BLOG: VIETNAM 2009

Pár slov úvodem aneb odlet se blíží…

Je pátek, 20. 3. 2009. Do odjezdu na letiště do Vídně zbývá deset dnů. Nechci tady ze sebe dělat velkého cestovatele, ale v kontextu mých ostatních výletů je to povýtce brzy, že se už dostávám k psaní prvních vět, kterými vás chci vtáhnout do svých zážitků.

Cesty po Evropě sice většinou s ohledem na práci plánujeme s celkem velkým předstihem, otázky odjezdu i pobytu samotného jsou ale často otázkou posledních hodin nebo minut před akcí samotnou… Podobně tomu je (teď už tedy bylo)  i s mými cestami za geografické hranice ten náš domovský kontinent vymezující.

Pokud budu mluvit o větší „exotice“, vítr mě prozatím zavál do Thajska před čtyřmi lety a na Srí Lanku před rokem. Letos tedy Vietnam – a všechny zaběhnuté postupy se prozatím bortí.

Srí Lanka byla – co se plánování týče – dosti hektická. Letenku jsme koupili tři dny před odletem a během téhle doby jsme se i vybavovali na cestu. Nakonec nám nic (díky bohu) nechybělo a celá anabáze proběhla bez větších problémů. Vietnam jsem s ohledem na dobu návštěvy i svoje kumpány plánoval dlouho dopředu – vždyť jenom letenku už máme v ruce nějaké tři měsíce! A tady je asi kámen úrazu…

Čím delší dobu na rozmyšlenou, co vzít s sebou, máme, tím větší vidím riziko, že něco zapomeneme. Uvažovat o množství nutných věcí je pak tak dlouhou dobu naprosto zhoubné – pět triček nebo sedm, dvoje či troje plavky, kolikery boty? Tyto a mnohé další otázky mi v současné době nemilosrdně provrtávají poslední zachované mozkové závity a zcela jistě zanechají nesmazatelné stopy.

Podobné je to s plánováním míst, která chceme navštívit. Pravidlo, které jsem si po absolvování 14 dnů v Thajsku a 3 neděl na Srí Lance pro pohyb v JV Asii dal, zní: NIKDY NIC NEPLÁNUJ. A před Vietnamem jsem ho kvůli moři času do zážehu málem porušil.

Naštěstí jsme společně s Milanem a Luckou, kteří jedou se mnou, po určité době (marného) snažení dospěli k závěru, že měsíc je na Vietnam sakra málo, a pouze si po předání mých učených rad vytyčili místa, která ve Vietnamu chceme vidět. Prozatím každý sám pro sebe. Doufejme, že se budeme shodovat v co největším množství bodů, protože pokud ne, bude to boj na život a na smrt. Jedno je ale jisté už teď – saolu chceme vidět všichni! 

Na přesný plán cesty jsme rezignovali, což je věc takřka nezbytná – beztak by se dost pravděpodobně po prvních okamžicích v Hanoji zbortil jako domeček z karet.

Do Vietnamu letíme za velmi rozumné peníze z Vídně přes Dubaj a Bangkok, otázku cesty, stejně jako představení svých souputníků si ale nechám na další příspěvek. Kdy přijde, to ještě nevím. Vzhledem k tomu, že jsou dvě ráno a já tu musím sedět do půl osmé, je ale možné, že se objeví velmi brzy…

Tak nám držte palce a poleťte s námi:-) 

pošli na vybrali.sme.sk

Kategorie: Nezařazené | 20. 3. 2009 v 01.29 | emesh

Přidat komentář

Just another CESTOVATELE.com weblog

Nejnovější články

© 2006 Cestovatele.com; Kontakt | ArmA: Combat Operations | O Cestovatele.com | Reklama