BLOG: VIETNAM 2009

Hanojske jarni zavitky

Abych preskocil cestovni prihodicky a usetril tak Milana ponizeni, nereknu vam, ze se na kazde kontrole musel svleknout temer do spodnioho pradla… Na druhou stranu to nekomu jeho konstituce nemusi az tak vadit, to ja bych asi dobrovolne z transporu odesel…

Prenesme se tedy sem do Vietnamu. Prilet celkem pohodovy, na letisti nas vyzvedl i predem dohodnuty pan z hostelu a nechal nam cas, abychom si vymenili prachy. Ja si hned dokoupil i mistni SIMku, ktera ale zrejme nefunguje… No, uvidime, nejak nevim, co delam spatne… Jeste zkusim volat, SMS jsou ale tak nejak lepsi. Cesta do hostelu uz bzla divocejsi. Ackoli se tu jezdi tak nejak pomaleji nez na Sri Lance nebo v Thajsku, mel jsem tak nejak sviravejsi pocit, doted vlastne nevim proc. Jen nam vsem ten ridic prisel, jako by jel v aute poprve v zivote… Hostel Little Hanoi muzu zatim vrele doporucit, mili lide, dobre, zatim teda jeste neuhrazene, takze stale navzsitelne ceny za sluzby, vyhodna poloha u Stare ctvrti. Hned vecer jsme se vydali na obhlidku okoli, a to k jezeru s dvema ostruvky a udajnou jedinou staresinskou zelvou. Zelvu jsme sice nenasli, ale zato se seznamili s castymi obyvateli zdejsich koutu, potkany. Vychazku jsme ukoncili predpulnocni veceri, kdy jsme si objednali ja s Milou nudle, Lucka polivecku a jarni zavitky. Ty si pry udelame sami. No, skoncilo to docela vtipne. Lucka neumela zavitky udelat, tak nas musela nainstruovat pani Vietnamka, ktere se ale pak od prace nechtelo a neustale pridavala dalsi… Na nasi vlastni tvorbu tak skoro nedoslo. ALE… to, co jsme vyrobili, se naramne povedlo a uz se tesim, az vam to doma ukazu. Vecere pro tri kolem 250 korun i s pitim.

Rano jsme vstali celkem brzy. Jednak kdosi ob postel ode me brutalne chrapal a Lucka to nebyla, jednak posun dela svoje. Ale je to oka. Ranni prochazka Starou ctvrti smerem k mauzoleu strycka Ho byla super, zdejsi ulicky jsou fakt jako z tech starych filmu nebo pohlednic. Na kolech se vozi vse od tuny odpadu pres celou vlastni rodinu, samo najednou, az k hospodarskemu zvirectvu. A toho teda po kvantech.

Druha casta vec jsou zenz nosici potraviny i dalsi veci na tech vahach jakoby. Taky nam je cpaly, ale my nemeli drobne, tak zase zmizely. A taky maji vsude nadherne klicky s jeste nadhernejsimi ptaky uvnitr. Potechu majitelum zajistuji nejcasteji kruhoocka, bulbulove nebo kanari, casto jsou ale k videni i nejruznejsi sojkovci, na ktere jsme v prazske zoo tak pysni.

Mauzoleum je dneska zavrene, Ho asi spinka… Tak jsme pokracovali k Pagode jedineho pilire a zhledli stridani statni gardy, vse samo ofotili. Od Ho Ci Minova muzea je to kousek k zoo, tak jsme ji vzali utokem. Mala, pomerne nijaka zahradka se muze pochlubit pouytovymi atrakcemi i mnozstvim domacich druhu zvirat. Domacimi myslim ve vietnamu zijicimi. Kocky Temminckovy nebo langury jsem jim teda zavidel, zviratum samotnym ale nic moc zavidet nelze. Vetsinou se nemaji nijak extra. Ale casto se mnozi, prikladem budiz dva druhy gibonu, belolici a zlutolici.

Kdyz nas bolely nozky, vzali jsme taxika a dojeli si k chramu literatury v centru. Ten je vazne krasny, vyvedeny v nachove malovanem dreve, zdobenem akcenty zlate a v upravne zahrade. No velmi fotrogenicke. Navic tu nejaka mistni hvezdicka tocila klip, tak sem mistni moc nerpousteli, a tak jsme to meli skoro jen pro sebe.

Cestou na jidlo jsme desne zabloudili, mapy v pruvodcich i mistni znaceni stoji za starou belu. Ale nakonec jsme se nasli a konecne jsem se odvazil objednat si na hulky i ryzi. A ZVITEZIL JSEM. Kure s kesu bylo sice skvele, ale tohle svoje nejoblibenejsi jidlo delali lepe v Thajsku a lepe ho umim uz i ja… nicmene 8 z 10 bodu a k tomu 10 z 10 za mangovy dzus a slepici krem… Tuhle restauraci doporucuji. Osobne tip predam. A postupne taky doplnim o cisla a jmena.

V hostelu jsme si domluvili listek na vlak do Sapz, tak jedem zitra rano. Pres den musime koupit antileech socks a doufat, ze malarie se nam spolecne s moskytz vyhne. Jedeme pres noc, tak nas ceka spani ve vlaku…

Drzte palce, at neni mlha a neco vidime.

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Nezařazené | 1. 4. 2009 v 17.58 | emesh

Přidat komentář

Just another CESTOVATELE.com weblog

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama