BLOG: Cestou ke zmene

Indie (Vipassana meditation course)

15.11. Vipassana

Jedna se o 10 denni kurz s velmi prisnou zivotospravou a programem. Nesmite s nikym mluvit po celou dobu a nikomu pohlednou do oci po celou dobu. Zpocatku to byl hardcore vstavat kazdy den ve 4 a 11 hodin denne meditovat. Ale vi proc to delaji. Efektivita zpocatku nebyla moc velka, mysl bloudi buhvi kde, takze tipuju, ze tak na 3-4 hodky meditace denne. A sezeni se zkrizenyma nohama je taky brutal. Jen vegetarianske jidlo, ale jake, proste paradni.

Cilem kurzu bylo naucit se soustredit mysl a jistou technikou pozorovanim dechu prohloubit vnimani pocitu a smyslu. Nejdrive to moc nejde, ale vysledky se dostavuji postupne a dostavate se na stale jemnejsi uroven uvedomovani se pocitu a sebe sama. Proste se soustredite jen sami na sebe a zkoumate sebe sama. Casem se zacnou uvolnovat zasunute vzpominky, prozite chvilky, vse co je hluboce zasunute v mysli a zpusobuje nam prikori a stradani. 6 den sem mel chvilku, kdy mi mou mysl bombardovaly vzpominky, obrazy a neustale se to zrychlovalo, nedokazal sem se toho zbavit, myslel sem ze zesilim, pak to najednou prestalo, nejak. Posleze mi muj soused vypravel, ze mel chvilky, kdy se mu vybavovaly chvilky ci vzpominky na krev, zmrzacene lidi, na to mu nas ucite rekl, ze to sou vzpominky z minulych zivotu.

Pote probihala meditace v podstate bez problemu az do konce. Ted sem ve stavu kdy citim na povrchu tela proudit energii (kdyz medituju), snazim se dostat hloubeji pod povrch a citit proudit krev v tele a vsechny organy, ale chce to cas. Pote se zacinaji otevirat brany neceho. Brany za telem-materii a mysli. Ale co tam je to nam nikdo nerekl, to musi prozit kazdy sam. Je to celozivotni prace. Cesta dhammy. www.dhamma.org

Muzu vam rici, ze to je neskutecny zazitek, dostat se nekam trochu pod vlastni kuzi. A to jsem uplne na zacatku, jak to vystihl nas ucitel, pomalu se nam dari rozzehnout svicku abychom videli na tu svou cestu. Jak to kdosi popisoval jako zazitek, ktery meni smer a smysl zivota, tak mel uplnou pravdu. Uvedomite si hromadu veci, pres to co je dulezite a neni az po to jaci ste, jakym zivotem zijete a jakym zivotem byste chteli zit. A taky si uvedomite jak toho dosahnout. Neni to zadna sekta ci nabozenstvi, jen proste meditace a uvedomovani si spousty veci az po tu realnou pravdu, zahozeni ignorance, netecnosti, nevedomosti. Vim, ze to vypada jako kdybych nabadal a rekrutoval lidi aby to podstoupili, podstoupili vipassanu (meditacni technika) a to presne delam. A delat to budu, protoze me to naucilo spoustu veci a ukazalo spoustu veci. Ukazalo kym sem a kym chci byt. A byl bych rad aby to uvidelo a uvedomilo si tu podstatu co nejvice lidi, protoze pak bude svet tim cim ma byt. A lidi budou tim cim maji byt.

Nasel sem to co sem hledal, teda spise ono si to naslo me, nebo me to proste zavolalo k sobe, k sobe zpatky. Protoze cestu dhammy uz davno znam ze svych minulych zivotu. Konecne, snad poprve v zivote sem zazil pocit, ze nekam patrim a je to krasny pocit. Ono je ted uz vse uplne jine a jinak. Ne, ze by se neco vnejsiho zmenilo, vubec ne, jen to proste jinak vnimam, jinak citim. To ve me je jine, to podstatne se zacina probouzet. Tak sam sobe preji krasne probuzeni a vam vsem take.

Love, peace and harmony to all of you. May all the beings be happy. (Lasku, mir (ten vnitrni) a harmonii vam vsem. Aby byly vsechny bytosti stastne. )

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Indie 2008 | 29. 11. 2008 v 16.41 | hans

2 komentářů

Hi, tak já teda už nejsem nazlobený, žes nepublikoval ten muj prispěvek. A jsem na tebe zvědavěj 🙂 Jo a dík!

Ahoj Honzo, nemáš náhodou zkušenost s psychospirituální krizí? Kamarádka po absolvování kurzu vipassana meditace vyvádí tak, že ji cpou medikamenty na zklidnění a asi ji brzo zavřou na psychiatrii. Dík za odpověď. Honza

Přidat komentář

Cestovani, putovanı, bloumani, hledani vnitrniho klidu a miru ve fyzickem tele i mimo nej.

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama