirani zaziva …

Preji vam k tomu hodne zdaru, stesti a odvahy.

Goethe: ” Duse rve z pout hmoty kridla sva.”

—————————————————————————————– 

P.S. 6.1. odletam na par mesicu do mexika, pocitam maximalne 2 roky. Pokusim se psat blog zase tady, ale jeste nevim jak jej nazvu. Okdkaz pak necham tady primo pod tim krasnym citatem. Nebo, neni tady nejakej IT silenec, ktery by mi chtel vyrobit web page? A pak mi za to koupit par piv?-)))  

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Iran II 2008 | 29. 12. 2008 v 08.25 | hans

3 komentářů

hm kua pozeram ze celkom destinacie ktore planujem aj ja vyhladovo, iran, mexiko… tak som zvedavy na cestopis z mexika, tam aspon nehrozi kosa

btw. v istanbule si byval strasne draho za 25USD hlavne v low season, priamo v sultanahmet nejakych 10min od hippodromu (napr. Sinbad Hostel, ja som tam byval za 6.8€ vratane ranajok a free netu, aj ked 5% zlave za falosnu ISIC kartu z TH :-)) nie je problem zohnat dorm za nejakych 8€, takze platit viac nez 2x tolko za nejaku dieru v azii totalne mimo centrum je strasne predrazene. ako pozeram podla ich cennika tak by ta to vyslo na 10-12€ v SH (ale je tam viacero hostelov/GH za porovnatelne/nizsie ceny)
http://www.sinbadhostel.com/rates.html

Nazdarek Hansi,
tak jsem si tedka docetl druhou pulku tveho cestopisu ….. moooc zajimave cteni ….
Jsem trochu v soku, ze zase hned valis pryc do Mexika ….. doufam,ze se taky nekdy zdrzis v Cechach nejlepe pak v Praze, abysme pokecali u pivka, uz jsem te nevidel asi 100 let …..
Ja se zatim venuju prizemni praci v chemii(bohuzel me to i nekdy bavi:-), ale stejne se sebou zkusim neco udelat na zaklade tvych rad ….
Na zaver si ale musim trochu rejpnout, kde na ty vsechny cesty beres prachy?:-) ….. ja si myslim, ze ono to bez toho fachani asi prece jen nepujde:-) …..
Tak se drz a vrat se z toho Mexika celej (doufam, ze driv nez za 2 roky)

JIM
A dikac za krasny cteni, tesim se na dalsi zazitky z Mexika …..

Honzo, to bylo moc pekny… Diky. Vita a Alca
PS: Ja uz se tesil na tvoji skolu meditace a uplne jsem zapomnel na to Mexiko. No nic, jeste chvilku pockame.

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama